samuel87 Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 cześć możecie poradzić co by było lepszym rozwiązaniem, zakup amortyzatora spinner sw7 czy suntour xcr? Rower to hexagon x3. Przy zakupie amortyzatora ważnym kryterium jest by dało się zamontowac hamulce v-brake. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 SW7 . XCR jest to tani amortyzator na sprężynie stalowej która nie przy każdej wadze będzie działać prawidłowo. SW7 to też jest tani widelec ale już regulowany cisnieniem powietrza w komorze air. Szału nie robi ale z dwojga złego SW7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Chyba, że kolega miał na myśli XCR Air to już trochę inna liga i ponoć działa nie źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samuel87 Napisano 8 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Chyba, że kolega miał na myśli XCR Air to już trochę inna liga i ponoć działa nie źle. Nie raczej sprężynowy xcr, z tego co się orientuje xcr air nie ma piwotów. W ogóle ciężko znaleźć amortyzator z piwotami w średniej klasie. Suntour xcr znalazłem za ok 330 zl a spinnera sw7 za 400. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Spróbuj się dogadać może: http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-rlr-100mm-olej-powietrze-czarny-i5333012550.html Jaki amortyzator miałeś oryginalnie? XCM? XCR to nie jest klasa średnia tylko niska... Szczerze mówiąc jakbym miał wrócić do sprężynowego XCR to wolałbym sztywny widelec zamontować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samuel87 Napisano 8 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Widziałem ta aukcje i zapewne tanio on nie pójdzie niestety:) oryginalny to niestety taki produkt amortyzato-podobny czyli suntour m3030 bodajże . Posiada jedna sprężynę i nic po za tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAGINATOR Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Ja po wielu poszukiwaniach i dylematach zakupiłem Rst omega tnl. Kryterium które mnie ograniczalo to piwoty a zadowolenie po zamontowaniu bezcenne. Po przesiadce z capy to niebo a ziemią i wiem jakbym wsiadł na jakiś powietrzny np Raidon to byłoby jeszcze lepiej. Ale nie oszukujmy się nie opłacało się przerabiać bajka na tarczowki. Kupiłem to co aktualnie można dostać i nie żałuję. Pracuje ładnie, w końcu podczas jazdy w lesie nie trzepie kierownicą jak starą ku......,regulacja naprężenia działa w zauważalny sposób a zamontowana sprężyna pod wagą 100 kg daje 1,5 cm SAGu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samuel87 Napisano 9 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 To juz mamy 3 do wyboru. Mysle , że ten rst będzie porównywalny do xcr. Trzeba będzie przemyśle co kupić. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie pompki do amortyzatora, czy są one uniwersalne czy trzeba kupic pod konkretny model widelca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 9 Maja 2015 Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 SW7. XCR nie wart uwagi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samuel87 Napisano 9 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Czyli rst omega tez odpuścić? A co z ta pompka do amortyzatora musze kupic jakąś konkretna czy wszystko jedno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 9 Maja 2015 Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Pompkę możesz kupić dowolną dedykowaną do amortyzatorów. Dobre tanie pompki robi BETO , od siebie mogę też polecić Rock Shoxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samuel87 Napisano 9 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Dzieki wszystkim za podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 9 Maja 2015 Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 SW7 nie polecę, miałem i był to jeden z gorszych zakupów rowerowych. W miarę lekki i na tym koniec jego plusów. Serwis średnio, co trzy miesiące, bo przestawał pracować, dość wiotki, na plus sprawnie działająca blokada. Zmieniłem na R7 i różnica znaczna na korzyść R7 Aktualnie strzelił mi gwint w R7 i wsadziłem RS Dart 2 z żółtą sprężyną ( miękka ) i Dart działa lepiej, niż SW7, który to można ustawić pod siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samuel87 Napisano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Dzięki za podpowiedz, napisz jaka jest cena amortyzatorów które proponujesz jak możesz? Tylko raczej do 400 zł nic lepszego niż sw7 z piwotami nie dostane. A zmiana teraz koła pod tarcze i zakup tarczówki