Skocz do zawartości

[Bytom] Skradziono Cannondale Jekyll 3 2014

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!!

Niestety musze podzielic sie niedobra nowina .

Skradziono mi rower Cannondale Jekyll 3 2014 

oto jego zdjecie :http://www.cannondale.com/nam_en/jekyll-362 

jest identyczny miał 2 miesiace 

Rama

JEKYLL, 150/90MM, SMARTFORMED ALLOY, BB30, ISCG03, 1.5SI HEAD TUBE

Widelec

FOX 32 FLOAT CTD O/C, EVOLUTION, 150MM, 15QR THRU AXLE, 1.5"

korba

SRAM S1400, BB30, 36/22

wkład suportu

SRAM BB30

przerzutki

Shimano SLX

kaseta

SRAM PG-1030, 11-36, 10-SPEED

łańcuch

KMC X10

przerzutka przód

SRAM X7, DIRECT MOUNT

p.tył

SHIMANO XT SHADOW+

obręcze

SHIMANO MT68, TUBELESS READY

szprychy

SHIMANO MT68, 15MM FRONT, 142X12MM REAR

Opony

WTB VIGILANTE 2.3 TCS FRONT, MOTO 2.3 TCS REAR

pedały

N/A

Hamulce

MAGURA MT2 W/BAT, 180/180MM

Kierownica

CANNONDALE C2 RISER, 740X18MM, 2014 ALLOY

mostek

CANNONDALE C1, 1.5", 31.8

Stery

TANGE SEIKI 1.5", INTEGRATED

Szprychy

SHIMANO MT68

chwyty

CANNONDALE DUAL LOCKING GRIPS

Siodełko

Fizik Tundra 2 czarno czerwono - białe

Sztyca

CANNONDALE C2, 31.6X350MM

Lampka mocna chińska dx.com

uchwyt do kamerki hdr as 100v

post-186424-0-13070200-1431105636_thumb.png

Edytowane przez Maniak
2b - zakładam że rower skradziono w Bytomiu jak autor ma w podpisie?

Jakieś detale jak to się stało ?

Jakieś znaki szczególne ?

Klasycznie obserwuj portale aukcyjne tablice ogłoszeń i lombardy ...

Jestem z Radzionkowa więc będę miał oczy szeroko otwarte ... 

Powodzenia w poszukiwaniach.

Pozdro

P.S. Klamrowe nazewnictwo wątków ...

Jakieś detale jak to się stało ?

Jakieś znaki szczególne ?

Klasycznie obserwuj portale aukcyjne tablice ogłoszeń i lombardy ...

Jestem z Radzionkowa więc będę miał oczy szeroko otwarte ...

Powodzenia w poszukiwaniach.

Pozdro

P.S. Klamrowe nazewnictwo wątków ...

Cześć wyjeli go z piwnicy i to dobrze zabezpieczonej , w sumie to mi ręce opadają jak by trzeba było zabezpieczyć żeby ....

Dzieki wielkie za zainteresowanie im nas więcej tym może mniej złodziejom będzie się opłacać

Dosłownie usechł we mnie duch rowerzysty

ale nie będę kończył pesymistyczne bo złodziejom to ma się rama złamać w pół i tyle.....

jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie

Wyobraźcie sobie że złodzieja trzeba za rękę złapać. To że zamknął dosłownie za sobą drzwi dziwi wszystkich , bo jak ktoś kradnie to nie myśli o niczym innym jak o ucieczce. Jak widać w tym przypadku złodziej miał savoir-vivre na wysokim poziomie .A co do piwnicy to stalowe drzwi z przyspawanym skoblem kłódka typu c to jednak żaden problem.

Polecam ubezpieczyć wiec nie tylko mieszkanie ale także sam przedmiot kradzieży -z tego co wiem 30% na rok

stalowe drzwi z przyspawanym skoblem kłódka typu c to jednak żaden problem

Czyli niezabezpieczona ...

Złodziej przede wszystkim liczy czas ... jedna kłódka może wisieć nawet na drzwiach ze stali hartowanej ... ale jest wciąż i nadal tylko jednym zamkiem.

Nie wiem jaki był w niej bębenek, jakiego producenta i jakie miała systemy zabezpieczające przed wytrychami ...

Jak była na zwykły klucz "patentowy" i kłódka została otwarta wytrychem wibracyjnym to zajęło to złodziejowi jakieś 15 - 30 s.

Do tego jeden zamek w drzwiach domofonu, jeden w drzwiach wejściowych do piwnicy  (przy założeniu że było wszystko zamknięte) ... to dostanie się do twojej piwnicy zajęło mu w sumie jakieś 2 min ...

Co do ubezpieczenia roweru od kradzieży ... temat wałkowany niejednokrotnie, bardzo kiepsko to widzę.

Jak miałbyś ubezpieczona piwnicę razem z mieszkaniem ... zakwestionowali by poziom zabezpieczenia drzwi i nici z odszkodowania.

Ubezpieczyć od utraty roweru się owszem da ale ... nie znalazłem ubezpieczenia od kradzieży ... ale od utraty wskutek rozboju/rabunku.

Do tego jest górna granica powyżej, której nie ubezpieczysz roweru ... coś około 5k zł. 

Rynek ubezpieczeń się zmienia może pojawiły się jakieś nowe produkty, opisałem mój stan wiedzy na ten temat jaki sam rozeznałem.

Kwota ubezpieczenia w postaci 30% wartości przedmiotu ubezpieczanego to kpina z klienta ... co 3 lata nowy rower ...

Trzeba mieć mega pecha żeby częściej dochodziło do kradzieży sprzętu.

30% ... wielu z nas ma rowery warte po 6, 8 10  i więcej tys zł ... za roczną składkę założysz certyfikowane drzwi antywłamaniowe i alarm z powiadamianiem. 

Wciąż i nadal mam oczy szeroko otwarte ...

Pozdrawiam 

Nie no masakra w PL coraz więcej desperatów Mnie też już ukradziono 2 rowery co prawda niezabezpieczone. Ale ostatnia kradzież to był dla mnie szok! Kupiłem sobie starego macrocasha "zimówkę" za 30zł do dojazdów do pracy. Wystarczyło że zostawiłem go na chwilę przed sklepem. Byłem w niezłym szoku, kogo mógł zainteresować taki rower? Ja chyba kupię sobie GPS  do zamontowania w rurze sterowej. To chyba stanie się obowiązkowym wyposarzeniem każdego rowerzysty w polsce. U-locki, kłódki, linki to jest lipa. Oglądałem filmik na youtube to taka drobna dziewczyna przecinała wszystko nożycami z tesco za 20zł. A przestępcy dysponują profesjonalnymi hydraulicznymi obcęgami :icon_confused:

Edytowane przez Gość

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...