Skocz do zawartości

[łańcuch] CN-HG40 moje spostrzeżenia

perqsista

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od  ponad 2 miesięcy zacząłem jeździć na 3 łańcuchy (po szybkim zajechaniu poprzedniej kasety i łańcucha). Założyłem, że będę podmieniał łańcuchy mniej więcej po 300km bo zwykle tyle zajmuje mi zwykle doprowadzenie napędu do stanu wymagającego czyszczenia (temat dotyczy roweru  trekingowego codziennego użytku, napęd 8s, jazda 90% po mieście). Pech chciał, że niezbyt wnikliwie czytałem  opinie na forum dotyczące HG40 no i mam 2x HG40 oraz 1x Sram PC850. Dzisiaj zainwestowałem 10 złotych w przymiar do łańcucha. Po zrobieniu ok 1200 km. mam następujące spostrzeżenia:

- HG40 nr 1 - przebieg 600km - przymiar do łańcucha bez problemu wkładam po stronie 75% zużycia

- HG40 nr 2 - przebieg 300km - 75% wcisnę

- Sram PC850 - przebieg 300km - "funkiel nówka nie śmigany" -  przymiar musiałbym młotkiem wbijać

- dla porównania sprawdziłem łańcuch KMC X9.73 (9s)  z MTB  prawie nowy, ponad 100km. przebiegu - wynik identyczny jak w PC850

Wniosek: Forum nie kłamie HG40 to gumka do majtek, muszę więcej czytać przed kolejnymi nie trafionymi zakupami.

Napisano

Z doświadczenia wiem, że PC850 to też nie jest żaden szał, więc jak zły musi być HG40?

Co do jeżdżenia na kilka łańcuchów to wedle prawideł łańcuchy powinny być takie same. W Twoim przypadku powinieneś już Shimano wyrzucić i jeździć tylko na Sramie, bo Shimano będą tylko zjadać kasetę...

• Mod Team
Napisano

Co polecacie w przystępnej cenie do napędu 8 rzędowego Alivio?

Od jakiegoś czasu jest na forum wałkowane że najlepsze łańcuchy na 8sp. To Connexy serii 8, np:

http://allegro.pl/lancuch-connex-800-8-7-6-rz-swietna-jakosc-i-cena-i5325672409.html

KMC X8:

http://allegro.pl/lancuch-kmc-x8-93-116-ogniw-8-7speed-bikestacja-i5323977461.html

i ewentualnie Shimano HG 91, ale cena powala w porównaniu do wyżej wymianionych:

http://www.wertykal.com/pl/p/Lancuch-Shimano-HG91-8s/1386

Napisano

@seraph ma rację, łańcuchy powinny być tej samej klasy, bo jaki byłby sens jeździć na campagnolo i hg40 na zmianę ;).

#...#

Napisano

HG40 przebieg ponad 2000 km i za cholerę nie mogę wcisnąć przymiaru na 0.75%. Używany jako jeden z trzech na zmianę, kaseta HG41.I co mam powiedzieć, że trafił mi się jakiś wyjątkowy egzemplarz? Sorry ale 300 km to coś nie tak, żeby łańcuch się nadawał do wymiany.

Napisano

Najwyzszych lotow ten lancuch to nie jest fakt. Ale zalezy tez czy jezdzi sie bardziej silowo czy kadencyjnie. W tym pierwszym wypadku gumka sie szybciej rozciagnie:-) no i pewnie dbanie o czystosc napedu jakis tam wplyw mniejszy/wiekszy odgrywa. Jaka cena taka jakosc nie ma co sie oszukiwac.

Napisano

Dlaczego? 

Bo inaczej będą się nierównomiernie wyciągać i po paru zamianach ten gorszy idzie w odstawkę na coraz dłużej, albo i na zawsze. Czyż nie logiczne?

Napisano

Ja HG40 też raz kupiłem i po 700km był dłuższy o wiele niż HG50 po 2500km. Badziewie i tyle.

Obecnie używam nowości HG71 i jestem bardzo, bardzo zadowolony. Nareszcie mogę cisnąć ostro bez wrażenia, że z każdym obrotem tracę pół zęba na kasecie. HG71 wygląda podczas używania o niebo lepiej niż HG50, z którego byłem dość zadowolony.

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

A ja używam campagnolo c10 record ultra narrow x2 i nie ma lepszego. Złego słowa nie mogę na niego powiedzieć. Cena jest niestety bardzo wysoka- jakość również. myślę że na 2 Sztuki to 10 kk pęknie.

Pzdr.

Napisano
Od jakiegoś czasu jest na forum wałkowane że najlepsze łańcuchy na 8sp. To Connexy serii 8, np: Łańcuch Connex 800 8,7,6 rz świetna jakość i cena! (5325672409) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. KMC X8: Łańcuch KMC X8-93 116 ogniw 8/7speed Bikestacja (5323977461) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. i ewentualnie Shimano HG 91, ale cena powala w porównaniu do wyżej wymianionych: Łańcuch Shimano HG91 8s, Shimano - Sklep rowerowy WERTYKAL

Chętnie skusiłbym się na tego Connexa 800, ale nie wiem czy jest teraz sens zmieniać HG40 na Connexa, bo moja obecna kaseta CS-HG41 ma przejechane ok. 1100-1200 km na łańcuchu HG40 i obawiam się, że po zmianie samego łańcucha będzie przeskakiwać. Radzicie zostawić HG40 i kasetę i jeździć póki jest dobrze, czy wymienić sam łańcuch? A może wymienić łańcuch i kasetę?

Jeżdżę w suchych warunkach, żadnego błota, nie startuję w maratonach, ani wyścigach, więc napęd u mnie ma naprawdę lekko, ale zdaje sobie sprawę, że ten łańcuch bardzo szybko się rozciąga. Jest to mój drugi łańcuch HG40.

• Mod Team
Napisano

Kaseta HG40 majątku nie kosztuje. Pojeździj na tym co masz aż padnie, potem zakup HG50 plus któryś z tych łańcuchów co podałem i będzie napęd na długooo.

Napisano

dla porównania sprawdziłem łańcuch KMC X9.73 (9s) z MTB prawie nowy

A mój nowy był już konkretnie rozciągnięty fabrycznie, zaś z polecanego Connexa 808 gdy jeszcze jeździłem na 8s wypadły rolki podczas drugiego szejka, za długo też nie wytrzymał... Wniosek jest taki że jest olbrzymi rozrzut w ramach tego samego modelu łańcucha i najchętniej wziąłbym swoje porozciągane czejny i tłukł nimi kontrolerów jakości w fabrykach odpowiedzialnych za te buble ;)

Napisano

@Filipog już nie panikuj, że po 1200 km padła Ci kaseta. Pisałem już, że jeżdżę na hg41 i łańcuchu hg40 i 3 łańcuch przyjął się po ponad 5k bez zająknięcia. Kupuj connexa jak masz ochotę i nie bój nic.

#...#

Napisano

Kaseta HG40 majątku nie kosztuje. Pojeździj na tym co masz aż padnie, potem zakup HG50 plus któryś z tych łańcuchów co podałem i będzie napęd na długooo.

Dzięki, to chyba będzie najlepsza opcja, tak zrobię. Czy wtedy będzie konieczna wymiana również korby? Moja korba to skromna Shimano FC-M311. Ma przejechane około 3500 km, przy około 2300 km jej przebiegu wymieniłem łańcuch i kasetę (na takie same jakie były czyli kaseta HG41 i łańcuch H40) i w korbie żadnego przeskakiwania nie ma. Tylko pytanie czy przyjmie nowy łańcuch, czy też muszę również ją wymienić?

Napisano

Moja korba to skromna Shimano FC-M311. Ma przejechane około 3500 km,

Mam taka samą i moja ma przejechane ponad 7000 km. Nie widzę takiego zużycia żeby ją jeszcze wymieniać (tak samo jak kasetę HG41).

Napisano

Taki mix: HG40, KMC-Z72 i SRAM PC-830, zmieniane co ok. 500 km.  Jak widać bardzo budżetowo. Najlepiej wypadł u mnienie SRAM, potem HG40 a na końcu KMC.

Napisano

Ponownie się wypowiem: łańcuchy to czysta loteria, KMC Z72 wypadł u mnie lepiej niż HG40 pomimo że był drugim łańcuchem na tej samej kasecie. Oba nie miały grama niklu, podobnie podatne na korozję ;)

Napisano

Moje 2x HG40 wypadły zgodnie z przewidywaniami ;) nadają się jedynie na baciki do odkręcania kasety. Na chwilę obecną założyłem wyszejkowanego  PC850 i wstrzymuję akcję jazdy na 3 łańcuchy. Jak Sram się rozciągnie do 75% to pomyślę czy zajechać go razem z kasetą  czy kupić inny. Nie widzę sensu kupowania do kasety klasy  CS-HG41 czegoś droższego. Bardziej się opłaca katować zestaw kaseta+łańcuch  do końca.

Napisano

Nie widzę sensu kupowania do kasety klasy  CS-HG41 czegoś droższego.

Nie mogę się zgodzić - do nowej jak najbardziej jest sens. Do Twojej się łańcuch nowy, a już na pewno dobry nowy się nie przyjmie...

Napisano

Dlaczego? Ten Sram nie jest w ogóle rozciągnięty i nic nie przeskakuje. Nie sądzę żeby z nowym był jakikolwiek problem. Co do ekonomii nie widzę sensu pakowania do kasety wartej 40-45 zł łańcucha za stówę. Dzięki przetestowaniu na własnej skórze widzę, że w klasie niskobudżetowych łańcuchów PC850 sie sprawdzi.  Wcześniej, na poprzedniej kasecie  zajechałem szybko jakiś tani KMC, przy nowej hg40 okazał się być porażką  w 2 egzemplarzach. Kumpel ujeżdża skutecznie przez kilka tys km. łańcuch PC850 i też daje radę. W tym wątku tez ktoś się wypowiadał że na 3 łańcuchy sram wypadł najlepiej dlatego pozostaję na razie przy tym zestawie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...