Skocz do zawartości

[wycena, rower] Ile mogę "chcieć" za mój rower?

rmn1

Rekomendowane odpowiedzi

Wystawiłem taką aukcję:

http://allegro.pl/show_item.php?item=5344116542

By móc coś powiedzieć trzeba przeczytać cały opis i dopisek pod zdjęciami. Zainteresowanie jest ogromne, nie dziwię się - piękna rama moim zdaniem i można na niej zbudować świetny rower. Do tego foksik, tylna XT, przednia x9, nowsze Juicy 3, tarcze XT... ogólnie rower bardzo fajny. No i ludzie piszą, pytają "za ile". Chcę go sprzedać uczciwie, tak by mieć kasę na następną maszynę, nie oszukać siebie i nie naciągnąć zbytnio kupującego;). Ciężko mi go wycenić bo mam sentyment do tego roweru, nie jestem obiektywny, spędziłem dużo czasu dłubiąc przy nim. W jakich widełkach powinna się znajdować uczciwa cena za niego?

wiem, że trochę to wygląda dziwnie, jednak główne elementy, odpowiadające w dużej mierze za wygląd są na zdjęciu, ramą, widelec, koła. Reszta jest podana w opisie. Nie mogę zrobić tego inaczej, naprawdę, dlatego wszystko uczciwie opisałem. Kupujący dostanie swierzo złożony rower, wyregulowany, nasmarowany. To powinno wynagrodzić brak zdjęć poszczegulnych części. Tak myślę.

Tak popatrzyłem na aukcję ,strasznie nieczytelna. Po pierwsze opis jest ucięty z jednej strony . Po drugie wklejasz niby dokładniejszą specyfikację a tu " zakaz hotlinkowania" . Do tego zdjęcie czekolady ? :D A propo jeszcze zdjęć, daj jakieś aktualne , albo przynajmniej napisz które są z  etapu "mam piękną nową korbę XT " a które z etapu " zrobiłem 2 tys KM i trochę mi się korba wytarła :P

Byś się trochę postarał :) , bo na razie więcej jak 1,5 tys bym nie dał 

Po 15h od wystawienia aukcje obserwuje 28osób, 7osób zalicytowalo, dostałem kchyba 4 maile z pytaniem o cenę, jakieś o rozmiar, i kilka o uscislenie opisu. Wiem, że nic to nie znaczy i teraz cena roweru to 501zl:) Aczkolwiek jakieś zainteresowanie jest. Niestety od ostatnich wakacji prawie nie jeździłem, na pewno poniżej 200km, dwa, zero, zero. Tak wyszło. Więc te górne zdjęcia przedstawiają stan ramy, amortyzatora, kół... To, że opis jest uciety - duże zdjęcia, takie akurat miałem na stronce, na dole jest przewijanie więc chyba nie ma problemu z odczytaniem całości? Obrazek na dole poprawię dzisiaj bo zeczywosci głupio wyszlo. Najgorsze, ze po licytacji nie można już edytować opisu (zrozumiałe;)) i teraz te dopiski na dole to tak średnio elegancko...

Rama fajna, marka fajna ale opis typu "korba shimano" lub "shimano slx" to jest jak z aukcji mirkow oszustow. Ktos kto kupuje takie rzeczy bez podania modelu i zdjecia to chyba wycenia to na poziomie zlomu bo nowa korba m131 shimano kosztuje troche ponad 50zl ;)

No i opis typu amortyzator moze wymaga przegladu to nie jest informacja ze rower jest gotowy sprawny i nasmarowany. Ogolnie jak chesz miec dobra cene to trzeba pozkazc stan rzeczywisty inaczej to kot w worku. Sam zakup cos po takim opisie ze wiekszosc rzeczy zostanie podmnienione na cos innego bez podanaia modelu wersji przebiegu ;)

Zainteresowanie to fikcja bo kto by sie nie intersoweal rowerem za 1zl. Gdybys go wystawil za 2000 to bys nie bylo tego sztucznego zainterowania.

Powitoł

Wartość zweryfikuje rynek, niemniej...

Sprzedajesz rower, a nie historię ;) Dobry opis, aktualne dobre fotki.

U ciebie nie ma zdjęć roweru bo go nie ma (poskładasz po zakończeniu aukcji - WTF ;) ).

Opis na tyle rozwalony formatowaniem, że żeby go przeczytać, musiałem skopiować do edytora tekstu.

