Skocz do zawartości

[Konserwacja] Cos świergoli i tylna tarcza hamulcowa obciera.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Panowie 2 tygodnie temu zakupiłem nowy rower SCOTT Aspect 940.

Jest to mój pierwszy rower MTB więc prosiłbym o wyrozumiałość :)
Jeżdżę dziennie po 30-40km. Jeszcze go nie czyściłem.
Dwa dni temu zaczęła mi trzeć tylna tarcza hamulcowa ( z tego co się przyjrzałem to tarcza stoi bliżej lewego klocka hamulcowego).
A od wczoraj podczas pedałowania zaczęło mi coś świergolić (strasznie denerwujące :()

Wiecie co może być przyczyną tych dwóch problemów ?
Czy jeżeli chodzi o tylną tarczę hamulcową to kwestia regulacji linki czy trzeba koło przesunąć ?

Na 01.06.2015r. mam omówiony przegląd. I właśnie niewiem czy mam sam grzebać przy tym rowerze czy lepiej poczekać do czasu przeglądu ?

Z góry dzięki za wszelkie porady.
Pozdrawiam.

Napisano

A Ty w tym rowerze masz linkę do hamulca?

Poluzj śruby mocujące zacisk hamulca --> zaciśnij klamkę hamulca --> przykręć śruby.

podobnie jak np tu:

Napisano

...a następnie powalcz powtarzając 10 razy aż do poziomu zagotowania się :)

1. Tak sposób regulacji tylko dla pokazanych na filmie hayesów, hamulce innych firm nie mają ałych śrub imbusowych do regulacji ustawiena zacisków w poziomie. 

2. Sposób z poluzowaniem śrub działa w bardzo newielu przypadkach. Można spróbować. Potem jednak najprawdopodobniej pozostanie ręczne ustawieniezacisku.

Lewy czyli zewnętrzny klocek? W takim przypadku odkręcasz jedną śrubę o 1/4 obrotu, drugą o 1/2 i patrząc przez prześwit w zacisku przesuwasz jego koniec na zewnątrz (żeby odsunąć lewy klocek) - tam gdzie śrubę odkęciłeś o pół obrotu - tak by powstała szczelina między klockami a tarczą. Jeśli nie możesz ruszyc zacisku  to odkręć obie śruby jeszcze o 1/4 . Potem procedurę powtarzasz z drugą śrubą mocującą zacisk. 

3. Jeśli nie pomoże zaczałbym kolejny raz od popchnięcia tłoczków/klocków do ustawienia wyjściowego, potem spróbować tego co pokazane na filmie (naciskanie klamki przy zluzowanych śrubach), następnie ustawianie manualne. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...