Skocz do zawartości

[Kaseta 9rz] Wybór kasety 9 rzędowej

polak322

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam pewną zagwozdkę. W zeszłym roku zakupiłem rower mtb z napędem 8rz. W tym roku zabrałem się za gruntowny serwis trgo bajka i okazało się, że cały napęd jest przygotowany do obsługi 9rz (przerzutki, korba, manetka).

Wiem, że kasety i łańcuchy na 9rz są droższe, ale taką podjąłem decyzję.

Łańcuchy już czekają, bo wyrwałem je w dobrej cenie. KMC 9.73

Co do kasety, to nie wiem na którą się zdecydować. I tutaj liczę na Waszą pomoc. Zastanawiam się nad tymi dwoma modelami:

http://allegro.pl/shimano-kaseta-sora-cs-hg50-9rz-11-30-13-25-12-27-i5308777155.html

http://allegro.pl/kaseta-shimano-cs-hg-300-11-34-11-32-11-28-krakow-i5329089379.html

HG50 brałbym w opcji 11-30, a HG300 w opcji 11-28.

Warto dopłacać te 12 zł?

Napisano

cały napęd jest przygotowany do obsługi 9rz (przerzutki, korba, manetka).

I jak to jest możliwe, że działało? Manetka 9sp jest nie do ożenienia z kasetą 8sp... 

Kasetę weź wg zakresu przełożeń - w jakości różnicy nie będzie.

Napisano

rower mtb z napędem 8rz. W tym roku zabrałem się za gruntowny serwis trgo bajka i okazało się, że cały napęd jest przygotowany do obsługi 9rz (przerzutki, korba, manetka).

Jeździłeś z kasetą 8rz i manetką 9rz ???

Dobierz kasetę pod względem poszczególnych koronek, wybierasz kasety bardzo szosowe, do MTB?

Napisano

Działało i wciąż działa bez najmniejszych problemów. 1 w manetce została pominięta. Nigdy nie miałem problemu ze zmianą biegów, czy to w górę, czy to w dół.

Przerzutka tył też jest 9rz, więc może dlatego śmigało. Widocznie sama kaseta i łańcuch z 8rz nie ma na to aż takiego wpływu.

A kaseta z szososym zakresem, bo rower mtb mi odpowiada, a 85% dystansów to asfalt i szuter. Nie śmigam po podjazdach i górach, więc 32-34-36 zębow nie jest mi potrzebne

Napisano

Przerzutka nie ma znaczenia - 7 rzędowa ogarnia 9 rzędów podobnie jak w drugą stronę. To manetka nadaje skok i to dość dziwne, że wszystko Ci śmigało bez zająknięcia - od połowy kasety powinno już się buntować teoretycznie.

Jaki masz dokładnie model manetek? Ja bym się teraz bał zakładać kasetę 9sp, bo zauważ, że 9 bieg na manetce wypada jakby poza kasetą. I jak to pogodzić? Kasety od 8 w górę mają tę samą szerokość...

Napisano

To manetka nadaje skok i to dość dziwne, że wszystko Ci śmigało bez zająknięcia - od połowy kasety powinno już się buntować teoretycznie.

Przecież to nie mogło tak działać, jak zauważyłeś decyduje tu skok linki w manetce. 

Napisano

Sprawdziłem jeszcze raz. Mam sl-m530

Odkryłem to dlatego, że zmieniam też kokpit i jak wszystko zdjąłem, to sprawdziłem jak pracują manetki na sucho (bez linki) no i okazało się, że prawa jest pod 9rz. Spisałem model, wrzuciłem w google i wyszło, że jest właśnie pod 9.

Sprawdziłem wtedy wszystkie rzeczy i wyszło, że przednia przerzutka i tylna też jest pod 9.

michuuu. Z tą kasetą slx to trochę pocisnąłeś. W cenie 165 zł to mam 3sztuki HG300 i jestem pewny, że na tych trzech przejadę znacznie więcej km, niż na jednej slx...

