mpyro Napisano 6 Maja 2015 Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Witam, niestety nie znam sie jak na razie kompletnie na hamulcach rowerowych jestem zmuszony prosic Was o pomoc. Zakupiłem rower miejski Gazella Orange Plus.Jest to Holender.Z tego co wiem jest to rower z 2012 wiec nie wiem co było robione a co nie.Jestem 2 włascicielem.Przez jakis tydzien-dwa wszystko było ok,lecz po tym czasie przedni hamulec przy hamowaniu zaczął dosc głosno trzeć.Znajomy powiedział ze byc moze to brak płynu/oleju mineralnego. Hamulec wydaje mi sie ze jest to model BR-IM41-R. Mam pytanie jakie to są hamulce? Nie znam sie wiec czy są rolkowe,tarczowe czy jakies inne jeszcze? Druga rzecz . Zakupiłem w tym celu oryginalny płyn hydrauliczny Shimano (taki rózowy). I teraz sedno postu .Czy ten płyn musze wlac w ten otworek zakryty gumą?Obok jest rysunek jakiejs tubki wiec mniewam ze tak,ale chce sie upewnic.I ile mniej wiecej trzeba dolac?Az sie zacznie wylewac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moorzyn Napisano 6 Maja 2015 Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 To nie jest hamulec hydrauliczny. Tam się nie dolewa oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Maja 2015 Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Oddaj ten płyn, bo się nie przyda To rolkowy, mechaniczny hamulec "napędzany" linką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpyro Napisano 6 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Ok ,całe szczescie ze sie zapytałem.Wiec po co jest narysowana ta tubka? Co moge zrobic zeby nie tarło przy hamowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moorzyn Napisano 6 Maja 2015 Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Tam idzie smar, nie olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 6 Maja 2015 Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Tak jak wynika z obrazka.O czym napisał przedmówca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpyro Napisano 6 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Jaki wiec smar polecacie do takich zastosowan? Płynu sie pozbede bo znajomy odkupi ,ale musze teraz kupic smar.Tylko jaki polecacie.Chciałbym jakis lepszy,wiecdajcie propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpyro Napisano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 (edytowane) Znalazłem w sieci takie oto.https://www.fietsweb.nl/shimano-vet-rollerbrake-(100gr)/C562_H565_20107/orazhttp://www.sport44.com/shimano-vet-voor-rollerbrake-tube-100-gram.htmlCzy one są takie same czy mają jakies róznice? Edytowane 7 Maja 2015 przez mpyro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moorzyn Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Oba powinny być dobre, ale ten z drugiego linku wygląda jakoś tak bardziej... autentycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Obydwa opisy po holendersku,dla mnie to samo.Ale w kraju też to zakupisz.Forum rowerowe ale o "Holendrach" raczej niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpyro Napisano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Akurat mieszkam w Holandii więc dlatego wolę kupować z tutejszych sklepów internetowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkir Napisano 20 Maja 2015 Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Mam Gazelle Montreux. Zapakuj ten smar przez otwór (ściągasz tę czarną gumową zaślepkę) i tarcie zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi