Skocz do zawartości

[bębenek piasty crossride] Mavic Crossride Disc zmiana bębenka TS2 / ITS4

Wieteska

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od trochę ponad roku jeżdżę na komplecie kół Mavic Crossride Disc 27,5' (przebieg ok. 4500km). Koła za lekkie nie są, ale do zestawu "obręcz - szprychy - piasta" nie mogę się przyczepić, cały czas są proste i nie mają żadnych luzów. Problem pojawił się przy wolnobiegu. Przegapiłem krytyczny moment i dosłownie zmieliłem zewnętrzne łożysko wolnobiegu, uszkadzając jednocześnie dystansującą tuleję i sam korpus bębenka.

Bębenek/wolnobieg to TS2. Jest on w zasadzie nie do dostania w Polsce, ale za to jest dostępny ITS4, montowany w wyższych modelach (ma 2 pary zapadek, a nie 1). Z filmu serwisowego Mavica wynika, że można stosować je zamiennie. I tu pojawia się moje pytanie - czy ktoś miał do czynienia z TS2 i ITS4 i może powiedzieć, czy różni je coś, poza ilością zapadek?

Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi!  :)

Ponieważ nie znalazłem nigdzie żadnej porady, to postanowiłem zaryzykować i kupić bębenek ITS-4. Serwisy i sklepy mi to odradzały i mówiły, że część będzie niekompatybilna, ale nie byłem do końca przekonany. Okazało się, że słusznie, bo część jest identyczna (TS-2 i ITS-4), nie biorąc pod uwagę dodatkowej pary zapadek. Wszystko działa super, no i szybciej "łapie".

Słyszałem, że sporo osób narzeka na "klikanie"/trzeszczenie kół Mavica (przy naciskaniu na pedały). Prawie wszyscy wskazują na szprychy, ale trzeba też wziąć pod uwagę łożyska bębenka, bo wydaje odgłosy takie, jak luźne szprychy. Łatwo takie łożysko wcześniej wymienić, a zlekceważone spowoduje spore straty, o czym niestety zdołałem się przekonać. :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...