Skocz do zawartości

[rowery] Pomóżcie dobrać używane 28'' dla rodziców

rowerzystkaPomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Chcę kupić rodzicom dwa rowery używane 28''. Tata wzrost 172, mama 165.

Priortetem, który ja wyznaczam jest waga, nie może to być 17kg kloc. Amortyzator z przodu raczej odpada. Zintegrowane przerzutki pewnie też (chyba, że nie są cięższe z tyłu od kasety). Z przodu może być jedna zębatka z tyłu żeby było te 5 biegów. Żadnych zbędnych dodatków zwiększających wagę, typu dynamo, bagażnik - chociaż te można odkręcić, więc ok. Nie chodzi o wygląd roweru tylko o efekt zaskoczenia rodziców, że jazda na rowerze może być fajna! Dla mnie takie zaskoczenie wynika z wagi.

Drugi priorytet określiła mama - dla niej koniecznie rower komfortowy, tzn pozycja wyprostowana i żeby jak najmniej nogę zadzierać przy wsiadaniu. Zwykła crosówka się dla niej nie nadaje, nie chce być pochylona. Nie wiem, czy to może być crosówka, bo wymiana kierownicy na bardziej zakrzywioną może tutaj nie pomóc ale crosówki są chyba lżejsze od holendrów, więc się zastanawiam. Problem z crosówką będzie taki, że tą nogę trzeba będzie zadzierać przy wsiadaniu a to jest ostatnia uwaga mamy, żeby nie musiała się gimnastykować (chociaż to możemy pominąć kosztem wagi i komfortu ogólnego).

Ja jeżdżę na rowerze 10kg crossowym ale taki jest dla nich za mało komfortowy, to już nie wiek na wyścici raczej wycieczki po okolicy.

Strasznie nie podobają mi się te aluminiaki co teraz w sklepach sprzedają z wagą 17kg. Celujemy w rowery max 13-14kg, bez żadnych zbędnych dodatków.

Cena taka jaka musi być za taki rower, używany. Chcę, żeby rodzice nabrali jeszcze trochę życia bo szybko się starzeją :(

Na allegro jest tyle tego, że nie wiem co by było dobre, szczególnie wagowo nie wiem które modele by były ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.