matinek Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 Witam mam dwa modele wybrane i puytanie ktory lepszy ? x5 czy viper 30 a i czy te vipery z 2015 i 2014 roku sie czym roznia bardzo ? http://www.kross.pl/pl/2014/mtb/hexagon-x5 http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2015/gorskie/hardtail-26/viper-30-black-lime/black#.VU-ggleEtpg http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2014/gorskie/hardtail-26/viper-30-grey/grey#.VU-g2VeEtpg wybralem te bo sa na kasecie nie wolnobiegu , chodz czy az tak wolnobieg jest zly znajomy jezdzi 7 rok na wolnobiefu i nic sie nie dzieje a chcialbym kupic tanio rower do zwyklej jazdy w roznym terenie waze oko 80kg czy waga ma znaczenie przy wolnobiegu czy teren w jakim sie jezdzi ? A moze viper40 ma troche chyba lepsze wyposazenie. A i kelys spider to linia porownawcza do krosa level czy nie. Bo tak wogole to w tym roku juz ich nie ma czy producent zrezygnowal czy jak ?
Onthor Napisano 11 Maja 2015 Napisano 11 Maja 2015 nie wiem ile masz wzrostu ale ten : http://allegro.pl/rower-mtb-26-silverback-stride-21-alivio-wyprzedaz-i5324988479.html bije na głowe wszystkie które wymieniłeś
matinek Napisano 12 Maja 2015 Autor Napisano 12 Maja 2015 Dzieki ale jednak cos znanej marki wybiore i dalej chodzi o to czy sie bardzo roznia a wzrost mam 180.
Onthor Napisano 12 Maja 2015 Napisano 12 Maja 2015 w tym przedziale cenowym w znanych markach jedyne zauważalne różnice to wygląd i geometria ramy ( choć nie zawsze ). nie wiem czemu chcesz bardziej znane marki, czy myślisz jakimś stereotypem że znana marka = dobry rower albo znana marka = idealna gwarancja itp czy kupujesz rower żeby mieć "znany" napis na ramie ale polecam Ci kupić taki rower, żeby Ci się na nim jeździło przyjemnie i miał najlepsze komponenty w stosunku do ceny.. odpowiadając na pytanie - x5 odpuść, tourney z przodu i z tyłu to jakaś patologia, nie wiem kto to montuje w rowerze za 1600zł.. Różnice między Kellysem 2014 a 2015 są w sumie niewielkie - inna przerzutka na korzyść nowego modelu, podobno lepsze piasty i w sumie tyle. ogólnie jeśli są w tej samej cenie to jeśli już miałbym któryś koniecznie brać to 2015. ogólnie rowery znanych firm w tym przedziale cenowym to zazwyczaj niestety padaki, zamiast kupować takiego Krossa x5 albo Kellysa to lepiej było by zakupić kandsa za 1000zł, wymienić w nim te najsłabsze elementy i cieszyć się bardzo fajnym bajkiem. Poszukaj czegoś innego i nie kupuj na siłę rowerów "bardziej znanych firm" bo to się nie opłaca z tym budżetem
matinek Napisano 13 Maja 2015 Autor Napisano 13 Maja 2015 Dzieki jetem wdzieczny za zainteresowanie. Na marce samej mi nie zalezy ale mialem kiedys nieznana marke i teagicznie ciezko sie jezzdilo rowerem. Ogolnie to zebychodz troche znana byla zeby byla dostepna w relanych sklepach a nie jak niektore marki sa tylko internetowe alegrowskie czy co tam takie mnie nie isteresuja. Co do x5 to przeczytales chyba zle bo tylna przezutke ma lepsza nie najrpstrze turney. Czyli mam rozumiec ze wszyscy co jezdza na takich rowerach to tragedia wiem ze moga miec drozsze lepsze i wie ze drozszy osprzet lepszy, ale dam ci przyklad ktos jezdi rowerem 7 lat nie konserwujac nie wymianiajac lancucha praktycznei nic o rower caly i jezdzi i zmienia biegi na tanich przezutkach wiec nie mozna generalizowac ze to szajs zupelny i do tego ten rower ma wolnobieg a nie kasete co niby sie mowi ze to lepsze rozwiazanie. No ok kupic tani i wymienic co nieco w nim a czy kupujac drozszy nie bede mial juz lepszego osprzetu niby lepiej oplaclnym jest tani i dokupowanie ? Szkoda ze przykladu tego kandsa nie dales . a zreszta taki najtanszy kands mysle ze na pewno bedzie mial wolnobieg wiec mam rozumiec ze akceptujesz wolnobieg w rowerze ? bo wymieniaz az kolo w nowym rowerze i cala reszte to prawie jak zlozenie samemu roweru . Jakos sie nie spiesze rtozgladam sie pomalu chodz nie mam teraz wogole roweru tylko pozyczam. Przejze jeszcze te kandsy i sie rozejrze. Wiec patrzylem na ceneo to wogole ich nie widze na stronie producenta cen nie ma na jakiejs innej znalazlem ale tam nic nadzwyczajnego nie ma te za okolo 1000zl tp jest masakra wiec mysle ze cena firmowego kendsa czy krosa za 1200 bedzie ciut lepsza nawet i jest tez jedna rzecz wsumie to mniej wazne ale zauwaz ze w tanich modealach sporo czesci jet stalowych kierownica itp a w ciut drozszych a;uminiowe juz. Nie wiem moze daj jakies linki moze wtedy bedzie lepiej jakiegos roweru dobrego w cenie do1500 lub slabszego za mniejsza kwote 1200 ale od razu konkretny bez zabaw w zmienianie czesci od razu po zakupie. Nie upieram sie przy swoim alle taka dyskusja czasami jest przydatna cos mozna wybrac.
