Skocz do zawartości

[Dynamo w piaście] Podstawy + oświetlenie

Piotrek71

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

nabyłem rower z dynamem piaście, mam z tym styczność po raz pierwszy, zawsze używałem lampek z własnym zasilaniem.

Dynamo: Shimano DH-3N70 (6V, 3W).

Lampki: przednia elux, żarówka halogenowa 1 szt., tylnia COMUS, 3 czerwone diody LED.

Zestaw ten najprawdopodobniej pochodzi z ok. 2005r. Instalacja wygląda tak, że zasilanie wychodzi z dynama, idzie do przedniej lampki, tam znajduje się przełącznik ON/OFF/AUTO i wychodzi na tylnią lampkę (wyjście na konektorkach). Problem polega na tym, że wyłącznik jest uszkodzony i zwiera w pozycji ON, lecz w taki sposób, że zasila tylko przednią lampkę na stałe. Chciałem zrobić nowy wyłącznik przed tym wewnętrznym w lampce, który miałby tylko funkcje ON/OFF, pytania mam następujące:

1. Nawet przy niewielkiej prędkości obrotowej napięcie na dynamie bez problemu osiąga 15V i więcej - czy to normalne i nie zaszkodzi tylnej lampce podłączonej na krótko (w tylnej są 2 kondensatory 200uF 10V, diody prostownicze, tranzystor) ? Czy w przedniej lampce (dość skomplikowany układ elektroniczny) znajdują się układy prostownicze także dla tylnej lampki, czy można ją bezpiecznie obejść?

2. Lampki posiadają miejsce na baterie (tylnia 2xAAA, przednia 2xCR2032), czy służy to do podtrzymania światła na postoju?

3. Czy normalne jest mruganie lampek przy małej prędkości?

Dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Napisano

1) Dla dynama nieobciążonego to normalne zjawisko. Dynamo jest w przybliżeniu źródłem prądowym a nie napięciowym.

2) Tak. Podtrzymanie podczas postoju.

3) Tak. Jest to też objaw tego, że najprawdopodobniej podtrzymanie przestało działać (np. wyczerpały się baterie, jeżeli jest podtrzymanie bateryjne).

Napisano

1) Tylna powinna wytrzymać takie podłączenie. Stare lampki na zwykłe żarówki też miały wyjście na tylną lampkę, a nie miały żadnej elektroniki. Zresztą sam piszesz, że tylna ma prostownik.

2) Nie jestem pewny tego podtrzymania z baterii. O ile tylna na 2xAAA spokojnie będzie działała bez dynama (ma jakiś przełącznik?), tak przednia na pastylkach chyba nie bardzo (są tam ledy postojowe?).

3) Nie jest to objaw braku podtrzymania. Moja z kondensatorem tak samo migała przy małych prędkościach

Napisano

2) Tylna nie ma przełącznika, przełącznik załączający obie lampki jest w przedniej. Problem polega na tym, że cały czas podawane jest napięcie tylko na przednią lampkę, a na tylną już nie. LEDy postojowe przedniej są, działają po podaniu napięcia "na krótko" na nie, ale po rozkręceniu koła i zatrzymaniu nie świecą.

Napisano

3) Nie jest to objaw braku podtrzymania. Moja z kondensatorem tak samo migała przy małych prędkościach

Wszystko zależy od konstrukcji. U mnie migotania tylnej lampki nie ma, chyba że padną baterie.

Napisano

2) To może faktycznie baterie są do podtrzymania. Sam nie spotkałem się z takimi konstrukcjami.

3) Nie wiem czy tylna mi miga, przednia z kondensatorem na pewno to robiła. Obecna z akumulatorem jeżeli już to nieznacznie, bo tego nie widzę.

Tutaj dwie pastylki raczej nie dadzą rady podtrzymać halogena, więc są dla postojowych led-ów.

Napisano

@@zekker,

2) Zdziwiłem się jakiś czas temu, gdy zobaczyłem ile lampek na Allegro jest na CR2032.

3) Przednia - oczywiście. Nawet duży kondensator nie jest w stanie ładnie odfiltrować głównej diody a zasilanie z bateryjek nie ma sensu, chyba że byłby to "mądry" układ.

Napisano

Jeśli nie działa tylna lampka, to sprawdź dokładnie kable na całej drodze między przednią a tylną. U mnie trzeba było przeczyścić w paru miejscach.

Napisano

Jeśli nie działa tylna lampka, to sprawdź dokładnie kable na całej drodze między przednią a tylną. U mnie trzeba było przeczyścić w paru miejscach.

Okazało się, że OUT w przedniej lampce, to wejście zasilania z dynama, a IN, to wyjście na tylną lampkę, a więc odwrotnie, niż mogło by się wydawać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...