Skocz do zawartości

[Kaseta] Czym odkręcić i jak wyczyścić

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć :)

Planuje odkręcić kasete i ją wyczyścić, mam do Was takie pytania:

1. Czy do odkręcenia wystarczy sam klucz bez bacika? Jeśli tak to jaki klucz kupić? Mam kasete shimano, bodajże acera. Podajcie linki do klucza, który byście kupili.

2. W czym umyć kasete? Może to być np woda z mydłem?

Napisano

tutaj masz klucze do kaset http://www.centrumrowerowe.pl/narzedzia-i-smary/narzedzia-rowerowe/do-kaset-i-wolnobiegow/

wybierz który chcesz bo to obojętne.   Jedne są z rączką inne to same nakładki. bacik też jest potrzebny bo musisz jakoś zablokować kasetę żeby się nie obracała przy odkręcaniu. ewentualnie sam możesz wykombinować jakiś ze starego łańcucha. 

Co do mycia to najlepiej w benzynie ekstrakcyjnej lub podobnym rozpuszczalniku.  ewentualnie może być woda z dużą ilością płynu do mycia naczyń tylko ją osusz potem.

Napisano

Nie ma znaczenia który wybiorę bo każdy jest do kasety shimano tak? Nie widzę żadnego z rączką, same nakładki ;)

Osuszyć można od razu po myciu np suszarką do włosów? Żeby woda nigdzie nie została oczywiście.

Napisano

Czy do odkręcenia wystarczy sam klucz bez bacika?

Nie, bo kaseta będzie Ci się kręciła razem z kluczem. Musisz ja zablokować bacikiem lub innym narzędziem do tego stworzonym.

Podajcie linki do klucza, który byście kupili.

Sam używam z powadzeniem podobnego "no-name'a":

http://rowertak.pl/product-pol-87-Klucz-do-kaset-i-wolnobiegow-Shimano.html

i jakoś daje radę.

W czym umyć kasete? Może to być np woda z mydłem?

Można i w wodzie z mydłem czy płynem do mycia naczyń, ale ja bym proponował bardziej agresywne odtłuszczacze np benzynę ekstrakcyjną, ropę, czy płyny np do mycia silników. Umyją na pewno szybciej i chyba dokładniej.

Napisano

Nie, bo kaseta będzie Ci się kręciła razem z kluczem. Musisz ja zablokować bacikiem lub innym narzędziem do tego stworzonym.

W warunkach domowych można nawinąć na kasetę kawał szmaty, przydepnąć nogą i odkręcić. 

Napisano

Osuszyć można od razu po myciu np suszarką do włosów? Żeby woda nigdzie nie została oczywiście

Eee, no nie przesadzajmy. To nie jest szwajcarski zegarek tylko pakiet znitowanych krążków stali z ząbkami. Po jeździe w deszczu przecież nie suszysz kasety suszarką. Strząsnąć wodę i zostawić do wyschnięcia.

Napisano

1. Czy do odkręcenia wystarczy sam klucz bez bacika?

Jeśli masz imadło to wkręcasz kasetę wraz z kołem w nie, ale tylko tak aby się zablokowało, nie za mocno i kluczem nasadowym odkręcasz kasetę. Sprawdzone i działa.

Napisano

Chyba lepiej zainwestować te 20zł w bacik. Przetrzymanie starym łańcuchem to tez sposob, ale i tak problematyczny. Jak nie masz w planach serwisu wolnobiegu czy tylnej piasty to pomyśl nad przeczyszczeniem kasety szczoteczką do zębów nawilzonej benzyną ekstrakcyjną. :)

Napisano

Płyta CD czy DVD i szmata napięta na niej wchodzi idealnie pomiędzy koronki kasety, przynajmniej dziewięciorzędowej. Kręcąc korbą kaseta praktycznie czyści się sama. Miałem też fikuśną szczotkę BikeHand: http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=bikehand+szczotka&sourceid=Mozilla-search&bmatch=seng-v6-sm-isqm-4-default-0113 ale nie polecam, szybko łysieje.

