Gość Piotrek Napisano 6 Maja 2015 Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 witam serdecznie forumowiczów! tak jak w temacie - chciałbym rozpocząć przygodę z rowerumi, oj dawno człowiek nie jeździł, ale mam ochotę rozpocząć jazdę i naciskanie na pedały może troszkę dla własnej sylwetki, ale również dla korzystania z pięknej okolicy i przemieszczania się po okolicy chciałbym na początek zakupić jakiś fajny, miły i odpowiedni dla mnie rowerek mam około 180 cm wzrostu i ważę 90 kg rowerek miałby smigać troszkę po asfalcie, ale równiez miałby pokonywać trasy po duktach leśnych i drogach przeciwpożarowych w okolicznych lasach tak więc raczej pełna turystyka i relaks nie wiem jaki rower byłby odpowiedni, ale liczę tu na Was podajcie dla mnie coś odpowiedniego i teraz kwestia budżetowa początkowo myślałem że za około 700-900 złotych będę w stanie zakupić coś odpowiedniego ale dziś odwiedziłem sklep rowerowy w moim mieście i widzę że cena 1200 - 1700- 2200 to najbardziej popualrne ceny dla dwóch kółek kolejne pytanie : górski czy trekkingowy a może jeszcze inny? takie pytanie zadał mi kolega, gdy dowiedział się że noszę się z zakupem rowerku tak wiec czy jesteśmy w stanie znaleźć coś odpowiedniego do 1000 pln? i gdzie taki rower zakupić? allegro czy nowy w sklepie? prosze o wszelkie porady i linki do fajnych propozycji mam nadzieję, że mi pomożecie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 górski czy trekkingowy a może jeszcze inny? Jeśli jazda rekreacyjna po zróżnicowanym terenie to albo cross albo MTB z kołami 29". Pierwszy bardziej lubi twarde drogi (ale na dobrych oponach mało gdzie nie da rady w razie potrzeby), drugi raczej w teren, choć po zmianie opon na węższe na szosie tez nieźle pójdzie. Kluczowe różnice między tymi typami to zestopniowanie napędu i (teoretycznie) pozycja na rowerze. "Teoretycznie", bo pozycja w wypadku najpopularniejszych w tym przedziale cenowym Kandsów Maestro i Lazaro Integral v3 jest wyciągnięta jak na MTB. Nie polecam trekkingów do takiej jazdy, bo wożenie oświetlenia czy błotników niezależnie od tego, czy są potrzebne czy nie uważam za marnowanie energii Do podobnych zastosowań mam mocno przerobionego Kandsa Maestro (obejrzyj sobie w garażu). Wymięka dopiero w naprawdę ciężkim terenie. Jeśli planujesz sporo jeździć, to nie szukaj taniego roweru, bo jest raptem jeden sensowny model (+ jego klony), ale to absolutne minimum przyzwoitości. Lepiej wydać coś w okolicach górnej założonej przez Ciebie kwoty i od razu kupić coś, co nie będzie wkurzać działaniem po paru setkach kilometrów (jak się wkręcisz). Sklepy stacjonarne handlują raczej rowerami znanych marek, a te nie mają w tej cenie nic do zaoferowania (może poza Rometem i od biedy Unibike). Sporadycznie zdarzają się rowery marek mniej znanych (Kands, Northtec, Limber, Silverback) i to ich bym wypatrywał. Jeśli nie stacjonarnie, to w internecie. Z crossów szukaj wspomnianych wyżej Kandsa i Lazaro oraz troszkę droższego (i spotykany stacjonarnie) Northtec Caledon DB. Z MTB Silverback Sola i Romet Rambler 29er (ale to już na granicy budżetu). Uważaj na pojawiające się czasem Limbery Tasso: zeszłoroczny model miał świetną specyfikację, tegoroczny jest już bardzo słaby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Podaj długość nogi do krocza - to będzie decydować o wielkości ramy przede wszystkim. Można kupić nowy na allegro - i to jest opcja (zazwyczaj) cenowo najkorzystniejsza - a w przypadku twojego budżetu (1000 ) raczej jedyna. Typ roweru to niestety powinieneś określić samodzielnie - jeśli rzeczywiście w przewadze teren i dużo podjazdów, to pseudogóral (za te pieniądze prawdziwego MTB się nie kupi) Jeśli jazda głównie po płaskim i twardym (w tym też ubite drogi leśne) to cross, a jeśli jeszcze do tego koniecznie bagażnik to trekking (lub dokupienie bagażnika do crossa) A rama męska domyślnie, nieprawdaż ? Czy pozycję wolisz bardziej "kanapowo pionową" (trekking) czy pochyloną (cross) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Piotrek Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 dzięki Panowie za pierwsze sugestie i podpowiedzi udało mi się zmierzyć długość jakiej żądacie i wychodzi mi jakies 76-77 cm, tak wiec czekam na kolejne podpowiedzi w kwestii zakupów widze ze obaj posiadacie w swoim garażu Kands Maestro i powiem szczerze, że wizualizacja tego cuda mi odpowiada, ale pozostaje pytanie czy to dobry wybór dla mnie jesli chodzi o typ to jednak chyba ten pseudogóral bedzie słusznym rozwiazaniem bo jednak na razie na szosie nie bede sie pojawial, wole zwiedzac okolice i podziwiac widoki w lesie droga brukowana, droga przeciwpożarowa to trasy leśne ktore beda przeważały w moim przypadku jesli chodzi o budzet to wydawalo mi sie 1.000 złotych bedzie dobrym ruchem z mojej strony i wydaje mi sie ze na poczatek taki wydatek powinien zaspokoic moje potrzeby czekam na jakies konkretne linki, sprawdzone oferty od konkretnych sprzedawcow to moze cos sie wymysli a w kwestii ramy wole sie na razie nie wypowiadac - czy poziom czy pion bo nie wiem co bedzie dla mnie wygodniejsze jakby czlowiek korzystal z obu