Skocz do zawartości

[Opony] typowo szosowe do trekkingu.Potrzebuję porady.

wicher123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.Posiadam rower Romet Wagant 3.0 Trekking. Jeżdże po ok 50-80 km podczas wypadu tylko i wyłącznie asfalt.
Proszę poradźcie mi bo chcę kupić takie opony do tego roweru by jak najlżej mi się jeździło.

Czy muszę też zmieniać koła tzn.obręcze?  czy wystarczy samą oponę?
Bardzo proszę o poradę.

Upatrzyłem sobie takie 

http://allegro.pl/schwalbe-marathon-racer-28x1-20-700x30c-rg-opona-i5160457449.html

ale ja sam ważę 84 kg i chyba nie będzie to dobre rozwiązanie bo ciężar max napisane 85 kg :(
Koła 28 cali tak podpowiem tylko :)
Bardzo proszę o poradę, czy w ogóle taki zabieg ma sens.

Dziś się zastanawiałem nad kolarzówką (używaną) by mieć na trasy asfaltowe lecz kolega mi poradził bym spróbował zmienić oponki na cieńsze i sobie sprawdził jak się będzie jeździć.

Napisano

Wybór jest dobry. Nie ma problemu z wagą. Przecież masa rozłożona jest na dwie osie (choć nie równomiernie). To co wybrałeś wydaje mi się granicą sensu inwestowania w szerokość opon. Jeszcze węższe opony nie dadzą pożądanego efektu, gdyż przede wszystkim głównym składnikiem oporów jakich doznajesz to opór powietrza, a przy pozycji trekingowej jesteś po prostu żaglem. Masa roweru też robi swoje. Jeżeli chcesz szybciej i lżej to zmień rower na szosę. Różne inne wymyślone ingerencje w tą konstrukcję nie mają sensu.

Napisano

zmien oponki, powinieneś odczuć sporą poprawę. ja w swoim kellysie axisie przesiadlem sie z kellysowskich softline 700x38c na schwalbe cx comp 35c i jest świetnie:) a nadal rower jest uniwersalny. jak jezdzisz tylko po asfalcie, to faktycznie i 30 mozna załadować.

Napisano

Potwierdzam, mam te opony, zamieniłem kellysowskie 38mm i jest duża różnica, ważę te 85 kg i jak nabijesz odpowiednio dużo powietrza to jazda cud miód i zerowa ilość kapci po przejechaniu już 2500km, a i bieżnik cały czas w dobrym stanie. 
Moim zdaniem dobrze wydane piniądze.

Napisano

Bardzo dobre i trwałe opony. Jeżeli jeździłeś już na tak wąskich to wiesz, że komfort przy naszych drogach jest "wątpliwy" :)

Ja miałem Racer'y o szerokości 38, a teraz mam 35. Dla moich potrzeb to minimum, na czym mogę poruszać się komfortowo po mieście.

Ale jak wiadomo - są różne potrzeby i gusta :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...