Skocz do zawartości

[rower] pierwszy MTB: giant czy unibike

pati1503

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Bardzo proszę o opinię, planuje kupić pierwszy rower MTB. Przeglądnęłam wiele opini o różnych modelach i cieżko się w tym ogarnąć.

Budżet do 3000zł. 

Przeznaczenie: do tej pory jeździłam ok. 50-100km, głównie szlaki beskidu czesko-morawskiego. Czyli dużo kamienia, korzeni, błota, wąskich ścieżek. Troche asfaltu, szutru. Wersja roweru: damska/męska - nie ma to znaczenia dla mnie.

Waga: ok. 57kg, 165cm, wiec mysle ze rama ok 16-17". ( do tej pory jeździłam na starym 19"  :D )

Waham się teraz między dwoma modelami:

1) Giant http://www.giant-bicycles.com/_pdf/bikes/poland/giantbicycles-76403-tempt.2.pdf   (zastanawiam sie czy warto dopłacić te 200zł za ten amortyzator powietrzny?)

2) Unibike: http://www.unibike.pl/unibike2014/flite.html ( na moje amatorskie oko wydaje mi sie ze ma lepszy osprzęt, ale gorszy amortyzator, ale moge sie mylić :( ).

Bardzo proszę o opinie. Chyba że polecalibyście jeszcze jakiś inny w tej cenie. 

Z góry dzięki :))

Napisano

Hej :icon_wink:

Giant nie ma amortyzatora powietrznego. Ten Rockshox to też sprężyna ale sporo lepszy od Xcr. Największą wadą Gianta są badziewne hamulce, za to ma lepsze manetki i przednią przerzutkę.

Ogólnie mówiąc na twoim miejscu kupił  bym gianta i zmienił hample. Możesz dogadać się w sklepie czy by nie podmienili na coś lepszego za niewielką dopłatą. 

Ale znalazłem taki rowerek http://www.rove.pl/rower-cube-access-wls-race-27-5-29-black-n-purple-2015.html

ten już posiada powietrzny amorek ale niestety hample również słabe.

Napisano

bardzo dziękuję za opinie.

A tak orientacyjnie, jaki typ hamulców byłby ok, na takie jezdzenie? ( na jaki minimalnie typ musieliby mi podmienic w sklepie?)

Faktycznie fajny ten cube, przejde się podpytać w sklepie czy byłaby taka opcja.

Acha i jaki mniej wiecej jest koszt tych lepszych hamulców, jeslibym osobno je kupowala? (tak orientacyjnie?).

Z tym amortyzatorem, to tak mi wlasnie doradzali, ze powietrzny powinien byc. Bo sprezynowy to dziala ale przy większej wadze osobnika :D

Napisano

Chcialam sie zmiescic w 3tys, ale moze cos w sklepie utarguje :P

Jakos przegapilam tego unibika jak przegladalam ich strone,  szczerze mówiąc

Tylko zastanawiam sie czy ta ich najmniejsza rama 17" nie bedzie dla mnie za duza. Ale to chyba moge przymierzyć jakikolwiek model unibike 17". 

dzięki za podpowiedź :) bo, szczerze mowiąc to troche juz stracilam nadzieje ze w koncu jakis kupie. :(

Napisano

Na Twoim miejscu zainteresowałbym się tym Cube który podał kolega mmisiek. Hamulce przy Twojej wadze dadzą rade.

Napisano

Ten unibike z 2015 jest najlepszą opcją. Ma wszystko czego potrzebujesz i nic nie będziesz musiała kombinować.

Odnośnie amortyzacji powietrznej powinnaś wiedzieć, że trzeba ustalić odpowiednie ciśnienie powietrza w takim amorku by pracował tak jak należy.

jakbyś jednak wolała coś bardziej kobiecego to proszę http://www.msport.com.pl/pl/p/Rower-gorski-KELLYS-Vanity-90-2015/8001

Napisano

Witam,

Koła 29" odpada. Już 27,5 wydają mi się duże. 

Nad Vanity 90 zastanawiałam się już wcześniej. A porównując  osprzęt jednego i drugiego to chyba ten unibike z 2015 jest lepszy od vanity?

Najbardziej przekonuje mnie ten unibike, tylko obawiam się tej 17". W sklepie przymierzałam meski kellys 17" i byl za duzy niestety. 

Chyba ze unibike ma inna rozmiarówke. Do tej pory jezdzilam na jakims 19" calowym pomykaczu, ale teraz jak juz zdecydowalam się kupić, to jednak fajne jakby byl dobrze dopasowany. Szczegolnie na podjazdach bylo ciezko na takim za dużym rowerze.

PS. właśnie odnośnie taperowanej główki, to jest ważne jakbym chciała zmienic kiedyś amorka tak?  Czy ten unibike tez ma taka? Ja sie tego nie doczytalam.

PS2. o odpowiednim ciśnieniu wiem :D, chyba nawet jest taka tabliczka ile na jaka wage :)

Napisano

jeszcze jedno pytanko, jak w opisie jest waga 12,8kg to jakiej wielkości roweru to dotyczy? pewnie zawsze najmniejszego?

Swoja drogą strasznie jakoś mało, jak na wszystkie które do tej pory przegladałam, waga byla do 14,5 kg

Napisano

Waga jest ja najbardziej w porządku w tej klasie roweru. Musisz sobie też zdawać sprawę z bardzo dobrego wyposażenia, które finalnie "zbija" wagę. Inne marki w tym te "topowe" oferują o wiele słabszy osprzęt co odbija się negatywnie na wadze.

Widuję dziewczyny podobnego wzrostu na 29er więc dasz sobie radę spokojnie na tej 17" ramie w przypadku koła 650B.

Napisano

no niestety w najbliższym sklepie nie mam możliwości przymierzenia tego unibika :(. Sprzedawca powiedział, że podobnie jak meski  kellys 17"cali na kołach 27,5 byl za duzy tak samo z  unibike moze byc ciezko tak w ciemno brać. Polecił mi tego kellysa:

http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2015/damskie/damskie-klc-mountain/vanity-90#.VVS-u_ztmko

Czy mogłabym prosić o opinie co do osprzętu, bo ja wiem tylko tyle że ma lepszy amortyzator i z rozmiarem nie bedzie problemu, bo można w razie czego wymienić. Co do reszty wydaje mi się że jest podobny do unibika, ale moge się mylić. 

Miałbym go za 3100zł wiec nawet taniej niż ten unibike.

Bardzo proszę o poradę :))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...