Zamiast niej używam szczoty do dywanów z gęstym długim włosiem i płynu do mycia naczyń (może być Ludwik) plus ciepła woda jeśli kaseta ma błyszczeć, bez zdejmowania kasety z bębenka.

Napisano

Albo gruby bawełniany sznurek. Można go spryskać np WD 40. W miarę jak brudzimy go pucując kasetę  odwijamy nowy czysty ze szpulki.

Napisano

Kasetę wyciera się szmatą do czysta (można też papierem toaletowym), mycie tego mija się z celem, skoro każda powierzchnia jest łatwo dostępna. Kasetę można też wytrzeć bez demontażu (a właściwie po zdemontowaniu może się okazać, że nie da się jej szybko rozebrać, bo jest znitowana i trzeba piłować łby nitów).

Napisano

do czyszczenia kasety polecam zestaw: benzyna ekstrakcyjna + mop (sznurkowy, paskowy - obojętnie, ale im dłuższe paski tym lepiej).

od mopa odcinamy nożyczkami jeden pasek (sznurek), moczymy w benzynie i jedziemy. zarówno benzyny, jak i mopa starczy na kilka, kilkanaście czyszczeń.

jak zmarnować jak najmniej benzyny przy moczeniu paska? odkręcamy butelkę z benzyną, wkładamy prawie cały pasek, zakręcamy klinując część paska między gwintem a nakrętka potrząsamy butelką (jeżeli butelka jest pełna wiadomo że i bez potrząsania się zmoczy). odkręcamy butelkę, wyciągamy pasek delikatnie blokując go nakrętką (dzięki temu wyciśniemy nadmiar benzyny i nie zalejemy nią okolicy butelki).

benzyna  - koszt ok 5zł, mop - ok 5zł.

Napisano

Najszybszy i najłatwiejszy sposób mycia kasety to "szejk" w benzynie ekstrakcyjnej. Oczyszczamy z grubsza kasetę z brudu, znajdujemy jakiś zamykany pojemnik do którego zmieści się kaseta, nalewamy benzyny (ilość wg. uznania) i szejkujemy jak barman drinka :) Po kilku sekundach kaseta jak nowa.

Można też umyć kasetę pędzlem z długim włosiem + benzyna eks. też dobry i szybki sposób.

A najlepiej to kupić sobie np. taką szczotkę http://rower-sport.pl/pl/p/Szczotka-do-czyszczenia-kasety-BIKE-HAND-YC-790/531 i regularnie czyścić kasetę z brudu, to nie będzie problemu :)

Napisano

A korbe czym odkrecic? Latwo sie ja zdejmuje? Musze dokladnie wyczyscic caly naped, musi byc zero brudu bo kupilem nowy smar squirtlube ktory nakladam na czysciutki naped :-)

Napisano

Nie jestem na sto procent pewien ale wydaje mi sie ze kwadrat. Nie mam mozliwosci teraz tego zobaczyc, wieczorem dam znac. Szczerze mowiac nie zwracalem wczesniej na to uwagi.

Napisano
Musze dokladnie wyczyscic caly naped, musi byc zero brudu bo kupilem nowy smar squirtlube ktory nakladam na czysciutki naped :-)

A to chyba, że tak :P Daj znać jak się spisuje ten olej, bo też chciałem go kupić, ale słyszałem, że napęd po nim chodzi dość głośno, a ja lubię ciszę :)

Tu masz filmik w dwóch częściach

Napisano
http://allegro.pl/sciagacz-do-korb-kwadrat-isis-octalink-yc-215cb-i5082978628.html

Ten chyba pasuje do każdego rodzaju korby no nie? :)

Napisano

A najlepiej to kupić sobie np. taką szczotkę Szczotka do czyszczenia kasety BIKE HAND YC-790 - Klucze oraz narzędzia - rower-sport.pl i regularnie czyścić kasetę z brudu, to nie będzie problemu :)
  - dokładnie, delikatnie oczyścić po każdej jeździe z piachu i błota

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...