Rowerek1 Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Witam, Już od jakiegoś czasu mam poluzowane linki jak mi się wydaję, ponieważ przy hamowaniu muszę zaciskać klamki hamulców prawie do chwytów na kierownicy. Na początku miałem tak wyostrzone, że przy lekkim naciśnięciu klamek hamowało jak brzytwa. W związku z tym mam pytanie. W jaki sposób mogę to wyregulować do stanu wyjściowego? Może jest jakiś film instruktażowy(nie znalazłem takowego)? Czy pozostaje mi jedynie serwis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Hamulce mechaniczne skoro piszesz o lince? Możesz zwyczajnie wykręcić śrubę baryłkową przy klamce i to napnie linkę, ale to droga na skróty. Ja bym wyregulował zacisk - od strony koła jest śruba, która reguluje odstęp "stałego" klocka od tarczy i ten klocek ma być najbliżej jak się da, a odległość drugiego ustawiasz naciągiem linki. Żeby dokładnie wszystko wyjaśnić przydałoby się wiedzieć jaki to model hamulca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rowerek1 Napisano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Tektro Novela w/160mm rotor brakes, Alloy linear levers A więc drogi na skróty nie polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Od strony szprych jest regulacja klocka obsługiwana imbusem 5 mm, klocek trzeba przybliżyć do tarczy, wkręcając regulatorw prawo. Po zewnętrznej stronie masz śrubę z baryłką - wykręcasz ją przybliżając klocek do tarczy. Gwint tej śruby ma jakieś 10 mm długości - jeśli wykręcisz 5 mm a klamka nadal będzie miała duży skok to wkręć baryłkę, odkręć śrubę trzymającą linkę, napręż ją lekko naciągając ramię, do którego linka jest zamocowana, dokręć, sprawdź dźwignię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BTG Napisano 9 Maja 2015 Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Po pierwsze naciągnij linkę, o drugie wyreguluj klocki względem tarczy imbusem. Po stronie wewnętrznej i zewnętrznej są śruby. Dasz radę, 5 min roboty to max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi