Skocz do zawartości

[Kaseta 9rz] Wybór kasety 9 rzędowej

polak322

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To że HG300, to wiem na pewno ;) W Wawie nic nie znalazłem w dobrej cenie, ani tym bardziej dostępności. Z Krakowa i tak mi się opłaca, bo będę brał jeszcze oponę do szosy (60zł w Wawie, a tam 45) oraz owijkę, tak więc nawet z przesyłką bardziej mi się opłaca. Kiedyś w Wawie ceny były spoko, ale ostatnio zauważam jakiś europejski trend w tym temacie ;p A masz jakieś przemyślenie odnośnie meritum sprawy?

Zazwyczaj "meritum sprawy" to pytanie w pierwszym poście i do tego też się ustosunkowałem, a o tym jaką kasetę już wybrałeś nie ma w żadnym poście wzmianki ;)

Co do cudownego bezproblemowego działania manetki 9s z kasetą 8 to podzielam wątpliwości Kolegów lecz dyskretnie przeszedłem nad tym do porządku dziennego, nie takie rzeczy można od czasu do czasu przeczytać...

Napisano

Co do cudownego bezproblemowego działania manetki 9s z kasetą 8 to podzielam wątpliwości Kolegów lecz dyskretnie przeszedłem nad tym do porządku dziennego, nie takie rzeczy można od czasu do czasu przeczytać...

Tzn. że myślisz, że było coś majstrowane w manetce, czy że jakimś cudem po prostu to działało i z kasetą 9rz nie będzie problemów, tak jak fabryka przewidziała?

Bo z drugiej strony byłoby trochę dziwne działanie poprzedniego właściciela, mające na celu fizyczne upośledzenie droższej manetki 9rz do działania z kasetą 8rz

Napisano

Na sucho klika 8 razy. Manetka 9rz nie kliknie przecież 9 razy (to już by była manetka na 10rz)

Chłopie, przecież to proste, te manetki mają indykator (wyświetlacz):

1. jakie są tam napisy, cyferki?

2. jak klikasz od 1, to wskaźnik kończy pracę na ...?

Napisano

Chopie, nie mam cyferek na monitorku... jak mam skrajne przełożenie, czyli 1, to klikam 8 razy i mam 9 przełożenie.

Aż tak wielkich braków w wiedzy nie mam

Jest podziałka na 3 "sektory" i w każdym ewidentnie mam 3 przełożenia.

Napisano

Wrzuć zdjęcia kasety i sposobu jej montażu. Nie mogło to działać w takim zestawieniu. Musi coś być z kasetą nie tak, może to typowa 9 bez jednej koronki.

Pierwszy raz wymieniasz w tym rowerze kasetę?

Napisano

wrzucę dopiero wieczorem ;)
Pisałem już wcześniej jaki mam model kasety oraz jej kolorystykę, co wskazuje że to typowe 8rz, ale spoko, załączę kilka fotek.

Tak, kasetę będę wymieniał po raz pierwszy, bo jak kupowałem go w zeszłym roku to jeszcze była w spoko stanie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wrzucam fotki kasety, manetki i przerzutki:

http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/Galeria/5371359/1

Nigdy nie widziałem manetki od środka, ale według mnie nic tam nie było grzebane, bo nie ma żadnych widocznych znaków ingerencji, widać że nakrętka była nie ruszana, itp.

Wrzuć zdjęcia kasety i sposobu jej montażu.

Jeśli przy manetce nic nie było kombinowane to dlaczego ma nie pracować "normalnie" na kasecie dla niej dedykowanej??

Co do modernizacji to zmieniaj, ale coś w tym musi być dziwnego. Masz albo niepełną kasetę 9sp obecnie, albo manetki oszukane :teehee: Dowiemy się po przeróbce...

Co Wy o tym sądzicie?

Napisano

No widzisz. a jak wrzuciłem ją jakieś 2 miesiące temu do wątku z ocenami stanu kaset, to napisali mi abym myślał już o jej zmianie...

