mpyro Napisano 6 Maja 2015 Napisano 6 Maja 2015 Witam, niestety nie znam sie jak na razie kompletnie na hamulcach rowerowych jestem zmuszony prosic Was o pomoc. Zakupiłem rower miejski Gazella Orange Plus.Jest to Holender.Z tego co wiem jest to rower z 2012 wiec nie wiem co było robione a co nie.Jestem 2 włascicielem.Przez jakis tydzien-dwa wszystko było ok,lecz po tym czasie przedni hamulec przy hamowaniu zaczął dosc głosno trzeć.Znajomy powiedział ze byc moze to brak płynu/oleju mineralnego. Hamulec wydaje mi sie ze jest to model BR-IM41-R. Mam pytanie jakie to są hamulce? Nie znam sie wiec czy są rolkowe,tarczowe czy jakies inne jeszcze? Druga rzecz . Zakupiłem w tym celu oryginalny płyn hydrauliczny Shimano (taki rózowy). I teraz sedno postu .Czy ten płyn musze wlac w ten otworek zakryty gumą?Obok jest rysunek jakiejs tubki wiec mniewam ze tak,ale chce sie upewnic.I ile mniej wiecej trzeba dolac?Az sie zacznie wylewac ? Cytuj
Moorzyn Napisano 6 Maja 2015 Napisano 6 Maja 2015 To nie jest hamulec hydrauliczny. Tam się nie dolewa oleju Cytuj
tobo Napisano 6 Maja 2015 Napisano 6 Maja 2015 Oddaj ten płyn, bo się nie przyda To rolkowy, mechaniczny hamulec "napędzany" linką. Cytuj
mpyro Napisano 6 Maja 2015 Autor Napisano 6 Maja 2015 Ok ,całe szczescie ze sie zapytałem.Wiec po co jest narysowana ta tubka? Co moge zrobic zeby nie tarło przy hamowaniu? Cytuj
Artwro Napisano 6 Maja 2015 Napisano 6 Maja 2015 Tak jak wynika z obrazka.O czym napisał przedmówca. Cytuj
mpyro Napisano 6 Maja 2015 Autor Napisano 6 Maja 2015 Jaki wiec smar polecacie do takich zastosowan? Płynu sie pozbede bo znajomy odkupi ,ale musze teraz kupic smar.Tylko jaki polecacie.Chciałbym jakis lepszy,wiecdajcie propozycje. Cytuj
mpyro Napisano 7 Maja 2015 Autor Napisano 7 Maja 2015 (edytowane) Znalazłem w sieci takie oto.https://www.fietsweb.nl/shimano-vet-rollerbrake-(100gr)/C562_H565_20107/orazhttp://www.sport44.com/shimano-vet-voor-rollerbrake-tube-100-gram.htmlCzy one są takie same czy mają jakies róznice? Edytowane 7 Maja 2015 przez mpyro Cytuj
Moorzyn Napisano 7 Maja 2015 Napisano 7 Maja 2015 Oba powinny być dobre, ale ten z drugiego linku wygląda jakoś tak bardziej... autentycznie Cytuj
Artwro Napisano 7 Maja 2015 Napisano 7 Maja 2015 Obydwa opisy po holendersku,dla mnie to samo.Ale w kraju też to zakupisz.Forum rowerowe ale o "Holendrach" raczej niewiele. Cytuj
mpyro Napisano 7 Maja 2015 Autor Napisano 7 Maja 2015 Akurat mieszkam w Holandii więc dlatego wolę kupować z tutejszych sklepów internetowych. Cytuj
Alkir Napisano 20 Maja 2015 Napisano 20 Maja 2015 Mam Gazelle Montreux. Zapakuj ten smar przez otwór (ściągasz tę czarną gumową zaślepkę) i tarcie zniknie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi