tomcio91 Napisano 6 Maja 2015 Napisano 6 Maja 2015 WitamPanowie 2 tygodnie temu zakupiłem nowy rower SCOTT Aspect 940. Jest to mój pierwszy rower MTB więc prosiłbym o wyrozumiałość Jeżdżę dziennie po 30-40km. Jeszcze go nie czyściłem.Dwa dni temu zaczęła mi trzeć tylna tarcza hamulcowa ( z tego co się przyjrzałem to tarcza stoi bliżej lewego klocka hamulcowego).A od wczoraj podczas pedałowania zaczęło mi coś świergolić (strasznie denerwujące )Wiecie co może być przyczyną tych dwóch problemów ?Czy jeżeli chodzi o tylną tarczę hamulcową to kwestia regulacji linki czy trzeba koło przesunąć ? Na 01.06.2015r. mam omówiony przegląd. I właśnie niewiem czy mam sam grzebać przy tym rowerze czy lepiej poczekać do czasu przeglądu ?Z góry dzięki za wszelkie porady.Pozdrawiam.
ArtGD Napisano 7 Maja 2015 Napisano 7 Maja 2015 A Ty w tym rowerze masz linkę do hamulca? Poluzj śruby mocujące zacisk hamulca --> zaciśnij klamkę hamulca --> przykręć śruby. podobnie jak np tu:
tobo Napisano 7 Maja 2015 Napisano 7 Maja 2015 ...a następnie powalcz powtarzając 10 razy aż do poziomu zagotowania się 1. Tak sposób regulacji tylko dla pokazanych na filmie hayesów, hamulce innych firm nie mają ałych śrub imbusowych do regulacji ustawiena zacisków w poziomie. 2. Sposób z poluzowaniem śrub działa w bardzo newielu przypadkach. Można spróbować. Potem jednak najprawdopodobniej pozostanie ręczne ustawieniezacisku. Lewy czyli zewnętrzny klocek? W takim przypadku odkręcasz jedną śrubę o 1/4 obrotu, drugą o 1/2 i patrząc przez prześwit w zacisku przesuwasz jego koniec na zewnątrz (żeby odsunąć lewy klocek) - tam gdzie śrubę odkęciłeś o pół obrotu - tak by powstała szczelina między klockami a tarczą. Jeśli nie możesz ruszyc zacisku to odkręć obie śruby jeszcze o 1/4 . Potem procedurę powtarzasz z drugą śrubą mocującą zacisk. 3. Jeśli nie pomoże zaczałbym kolejny raz od popchnięcia tłoczków/klocków do ustawienia wyjściowego, potem spróbować tego co pokazane na filmie (naciskanie klamki przy zluzowanych śrubach), następnie ustawianie manualne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.