w ostatnim czasie to mialbym porownanie, a tak to posłużę się Waszymi propozycjami i uwagami dzieki i czekam na wiecej pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 jesli chodzi o budzet to wydawalo mi sie 1.000 złotych bedzie dobrym ruchem z mojej strony i wydaje mi sie ze na poczatek taki wydatek powinien zaspokoic moje potrzeby No niestety, ale jak mieć sens taki zakup, to musisz podwoić budżet. Ok 1000 zł jest tylko Lazaro Integral v2 i jego klon: Spartacus Cross 3.0. Ale raz, że to crossy a nie MTB, a dwa: mimo wszystko słabe. Za słabe jak na warunki, w których chciałbyś używać roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Najmniejszy maestro to 19" i będzie na pewno za duży. Obawiam się że nawet ramy 17" ze "stajni" Transroweru na kołach 28" będą w najlepszym razie "na ciasny styk" ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 wychodzi mi jakies 76-77 cm ja mam 176cm wzrostu i noga 79 - i statystycznie powinna być dłuższa, albo masz bardzo długi tułów i krótkie nogi , albo źle zmierzyłeś - może to być błąd pomiaru , mi pierwsze próby wychodziły 76... także zmierz porządnie , bo widzę z ostatniej wypowiedzi że rama 19 będzie za duża...co by do Twojego wzrostu było nieco dziwne chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Nawet jeśli jeszcze "znajdzie" ze 2 centymetry to na maestro 19" nie wsiądzie - chyba że w koturnach ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polak322 Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Ja przy 180cm mam nogę 82cm, więc tak jak poprzednik wyżej, dokonaj ponownie pomiaru długości nogi. Na boso, plecami do ściany, wkładasz coś pomiędzy nogi (podciągają to coś w miarę jak najwyżej), a druga osoba niech mierzy od podłogi do górnej krawędzi powyższego przedmiotu. Niby pierwszy rower, ale jeśli masz może jakichś znajomych co się w miarę znają na sprzęcie, to przy tej kwocie pomyślałbym nad używanym sprzętem. Jeśli by Ci nie przypasował typ roweru, to są to zawsze znacznie niższe koszty sprzedaży i szukania innego, aniżeli kupowanie jakiejś nówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Piotrek Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 macie rację, dokonałem jeszcze jednego pomiaru tym razem z osobą towrzyszącą i wyszło nam 83 cm tak wiec ten wynik jest juz prawdziej prawdopodobny czyli jednak z nogami i tułowiem wszystko w porządku jutro wybieram sie do jeszcze jednego sklepu rowerowego, zobaczymy na co tam zwrócą uwagę i o co mnie beda pytac i jakie porady z ich strony zostaną przekazane ale moze jeszcze napiszecie na co zwrocic uwage? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mike Napisano 12 Maja 2015 Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Witam, również przymierzam się do zakupu roweru i mam dylemat, który wybrać. Poniżej przedstawiam moje typy i proszę Was o pomoc w wyborze: 1. http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/atx.27.5.2/18877/76361/ 2. http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/atx.27.5.1/18877/76360/ 3. http://www.kross.pl/pl/mtb-xc-275/level-r2 4. http://www.kross.pl/pl/2015/mtb-275/hexagon-r6 5. http://www.kross.pl/pl/mtb-275/hexagon-r5 6. http://www.kross.pl/pl/mtb-26/hexagon-x6 7. http://www.kross.pl/pl/mtb-26/hexagon-x5 Nadmieniam, że mam 186 cm wzrostu, 88 kg wagi, długość nogi 90 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RemarSportPL Napisano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 A generalnie możesz napisać w jakim budżecie na zakup roweru chcesz się zmieścić,więcej danych o sobie odnośnie wzrostu czy wagi? Na tej podstawie dobierzemy rozmiar ramy oraz kół. Moim zdaniem Kross Hexagon X5 byłby całkiem ciekawym i dobrym wyborem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Gość Piotrek
witam serdecznie forumowiczów!
tak jak w temacie - chciałbym rozpocząć przygodę z rowerumi,
oj dawno człowiek nie jeździł, ale mam ochotę rozpocząć jazdę i naciskanie na pedały
może troszkę dla własnej sylwetki, ale również dla korzystania z pięknej okolicy i przemieszczania się po okolicy
chciałbym na początek zakupić jakiś fajny, miły i odpowiedni dla mnie rowerek
mam około 180 cm wzrostu i ważę 90 kg
rowerek miałby smigać troszkę po asfalcie, ale równiez miałby pokonywać trasy po duktach leśnych i drogach przeciwpożarowych w okolicznych lasach
tak więc raczej pełna turystyka i relaks
nie wiem jaki rower byłby odpowiedni, ale liczę tu na Was
podajcie dla mnie coś odpowiedniego
i teraz kwestia budżetowa
początkowo myślałem że za około 700-900 złotych będę w stanie zakupić coś odpowiedniego
ale dziś odwiedziłem sklep rowerowy w moim mieście i widzę że cena 1200 - 1700- 2200 to najbardziej popualrne ceny dla dwóch kółek
kolejne pytanie : górski czy trekkingowy a może jeszcze inny?
takie pytanie zadał mi kolega, gdy dowiedział się że noszę się z zakupem rowerku
tak wiec czy jesteśmy w stanie znaleźć coś odpowiedniego do 1000 pln?
i gdzie taki rower zakupić? allegro czy nowy w sklepie?
prosze o wszelkie porady i linki do fajnych propozycji
mam nadzieję, że mi pomożecie
pozdrawiam
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.