mechanicznej to koszt ok 250 zł. a może coś takiego http://allegro.pl/rock-shox-xc30-amortyzator-26-z-manetka-i5330734416.html lub http://allegro.pl/rock-shox-sid-race-26-cali-idealny-i5341365983.html znalazłem jeszcze taki , tylko nie wiem dlaczego tyle kosztuje, zwykle raidony sa droższe http://goldenbike.pl/amortyzator-sr-suntour-raidon-lo-p-45.html co myślicie nad tymi propozycjami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAGINATOR Napisano 10 Maja 2015 Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Ten Raidon to zwykła sprężyna stalowa i rocznik 2008. Miałem go na oku ale dałem sobie spokój, trochę rocznik mnie odstraszyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samuel87 Napisano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 zdjęcie i opis sugeruje, że jest to powietrzny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 10 Maja 2015 Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 @@samuel87, Jak SID jest w 100% sprawny to przekroczy budżet ... Co nie zmienia faktu że pierwsze co chciałbym zobaczyć w przypadku tego SID`a to foto goleni górnych w sytuacji w której jest ustawiony na 100 mm. Istnieje spore prawdopodobieństwo ze został przestawiony na 80 mm aby ukryć wytarte golenie. Co do SW7 ... wszystko zależy do jakich zastosowań ma być przeznaczony ... nie ma się co do końca sugerować tym ze komuś ten wideł nie podszedł Mam SW7`ke w rowerze żony i przy amatorskim zastosowaniu wycieczkowym jest jak najbardziej OK. Na samym początku pracował odrobinę tępo ale jak się "dotarł" to pracuje całkiem przyzwoicie ... Przy pierwszym serwisie zaopatrzyłem go w gąbeczki nasączane olejem pod uszczelnienie ze starego SID`a (tego z cienkimi goleniami) i to dodatkowo poprawiło jego pracę. Ale ... Jak zechcesz nim ostrzej pojeździć to niestety mała średnica goleni robi swoje, im bardziej zaawansowanym bajkerem jesteś tym bardziej to będzie dla ciebie odczuwalne. Jak do tego jeszcze masz troszkę więcej kg może dodatkowo pogorszyć sytuację. Tego się nie da ukryć. Ale SW7 to dość specyficzna konstrukcja aktualnie chyba jedyna z powietrzem, którą się jeszcze da gdzieś kupić nową z piwotami pod koło 26`. Cała reszta sprzętów ze sprężyną stalową i goleniami 30 - 32 mm będzie sztywniejsza ale z dużą dozą prawdopodobieństwa będzie pracowała gorzej i do tego będzie blisko 1 kg więcej wnosiła na wagę. Coś za coś Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samuel87 Napisano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 zgadza się koleś za sida chce 950 zł, w sumie za takie pieniądze kupiłbym coś nowego. Co do jazdy to raczej spokojna. W sumie dopiero zaczynam jeździć , a że mnie to wciąga, pomyślałem o amorku, ten obecny to badziew . Jedna goleń w środku jedna sprężyna, wczoraj go rozkręciłem , w sumie wystarczyło odkręcić jedna śrubkę i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samuel87 Napisano 18 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 witam ponownie, zdecydowałem się na zakup sw7, kasa jest, dzwonie do sklepu a tu już nie ma i nie będzie. Macie jeszcze pomysły co by tu kupić , wolałbym coś nowego raczej. Jeśli ktoś ma pomysł będę wdzięczny. Co do sw7 nie mogę nigdzie go namierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stouter Napisano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 O tym sklepie mowa http://bike-parts.pl/spinner-amortyzator-p-761.html ? Sam się zastanawiam nad tym amortyzatorem; niska waga i niska cena (jak na powietrzniaka) bardzo mnie zaintrygowały. Cały czas szukam informacji o nim i opinie są niestety różne..Z tym że ciężko jest rozpoznać i odfiltrować opinie ludzi którzy kupują takiego SW7 i jadą poskakać do lasu, a później marudzą. Potrzebuje po prostu jak najtańszego amortyzatora który pozwoli komfrotowo poruszać po mieście i czasem przejechać się w lekki teren. Obecnie posiadam XCM'a (sprężyna+elastometr) i można go o kant dłupy potłóc, szczególnie przy wadze ok. 66kg. W ciepłe dni jeszcze da sie na tym jeździć, ale jak czasem wracam z trasy nocą to mnie szlag trafia, bo czuje jakbym miał sztywny widele co wadze 2,5kg . Chociaż pod względem beznadziejności i tak nic nie pobije widelców "marki" ZOOM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samuel87 Napisano 3 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Witam W tym sklepie nie kupisz juz tego amortyzatora, dzwoniłem tam i sklep juz jest nie czynny tylko strona została. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.