Napisano

Jeśli do tej pory nie miałeś założonej kasety 9sp bez jednej zębatki z dystansem zamiast niej to mój światopogląd runął i trzeba przepisać temat o kompatybilności napędu na nowo :teehee:

W sumie to ciekawy prezent Ci zrobili, bo komponenty, a manetki to już w ogóle są droższe niż pod 8sp...

• Mod Team
Napisano

Z tą kasetą slx to trochę pocisnąłeś.

Niby tak tylko acera to nie slx. Zapytaj dlaczego ludzie zakładają xt, xtr a nie takie jak proponujesz. Jeżeli cena jest wyznacznikiem to faktycznie moja propozycja jest nietrafiona.

Napisano

Rower kupowany był jako używany i widać, że składak.

Sam się zdziwiłem, jak sprawdziłem to komponenty.

michuuu. Wiem, że ludzie wybierają slx, ale mi na wadze nie zależy. A jak chwalona slx by nie była, to sądzę że z dobrymi łańcuchami zwykła acera znacznie mniejszego przebiegu nie wyrobi. Tym bardziej w warunach miejskich

Napisano

Jeżeli wydaję ci się że SLX od chyba najtańszej dostępnej kasety 9s rożni się tylko wagą to się bardzo mylisz :)

Napisano

Są jeszcze tańsze modele pod 9rz, lecz wielu sprzedawców życzy sobie za nie więcej, niż za lepsze modele. Ale resarch rynku polecam każdemu zrobić sobie we własnym zakresie.

Przeczytaj moje ostatnie posty, a nie przeczytałeś tylko część i rzucasz wywodami...

Do pozostałych użytkowników. Model manetek pisałem z głowy. Teraz mam dostęp do kompa, gdzie sobie wszystko zanotowałem i podzespoły prezentują się następująco:

Manetki SL-M511
Przerzutka przód FD-M580A
Przerzutka tył RD-M510
Korba FC-M542

Czyli sprzęt typowo pod 9 rzędów, a mimo wszystko działał płynnie z kasetą 8rz.
To śmiało można pakować kasetę 9rz, czy może coś jest pokombinowane z tym napędem i na 9rz nie ruszy to?

A co do poprzedniej kasety, to mam: CS-HG30-8 (pisałem o niej w ocenie stanu zębatek: http://www.forumrowerowe.org/topic/152734-korba-i-kaseta-oceniamy-stan-zebatek-napedu-cz2/?p=1650451)
Napisano

Jeżeli wydaję ci się że SLX od chyba najtańszej dostępnej kasety 9s rożni się tylko wagą to się bardzo mylisz

Jasne, że się myli - różni się jeszcze budową, bo jest na pająku i powłokami. Żywotnością różni się minimalnie jeśli w ogóle, a co do jeszcze wyższych grup to XTR jest akurat mało żywotny, bo duże zębatki ma aluminiowe.

Co do modernizacji to zmieniaj, ale coś w tym musi być dziwnego. Masz albo niepełną kasetę 9sp obecnie, albo manetki oszukane :teehee: Dowiemy się po przeróbce...

Napisano

CS-HG30 jest pod 9rz, ale ma inny kolor, więc tu jest pewne, że u mnie siedzi kaseta 8rz.

Może być tak, że obudowa manetki jest z 9rz (jest wybity na niej numer modelu), a mechanizm w środku siedzi 8rz? :P bo już i tak głupie pomysły mi przychodzą skoro piszecie, że nie ma na to szans, by taka manetka płynnie działała z kasetą 8rz.

Ewentualnie poszukam w Wawie jakiegoś człowieka (lub serwis), co mi kopsnie za darmo zużytą kasetę 9rz i zobaczę o co chodzi. Bo z drugiej strony głupio wydać 50kilka złotych, a może wcale tej nowej kasety nie użyje :P

Napisano

Jak nie przeszkadza Ci czarny kolor HG30 to w czym problem by ją zamontować. Ewentualnie Deore HG50 bo jest niewiele droższa. Wszystko powyżej to sprawa "bo tak chcę", mniejsza waga, wygląd, bębenek alu.