Na twoim miejscu wycofałbym tą aukcję, poskładał taki rower jak będziesz sprzedawał, zrobił dobre zdjęcia i sensownie je umieścił w nowym ogłoszeniu. Z takim opisem nie pójdzie za tyle ile powinien. Zdjęcia z gór na przyciągnięcie uwagi i pobudzenie fantazji ;) max jedno :D

rmn1, tyle osób Ci mówi,że aukcja jest do d*py a Ty dalej brniesz w swoje. Nie rozumiem tego, że zdjęć stanu faktycznego nie możesz zrobić. Nie masz komórki z aparatem albo znajomego który ma...

Chcesz go sprzedać za 1,5k Twoja sprawa.

Ale jak chcesz żeby Cie ktoś po plecach poklepał, że aukcja piękna i że pójdzie za 5 tyś to nie tutaj.

Zadajesz pytanie a później mówisz "wasze rady są do d*py, moja aukcja jest piękna, mój rower to najlepszy rower na allegro tylko zdjęcia dałem innego roweru dla beki, będą się o niego bić i pójdzie za 9 tyś"

Aukcji od 1zł nie daje się z myślą o wycofaniu jak cena będzie za mała.

Jak chcesz konkretną cenę to za tyle wystawiasz. Nie rozumiem takiego kombinowania jak Twoje.

Macie rację. Poczekam trochę jak cena nie zbliży się w ciągu tygodnia do jakiejś sensownej to zdejmie aukcje, na razie nie mam dostępu do tych części i nic nie mogę na to poradzić. Nie chcę wchodzić w szczegóły no bo po co;) Rozmawiam jescze z kilkoma zainteresowanymi, ale w sumie to racja, zagmatwany opis wielu może odczytać jako mataczenie.

KartofeL

trochę przesadzasz, nigdzie nie mówię nawet podobnych rzeczy do tego co Ty mi przypisujesz. Forum dyskusyjne więc odpowiadam na głosy innych, to nie polega na tym , że ze wszystkim należy się zgodziĆ, przytaknac bez wytłumaczenia przyczyn i tak dalej. To nie tak, że wystawilem aukcje z jakimiś fejkowymi zdjęciami bo są atrakcyjne. A rower stoi całkiem inaczej wyglądający. Stoi dziś taki jak na fotkach, a sprzedaje taki jak w opisie. Teraz widzę, że niekoniecznie super pomysł;)

Stoi dziś taki jak na fotkach, a sprzedaje taki jak w opisie.

Którego (opisu) niema, bo "zakaz hotlinkowania" z zapodaj. A już to przewijanie z powodu zbyt dużych zdjęć... Żeby przeczytać linijkę na górze aukcji mam przewinąć w sam dól, przewinąć w prawo, przewinąć z powrotem w górę i powtórzyć to dla każdej linijki. Świetnie rozwiązane! Gdzie są zdjęcia szczegółowe sprzętu? A no tak, nie masz do nich dostępu i nie są zalożone.

10574265464_449a1b2b96_b.jpg

• Mod Team

Aczkolwiek jakieś zainteresowanie jest

Aczkolwiek jakieś zainteresowanie jest

Zainteresowanie jest, bo ludzie w internecie kupują najpierw oczami, a dopiero później (często zdarza się, że już po zakupie) czytają opis.

Najpierw poskładaj ten rower do stanu w jakim go będziesz sprzedawał i dopiero potem wystaw na aukcję.

Odżałuj te 20 zł na promowaną aukcję i zdejmij ją z allegro bo to zwykłe nabijanie ludzi w butelkę. Założę się że znaczna większość osób zainteresowanych aukcją mimo że czytali opis , będą przekonani że kupują rower widoczny na foto , no bo to chyba normalne , nie ? Tak jak poradzili koledzy powyżej , zrób dobre fotki roweru w obecnym stanie . Po co robić sobie nie przyjemności , człowiek myśli że kupuje rower na dobrych gratach a dostaje alivio ;) Ja czułbym się oszukany.

• 5 tygodni później...

Witam, mam pytanie o wycenę mojego roweru. Jest to peugeot Carbolite 103, stan jego jest dobry jak ma swój wiek, do wymiany jedynie opony, mowa owijka, przerzutki pracują dobrze, wszystko jak na wiek roweru pracuje bardzo dobrze. Koła, przerzutki i cała reszta poza owijką jest oryginalna. Ile mógłbym za niego wziąć? W sieci są ceny nawet 850zł, nie mam pojęcia ile mógłbym za niego wziąć. Pozdrawiam

Wybaczcie już daję fotki :) rower pracuje bardzo cicho i lekko, koła proste, przerzutki działają dobrze, tylną można trochę wyregulować, drobne otarcia na ramie, zębatki przód jak i tył w bdb stanie, brak luzów, hamulce też sprawne, można trochę podregulować. Ogólnie to wsiadać i jeździć, tylko opony są już stare. :)

gnERwUf.jpg

YOUC9tV.jpg

W2jw53H.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...