Skocz do zawartości
  • 0

Początki z rowerami - jakie rowery wybrać

Gość Łukasz

Pytanie

Gość Łukasz
Napisano

Witam wszystkich .

Mam wielką prośbę o pomoc w wyborze rowerów.

Zdecydowaliśmy się z wraz z żoną na rozpoczęcie przygody z rowerami ,ale nie znamy się na tym za bardzo.

Nie chcemy bawić się w marketowe rowerki. Początkowy budżet jaki sobie założyliśmy ,to ok 1-1,2 tys. ,ale po kilku wycieczkach po sklepach rowerowych zrozumieliśmy ,że musimy go zwiększyć do przynajmniej 1,4 tys. zł. ( na jeden rower oczywiście ) . Więcej niestety nie jesteśmy w stanie na to przeznaczyć.

Przeznaczenie rowerków ,to głównie leśne ,polne i szutrowe ścieżki rowerowe ( zapewne z kilkoma korzeniami ,kamykami i wzniesieniami ) ,ale asfaltu też pewnie nie zabraknie ,ogólnie jazda rekreacyjna.

Mój wzrost to ok 190 cm ,waga plus minus 80-85 kg. ,długość nogi do krocza ok 92-93 cm. Żonka jakieś 20 cm i 20 kg. mniej.

Przejrzałem już kilka for ,stron sklepów rowerowych ,odwiedziłem kilka sklepów stacjonarnych i puki co znalazłem kilka propozycji ,a mianowicie :

* chyba najpopularniejszy KROSS HEXAGON X2

* GRAND ROCK 300 i 400 z tego roku ,bądź 2014

* AUTHOR PROFILE 

* ALPINA ECO M20

* GIANT REVEL STREET

* KELLY'S VIPER 10

( zaznaczam ,że rower dla żony nie koniecznie musi być damski )

Być może idę w zupełnie złym kierunku ,jeśli tak ,to proszę o naprowadzenie na dobrą ścieżkę ,jeśli jednak wybory nie są takie złe ,to poratujcie jakimiś poradami ,opiniami. Każda dobra rada mile widziana.

Z góry dziękuje za wszystkie odp.

Pozdrawiam Łukasz

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

KROSS HEXAGON X2 najpopularnijeszy iz przyzwoitym osprzętem,z tym ze przy Twoim wzroście jak i wadze proponowąłbym rame 20 plus do tego koła 29 czy 27- trzeba przymierzyć i sprawdzić ja się czujesz,czy jest wygodnie,ewentualnie potem zamówić w sklepie internetowym. Akurat tym sie zajmujemy więc chętnie pomożemy.

Napisano

Ciekawą propozycją może się okazać 29er climber z Tesco. Niskim kosztem można go upgradować do osprzętu alivio i pozostanie jedynie wymiana tylnego koła tak aby można tam było wpakować kasetę, co pozwoli na zwiększenie liczby biegów. Oczywiście bez rozbudowy rower ten sam w sobie nie jest zły. Niska cena (obecnie 1000zł) daje niskie koszty początkowe, no i nie trzeba roweru rozbudowywać od razu, możecie z tym poczekać do momentu kiedy zużyje się osprzęt, lub też dojrzejecie do decyzji by wydać jednorazowo kolejny tysiąc (liczę obydwa rowery) na części, co wyniesie taniej niż nowe rowery.

Dla ciebie rama w rozmiarze 21'' lub 22'' a dla żony 16'' lub 17''.

Na koniec istotna uwaga - sam rower to nie wszystko. Aby w pełni cieszyć się rowerem trzeba zadbać o ubiór oraz osprzęt rowerowy wymagany do poruszania się po drogach publicznych. Ubrania rowerowe są dość kosztowne, ale na początek zacznijcie od zakupu potówek (base layer). Na nich nie można oszczędzać. W dobrej potówce można na rowerze jeździć nawet w swetrze i jeansach i nie odczuwać tego faktu. W złym ubraniu już po kilkunastu minutach można odczuć dyskomfort, a kilkanaście minut na rowerze to kilka kilometrów od domu. Co się stanie kiedy mokra od potu bawełniana koszulka zacznie Ciebie obcierać godzinę jazdy od domu?

• Mod Team
Napisano

W związku z tym,że obydwoje jesteście wysocy,to proponuję rozejrzeć się za rowerami typu CROSS - także ze względu na komfort ( większe koło i bardziej wygodna pozycja )

oraz dość lekki teren po którym będziecie się poruszać i sposób jazdy ( jazda rekreacyjna ).

Napisano

Nie wykluczaj też AUTHOR PROFILE - wsiądź,przejdź się i zobaczysz jak Ci pasuje,moim zdaniem propozycja jest bardzo ciekawa,podobnie jak KELLY'S VIPER 10. Wybrałbym między tymi dwoma,daj znać na forum jaka jest ostateczna decyzja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...