Onthor Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 faktycznie model 2015 ma alivio z tyłu ale słabe tarczówki mechaniczne co wg mnie go dyskwalifikuje, regulacja takich hamulców to tragedia.. w tej cenie spokojnie można kupić rower z kasetą, zazwyczaj 7 albo 8 biegową. Kellysa i x5 bym odrzucił z miejsca bo są po prostu za drogie, ten kands : http://rowerykands.pl/rowery/59-promocja-kands-energy-1300-model-v-brake.html kosztuje dużo mniej a ma wszystko lepsze. a jeśli chcesz wykorzystać budżet, to kup model 1500 : http://rowerykands.pl/rowery/102-kands-energy-1500-disc-hydraulic.html który ma hamulce tarczowe hydrauliczne. ten kands 1500 to chyba najlepszy rower w tym budżecie.
matinek Napisano 13 Maja 2015 Autor Napisano 13 Maja 2015 Wiesz juz mi glupio znowu cie poprawiac bo x5 z linku ma zwykle hamulce to model zeszloroczny i dlatego wiec tanszy dostepny. Bo sam z takimi tarzviwkami bym nie chcial . Tylo one sa wsumie niedostepne moze jeden chwilowo ale jednak, ciekawe czy jak beda to i ceny wroca te wczesniejsze. Bo tak wsumie to fakt ten nawet ma parametry niezle ale odrobine lepsze a cena tez jakos wybitnie tansza nie jest bo x5 i kelysa widzialem po 1250 okolo wiec wsumie podobnie. A inne marki jak giant, author , unibioke itd. tez sa niezabardzo wedlog ciebie ? jak dla mnie to poprostu chyba wiecej sie placi za marke jeszce niz za kelysa czy krosa
Onthor Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 to ja już nie wiem, http://www.kross.pl/pl/mtb-26/hexagon-x5 W Krossie płaci się chyba najbardziej za ładny wygląd i markę ( chociaż sam mam rower Krossa ). Te marki co wymieniłeś są ok i ja absolutnie nic do nich nie mam, ale są po prostu nie opłacalne w tym budżecie. Ja bym celował w jakiś niszowy rowerek który jakością i wykonaniem nie będzie się różnił od tych 'znanych' marek a będzie miał kilka klas lepszy osprzęt. Wg mnie najlepszym rowerem dla Ciebie będzie ten Kands 1500 i w tym budżecie to jedyna sensowna opcja obok Silverbacka. A jak koniecznie chcesz jakąś znaną marke, to jest jeszcze Kross Level A2, który jest lepszy od x5 i kellysa
matinek Napisano 13 Maja 2015 Autor Napisano 13 Maja 2015 W moim linku poprzednim jak i tym jest ten http://www.kross.pl/pl/2014/mtb/hexagon-x5 . No juz wolalbym kandsa niz tego silverbacka , wiem patrzylem levele sa fajne ale cenowo drogie chodz gdzies rzucil mi sie za jakies 1600 chyba level a 2 z 2014 roku. A jak z rama bo niby sa mniej wyprostowane pozycje na nich niz hexagonach ?
Onthor Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 Ten X5 z Twojego linku to model 2014 z przerzutkami tourney..W levelach jest się bardziej nachylonym ( Mam i Levela i Hexagona ). Levela A2 z 2014 można za 1400 dorwać, chociaż ja bym się nie zastanawiał i brał Kandsa. Jak nie masz zaufania do tej marki to poczytaj trochę na forum o tych roweruch i gwarantuję że zmienisz zdanie
matinek Napisano 13 Maja 2015 Autor Napisano 13 Maja 2015 No tak o tego chodzilo bez tarczowek ma turney ale z przodu tylko z tylu ma acere a ty na poczatku napisales ze z przodu i z tylu ma turneya. No wlasnie a ja chyba juz brdziej nachylonym od hexagona bym nie chcial byc gdzie za tyle tego levela dostane ?. Hm to masz dwa hexagony a polecasz inny jeszce poczytam w sumie on ma hydrauliczne tarcze a level tradycyjne v-brale. a co myslisz o hexagonie x 9 jak sie nie myle tak teraz z pamiueci tez mial hydrauliczene tarcze ale chyba ciezko go juz dostac.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.