wicher123 Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 Witajcie.Posiadam rower Romet Wagant 3.0 Trekking. Jeżdże po ok 50-80 km podczas wypadu tylko i wyłącznie asfalt.Proszę poradźcie mi bo chcę kupić takie opony do tego roweru by jak najlżej mi się jeździło. Czy muszę też zmieniać koła tzn.obręcze? czy wystarczy samą oponę?Bardzo proszę o poradę. Upatrzyłem sobie takie http://allegro.pl/schwalbe-marathon-racer-28x1-20-700x30c-rg-opona-i5160457449.html ale ja sam ważę 84 kg i chyba nie będzie to dobre rozwiązanie bo ciężar max napisane 85 kg Koła 28 cali tak podpowiem tylko Bardzo proszę o poradę, czy w ogóle taki zabieg ma sens. Dziś się zastanawiałem nad kolarzówką (używaną) by mieć na trasy asfaltowe lecz kolega mi poradził bym spróbował zmienić oponki na cieńsze i sobie sprawdził jak się będzie jeździć.
mklos1 Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 Wybór jest dobry. Nie ma problemu z wagą. Przecież masa rozłożona jest na dwie osie (choć nie równomiernie). To co wybrałeś wydaje mi się granicą sensu inwestowania w szerokość opon. Jeszcze węższe opony nie dadzą pożądanego efektu, gdyż przede wszystkim głównym składnikiem oporów jakich doznajesz to opór powietrza, a przy pozycji trekingowej jesteś po prostu żaglem. Masa roweru też robi swoje. Jeżeli chcesz szybciej i lżej to zmień rower na szosę. Różne inne wymyślone ingerencje w tą konstrukcję nie mają sensu.
BetoNova Napisano 11 Maja 2015 Napisano 11 Maja 2015 zmien oponki, powinieneś odczuć sporą poprawę. ja w swoim kellysie axisie przesiadlem sie z kellysowskich softline 700x38c na schwalbe cx comp 35c i jest świetnie:) a nadal rower jest uniwersalny. jak jezdzisz tylko po asfalcie, to faktycznie i 30 mozna załadować.
Nepalczyk Napisano 18 Maja 2015 Napisano 18 Maja 2015 Potwierdzam, mam te opony, zamieniłem kellysowskie 38mm i jest duża różnica, ważę te 85 kg i jak nabijesz odpowiednio dużo powietrza to jazda cud miód i zerowa ilość kapci po przejechaniu już 2500km, a i bieżnik cały czas w dobrym stanie. Moim zdaniem dobrze wydane piniądze.
tommasz86 Napisano 19 Maja 2015 Napisano 19 Maja 2015 Bardzo dobre i trwałe opony. Jeżeli jeździłeś już na tak wąskich to wiesz, że komfort przy naszych drogach jest "wątpliwy" Ja miałem Racer'y o szerokości 38, a teraz mam 35. Dla moich potrzeb to minimum, na czym mogę poruszać się komfortowo po mieście. Ale jak wiadomo - są różne potrzeby i gusta
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.