Flisak Napisano 30 Lipca 2006 Napisano 30 Lipca 2006 Witam! Kupiłem sobie ostatnio nowe pedały lecz mam mały problem, nie moge odkręcić starego lewego . Przez omyłke kręciłem nie w tą strone i dokręciłem go bardzo mocno i teraz ani drgnie. Macie jakies pomysły?
GZA20 Napisano 30 Lipca 2006 Napisano 30 Lipca 2006 JEdyne co proponuje znajdź czy u siebie czy tez pozycz od kogoś najdłuższy klucz jaki się da. Gdy będziesz odkręcać skup całą siłe na koncu tego klucza. Zadziała na zasadzie dźwigni dzięki czemu zdecydowanie mniej siły włozysz żeby odkręcić pedał. Możesz spróbować jeszcze dać krople jakiegoś oleju, ale nie wiem czy to pomoże w większym stopniu :025: Jeśli natomist nie znajdziesz takiego klucza to spróbuj tym co masz. Tylko w momencie kiedy będziesz próbować odkręcić delikatnie popukaj młoteczkiem na końcu korby jak najbliżej miejsca w którym znajduje się gwint. Powinno puścić. Tylko delikatnie!!!!
Schwefel Napisano 30 Lipca 2006 Napisano 30 Lipca 2006 WD40 w okolice gwintu, odczekać 10 min. Znajdź jakiś metrowy drąg (kij od szczotki, rura od odkurzacza) i nałóż na klucz. Przy tak dużej dźwigni musi puścić.
Flisak Napisano 30 Lipca 2006 Autor Napisano 30 Lipca 2006 Smarowac olejem juz probowalem, WD40 (CX80) skonczylo mi sie doslownie pare dni temu, grrr. Życzcie mi powodzenia z rura od odkurzacza, jak ja pogne to matka mnie zabije
Ecia Napisano 30 Lipca 2006 Napisano 30 Lipca 2006 Acha - i przed wkręceniem nowych pedałów koniecznie przesmaruj gwinty . Pozdrówko na przyszłość .
Flisak Napisano 30 Lipca 2006 Autor Napisano 30 Lipca 2006 Z rurka poszlo jak po masle, az sie dziwe ze sam nie wpadlem na pomysl z przedluzeniem klucza tylko meczylem sie jakimis dziwnymi sposobami . Co do samej rurki troszke odczula to na sobie ale pare udezen mlotkiem i jest jak nowka Ecia juz wkrecilem pedaly ale gwintow nie smarowalem, co sie stanie jak je tak zostawie i bede jezdzil?
Ecia Napisano 30 Lipca 2006 Napisano 30 Lipca 2006 Możesz mieć powtórkę z rozrywki . Co gorsza: można w ten sposób uszkodzić gwinty w korbie, jeśli pedał mocno się zapiecze... Pozdrówko ostrzegawcze .
Flisak Napisano 30 Lipca 2006 Autor Napisano 30 Lipca 2006 Ponowne odkrecanie, smarowanie i skrecanie zostawie sobie na jutro. Dzis nie moge juz patrzec na te pedaly Dzieki za pomoc.
Maki Napisano 30 Lipca 2006 Napisano 30 Lipca 2006 Widze iż temat już rozwiązany. Ale dam swoje trzy słowa. Mi kiedyś się zapiekła pedała. Rozwiązaniem zapieczonej pedały może być rozgrzanie gwintu do ok 150*C. W ten sposób nie uszkodzisz gwintu.
Mod Team Odi Napisano 1 Sierpnia 2006 Mod Team Napisano 1 Sierpnia 2006 Widze iż temat już rozwiązany. Ale dam swoje trzy słowa. Mi kiedyś się zapiekła pedała. Rozwiązaniem zapieczonej pedały może być rozgrzanie gwintu do ok 150*C. W ten sposób nie uszkodzisz gwintu. Człowieku co Ty piszesz?! Dwa pedały, jeden pedał, a nie jakieś dziwaczne słowotwórstwo. A takie nagrzewanie może osłabić korbę, opalić lakier więc zdecydowanie odradzam.
Jack Danniels Napisano 1 Sierpnia 2006 Napisano 1 Sierpnia 2006 Lepiej włożyć do zamrażalnika. Przy temperaturach do -10*C otwór w korbie monimalnie się rozszerzy, a gwint w pedale skurczy. Tylko lepiej tego nie trzymać całą noc bo korba może się za mocno skurczyć i jeszcze mocniej zacisnąć. Ja też nie ryzykowałbym rozgrzewania aluminiowej korby, choć w tej temperaturze materiałowi nie powinno się nic stać. Co najwyżej puści trochę naprężeń wewnątrz części, ale jaką można mieć pewność że nie przekroczymy tej temperatury i nie uszkodzimy struktury?? Są mniej ryzykowne sposoby. Taka mała uwaga do dyskusji Pozdrawiam Jacunio
Mefisto Napisano 2 Sierpnia 2006 Napisano 2 Sierpnia 2006 no tak, ale żeby włożyć korbę do zamrażalnika trzeba ją najpierw zdjąć. Jak się nie ma ściągacza to można o tym zapomniać, a nawet jak się go ma i tak łatwiejsze wydaje mi się nałożyć na klucz nawet 1-1,5metrową rurkę. Nie ma bata żeby nie puściło! :twisted:
rainier Napisano 3 Sierpnia 2006 Napisano 3 Sierpnia 2006 no a mi nie pomogo psikanie wd40, dzwignia, jdynie co osiągnąłem to że mi się klucz rozgiął ( wiadomo nie jakiś super) ale i tak dziwne, dziś serws, niech próbuja bo korb to mi sie ściągać nie chce i odkręacać w imadle, z drugiej strony to straszna porażka bo wszytko sam robie przy rowerze i na pedałach się wyłożyć @#$@&^#!!!!!
Flisak Napisano 3 Sierpnia 2006 Autor Napisano 3 Sierpnia 2006 Tez mialem ten problem, chcialem odkrecic za wszelka cene zeby nie jechac z taka glupota do serwisu i nie robic sobie wstydu ;]
miechu Napisano 29 Czerwca 2007 Napisano 29 Czerwca 2007 Odświeżam temat Pedały odkręca się odwrotnie do wskazówek zegara, czy jednego odwrotnie (żeby się nie odkręcał w czasie jazdy) bo coś mi tak tata mówił, a chce mieć pewność czy będe kręcił w dobrą stronę
Kriss Napisano 29 Czerwca 2007 Napisano 29 Czerwca 2007 chyba lewy zgodnie a prawy niezgodnie... ale nie jestem pewien
Paviarotti Napisano 29 Czerwca 2007 Napisano 29 Czerwca 2007 Na Krajka stronie jest to fajnie wyjaśnione - tak łopatologicznie Sam nawet wczoraj odkręcałem i miałem nie lada problem z odkręceniem prawego
Blue Napisano 29 Czerwca 2007 Napisano 29 Czerwca 2007 Lopatologicznie to dla mnie tak-zawsze jak mam klucz w gorze to poprostu ciagne w strone tyłu roweru przy odkrecaniu . A przy dokręcaniu w strone przodu ;].
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.