Skocz do zawartości

[łańcuch] CN-HG40 moje spostrzeżenia

perqsista

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ha ha ja też chciałem być "cwany" i zakupiłem 3 łańcuchy hg-40 od Shimano bo były po 24 złote. Jeżdżę po górach trekiem z szosowymi oponami i czasem pakuję sakwy tak, że rower ma ponad 20 kg (czyli ze mną 100). Czytałem, że należy zmieniać łańcuch co około 500 km, więc po 4-5 jazdach. Udawało mi się je zakładać po dwa razy maksymalnie i miarka wpadała na 1% już po średnio 900 km. Warto dodać, że przy dociskaniu hg-40 rozciąga się o wiele szybciej. Ostatni z łańcuchów po przejechaniu wyścigu szosowego (110km ze średnią prędkością 30km/h po dosyć płaskim terenie) połknął miarkę na 1% po łącznie 650 kilometrach. Jedyna jego zaleta to to, że się nie zrywa nawet wyciągnięty o więcej niż ten 1% nawet przy szarpaniu. Teraz założyłem ostatni tani łańcuch, bo jakiś kmc pod nazwą de-one za 17 zł. Zobaczę jak się spisze, ale nie wydaje mi się, że będzie lepiej. Po nim chyba zdecyduję się na łańcuch do napędu 9rz hg-53.

Napisano

I HG-53 zrobi podobny przebieg :-) Któryś z forumowiczów pisał, że to ta sama wytrzymałość co HG-40, choć tu opinie są różne.

Ja kupiłem Connexa 800 za 40zł - polecany jako super hiper itd. Jeszcze nie jeździłem ale podzielę się opinią ;-)

Napisano

Też nie mam najlepszej opinii o HG40 - wyciągnął się nie do użytku po 1kkm. Może jednak to nie chodzi tylko o to jak ktoś jeździ (siłowo czy nie - choć na pewno jest to istotne) tylko są na rynku wadliwe/słabsze wersje. W sumie trudno to sprawdzić chyba że znalazłaby się osoba, która do tej pory śmigała na HG40 tysiące kilometrów a po wymianie na nowy zrobiła np. tylko 1 tys. km.

Teraz jeżdżę na Connex 800 i HG71 z kasetą HG51 - jest o niebo lepiej. Polecam!

Napisano

ja na moim HG-40 zrobilem ok 5kkm po czym sie najzwyczajniej w swiecie zerwal... kupilem kolejna 40-tke i przejechalem kolejne 2kkm... drugi lancuch poczatkowo przeskakiwal na dwoch ostatnich koronkach... kasete jaka tam mialem to HG-30

nie mam pojecia czy kaseta przyjela by kolejny lancuch... bo wymienilem korbe a co za tym idzie caly naped na nowy... aktualnie uzywam kasety HG-51 wraz z lancuchem HG-71 i biegi czasem wchodza tak ze tego nie slychac... ale przejechalem dopiero 250km :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...