Napisano

No może po dolnej połowie widać zużycie i nowego łańcucha to by nie przyjęła bez szlifu, ale na starym jeszcze narobiłaby przebiegu...

Ja należę akurat do obozu ludzi zarzynających sprzęt do ostatka i gdybym wrzucił zdjęcia swojej zimowej kasety do tamtego wątku to by się wszyscy za głowy złapali :teehee:

Do ślizgania się łańcucha jest jeszcze bardzo, ale to bardzo daleko i jeśli chcesz remontować, bo boisz się, że gdzieś na trasie Ci padnie i do domu nie wrócisz to daj sobie spokój. To jest bardzo powolny i stopniowy proces - nie da się przegapić punktu "przełomowego". O korbę też się nie martw, bo zamordowanie jednej kasety jej nie zniszczy...

Napisano

po prostu w zeszłym roku wymieniałem środkowy blat w korbie i nie chcę go zbyt szybko zajechać. Dodatkowo wymieniam teraz parę komponentów oraz robię pełny serwis, więc stwierdziłem, że wymienię i kasetę, i łańcuch.  Tym bardziej po odkryciu, że mam sprzęt pod 9rz. No i oczywiście to, że teraz mam kasetę ze stopniowaniem 11-32, a zmienię ją na bardziej uszosowioną 11-28...  ale jak widać powstał konflikt i zatrzymałem się w martwym punkcie z zakupami :P

Napisano

Manetka 9rz nie jest kompatybilna z kasetą 8rz i tu nie może być mowy o żadnym konflikcie, chcemy się tylko dowiedzieć co było kombinowane na kasecie, bądź manetce, że nie miałeś problemów z napędem. Korzystałeś z pełnego zakresu kasety, czy tylko  z twardych przełożeń (6 - 8)?

Zdejmowałeś już tą kasetę?

Napisano

O konflikcie pisałem jakby w cudzysłowie. Chodziło mi o ppzytywny konflikt ;)

Korzystałem z pełnego zakresu kasety, bez zająknięć.

Kasety jeszcze nie zdejmowałem. Jak zrobię te fotki w niedzielę, to wtedy też ją mogę zdjąć

Napisano

No może po dolnej połowie widać zużycie i nowego łańcucha to by nie przyjęła bez szlifu, ale na starym jeszcze narobiłaby przebiegu...

Ja należę akurat do obozu ludzi zarzynających sprzęt do ostatka i gdybym wrzucił zdjęcia swojej zimowej kasety do tamtego wątku to by się wszyscy za głowy złapali :teehee:

Do ślizgania się łańcucha jest jeszcze bardzo, ale to bardzo daleko i jeśli chcesz remontować, bo boisz się, że gdzieś na trasie Ci padnie i do domu nie wrócisz to daj sobie spokój. To jest bardzo powolny i stopniowy proces - nie da się przegapić punktu "przełomowego". O korbę też się nie martw, bo zamordowanie jednej kasety jej nie zniszczy...

Manetka 9rz nie jest kompatybilna z kasetą 8rz i tu nie może być mowy o żadnym konflikcie, chcemy się tylko dowiedzieć co było kombinowane na kasecie, bądź manetce, że nie miałeś problemów z napędem. Korzystałeś z pełnego zakresu kasety, czy tylko  z twardych przełożeń (6 - 8)?

Zdejmowałeś już tą kasetę?

Wrzucam zdjęcie kasety i bębenka. Jak na moje oko, przy kasecie też nie było nic majstrowane. Żadnych dystansów, podkładek, itp.

http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/Galeria/5380098/1

Oceniając manetkę, przerzutkę i kasetę dochodzę do wniosku, że raczej nic przy tym grzebane i przerabiane nie było, i może po prostu jakimś cudem śmigał taki układ bez problemów.

Chyba, że jeszcze ktoś ma jakieś spostrzeżenia po analizie zdjęć oraz mojego problemu? :D

Napisano

Zamówiłem już kasetę pod 9rz. Jak zmontuje, podreguluję, to dam znać czy wszystko śmiga (czy jednak może się okarze, że było coś grzebane pod 8rz)...

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...