Skocz do zawartości

[kaseta, łańcuch,korba] kompatybilność komponentów

michalMtBXcT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam zamiar kupić http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe/kasety/kaseta-shimano-acera-cs-hg41-8speed-lancuch-cn-hg40-8speed-30237.html i czy nie będzie żadnych problemów jeżeli założę ten łańcuch do korby shimano fc-m590 na 9 rzędów która jest już lekko przyjechana  ma ok. 2 tys km. I czy taka spinka będzie pasować do tego łańcucha     http://www.bikestacja.pl/pl/spinka-do-lancucha-sram-power-link-8speed-25641.html

Spinka nie podejdzie. Sram robi 8rz o szerokości 7,1 mm, a Shimano to 7,3 mm. Niektórzy zakładają, ale robią to na siłę, a wiele osób pisało, że po zapięciu ogniwo nie zginało się.

Szukaj connexa lub kmc. Też są bardzo dobre

Taki przebieg dla korby to żadne zużycie i nie będzie problemów żadnych. Spinka też będzie pasować, ale ten łańcuch to jest dosłownie gumka od majtek, a nie łańcuch i trochę szkoda na niego kasy....

Kaseta jest spoko, ale łańcuch powinien kosztować więcej niż cały ten zestaw. Jak się sporo jeździ to taki łańcuch nie wytrzyma nawet 2 lat i zeżre kasetę do tego.

Z 8 rzędowych to KMC X8, Connexxy 800/804/808 lub jakiś lepszy Shimano nawet.

PS. Z tą spinką to rzeczywiście racja - kumpel kiedyś zapiął na HG40 i już się zdjąć nie dało :woot:

" Jak się sporo jeździ to taki łańcuch nie wytrzyma nawet 2 lat i zeżre kasetę do tego."   Ja mam zamiar na tym zestawie jeździć maksymalnie rok .Na razie to brak hajsu na lepszy osprzęt i muszę kupić właśnie coś takiego tańszego bo po dzisiejszej jeździe kaseta srama się skończyła(pękła jedna koronka) bo głownie chodziło mi o to czy łańcuch 8 rzędów będzie dobrze pracował z blatami w korbie przystosowanymi do łańcuchów 9-cio rzędowych , bo jak tak to git, a  jak ta spinka tak ciężko wchodzi to i tak mogę sprawdzić bo 5 zł to nie dużo .

Ale jak założę tą spinke sram to tez to jakoś będzie hulało a jak nie to założę to na zwykłym pinie i tez będzie git ,spinka to tylko wygoda zawsze można bawić się rozkuwaczem .

Zalożyć spinkę Sram, założysz ale (ja tak miałem) zdjąć gorzej, musiałem uzyć kombinerek i ogniwo było chyba sztywniejsze. Tu przeczytaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/88424-spinka-lancucha-jaka-wybrac/ zwłaszcza komentarz @MikeSkywalker. Niby HG40 ma szer. pinu 7,3 mm a spinka Sram ma 7,1 mm i stąd problem. KMC CL573R (jak cyfry w nazwie wskazują) ma szer. 7,3 mm więc idealnie do HG40.

Najlepszy łańcuch 9sp to Campagnolo C9, a do tego kaseta Alivio - lekko ponad budżet może, ale zestaw niezniszczalny prawie

Możesz kupić jeszcze tańszą kasetę i też będzie dobrze lub zaryzykować z łańcuchami Connex z serii 900, ale o nich już mieszane opinie krążą... Ewentualnie Shimano CN-HG73

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...