Napisano

beskid. Nie bardzo wiem, do czego się odnosisz? Wspomniałem tylko o tej kasecie w porównaniu do HG30 na 8rz.

Zastanawiam się nad wyborem pomiędzy HG300 a HG50.

Ale tak mi wszyscy mieszają, że nie wiem czy ją kupować, bo sprzęt pod 9rz nie miał prawa mi w pełni poprawnie działać z kasetą 8rz

Napisano

Odnoszę się do wyboru kasety 9rz albo i nawet 8rz bo w oznaczeniach i kolorze to w zasadzie jeden pies nieprawdaż. To nad czym się zastanawiać to tylko stopniowanie skoro nie chcesz i raczej słusznie czegoś pokroju SLX'a.

Co do mieszania to raczej sam "pomieszałeś" coś co nie powinno chodzić poprawnie. W przypadku jazdy bardziej szosowej to nic nie stracisz zakładając kasetę taką jaką być powinna czyli 9-kę.

Napisano

No wiem, że nic nie stracę. 

Chodzi mi o to, że koledzy wcześniej pisali, że taki układ jak napisałem, nie powinien działać poprawnie, a działał (przerzutki i manetka pod 9rz, kaseta 8rz). Nie miałem z tym napędem żadnych problemów (w sensie, że przerzutka źle łapała lub coś z manetką). 

Forumowicze zaczęli pisać, że coś mogło być kombinowane i teraz może nie działać poprawnie z 9rz, dlatego tak dociekam tematu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OK. Podsumowując.

Obecnie mam napęd przygotowany pod 9rz, ale poprzedni właściciel (oraz ja przez rok) użytkowałem ten napęd z kasetą 8rz i nie miałem z tym najmniejszych problemów (manetka bez problemu działała, przełożenia ładnie wchodziły).

Po tym, jak się zorientowałem, że mam sprzęt pod napęd 9rz postanowiłem zakupić taką też kasetę.

Nie pojawią się jakieś problemy? Czy napęd "nie jest jakoś upośledzony" dlatego że działał bez problemu z kasetą 8rz?

Będę wdzięczny za definitywne rozwianie moich wątpliwości (poddanych mi przez użytkowników).

Napisano

no bo według kilku osób powyżej nie miało to prawa działać poprawnie na kasecie 8rz, stąd moje ciągłe wątpliwości. Ale jeśli pstrykam nią na luzie i słychać wyraźne 8 skoków, tzn. że nic nie było z nią kombinowane? Chyba, że jak ją otworzę, to da się po czymś poznać, że było przy niej majstrowane?

No nic, zamówię chyba tę kasetę i jak będę ustawiał, to się okaże czy jest wszystko ok.

Napisano

To że HG300, to wiem na pewno ;)  W Wawie nic nie znalazłem w dobrej cenie, ani tym bardziej dostępności. Z Krakowa i tak mi się opłaca, bo będę brał jeszcze oponę do szosy (60zł w Wawie, a tam 45) oraz owijkę, tak więc nawet z przesyłką bardziej mi się opłaca. Kiedyś w Wawie ceny były spoko, ale ostatnio zauważam jakiś europejski trend w tym temacie ;p

A masz jakieś przemyślenie odnośnie meritum sprawy?

Napisano

Teoretycznie powinno dzialac O.K. a w praktyce przekonasz sie jak zlozysz wszystko. A wogole to pomysl z zalozeniem starej kasety na 9 rzedow wydaje mi sie najlepszy. Zagadnij jeszcze na forum to moze Ci ktos sprezentuje cos co mial wyrzucic. Albo podejdz do jakiegos serwisu. Jak beda mieli to pewnie Ci dadza bo im to na nic. I jak beda mieli to popros tez o stary lancuch do kompletu (bedzie lepiej chodzilo).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...