DarkoZZZZ Napisano 5 Maja 2015 Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Co myślicie o jeździe tym żeby codzienny trening na rowerze (50-70 km) wzbogacić basenem co drugi dzień? Czy regeneracja na tym nie ucierpi, tak żeby miało to sens ( mam 37 lat więc regeneracja może być już wolniejsza). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 5 Maja 2015 Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Nie wiem czy tak co dziennie na rowerze powinieneś jeździć lepiej sobie odpuść jakiś dzień i idź na sam basen . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajtspid Napisano 5 Maja 2015 Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Nie piszesz najważniejszego - co zamierzasz robić na basenie. Pół godziny pluskania? Czy może bita godzina pełnych długości stylem dowolnym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 5 Maja 2015 Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 oraz czy jazda na rowerze będzie jakoś bardzo intensywna (średnia) podjazdy itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkoZZZZ Napisano 5 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Co do pływania to jakaś godzina kraulem ok 1,5 km. A rower to miasto ok 20%, asfalt za miastem ok 20% i jakieś 60% drogi leśne. .szutry albo utwardzone przecinki. Problemem dla mnie jest problem z uszkodzoną chrząstki(2gi stopień) w kolanie, bo chętnie zwiększył bym dystans i wprowadził podjazdy ale nie chcę przeginac z obciazaniem kolana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 6 Maja 2015 Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Chrząstką to nie dobrze . Poczekaj lepiej na rade kogoś kto się zna na tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkoZZZZ Napisano 6 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Na chrząstce to się nawet ortopedzi nie znają. Jeden taki kazał mi oszczędzać kolano a efekt nic nie robienia to słabsze mięśnie. Po roku odczułem fatalnie skutki jego terapii i dzisiaj staram się odbudować mięsień czworoglowy. Ogólnie to basen nie obciąża kolana, bo pracują tylko mięśnie bez sił kompresujacych na chrzastkę. Pytanie tylko czy taka intensywność ma sens i czy mięśnie będą się szybciej rozwijały czy wręcz przeciwnie i z powodu braku regeneracji nastąpi zastój? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 6 Maja 2015 Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Jeśli będzesz robił dzień odpoczynku czyli żadnego roweru basenu to mięsnie będą coraz lepsze ale jeśli cały czas trenował to będzie gorzej z nimi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkoZZZZ Napisano 6 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 A co z treningami dwa razy dziennie? Np rower 30 km plus plywanie 1,5h(pływanie tylko ci drugi dzień a bez pływania to rower 60km)? A raz w tygodniu przerwa od wszystkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 6 Maja 2015 Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Mi się wydaje że to dobre rozwiązanie ale zawsze możesz spróbować tak jak chciałeś na początku i zobaczysz jak by twój organizm na to zareagował . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abihabi87 Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Ja pływanie mieszam z basen. Basen 3 x tydzień, rower x 4 tydzień. Często robię tak ,że jednego dnia robie to i to , czyli 50 km rower a za 3 godziny na basen i to jest najlepsza opcja moim zdaniem. Jak robisz basen po rowerze tego samego dnia to pływa się lepiej, czujesz te dotlenie po rowerze i prawie zawsze więcej przepłynę niż bez wcześniejszej jazdy na rowerze. Na następny dzień robię wolne i nic nie robie, a potem następny dzień rower + basen. Codziennie na rowerze nie ma sensu jeździć tak samo jak i nie ma sensu pływać bo organizm nie będzie wyrabiać z regeneracją. Możesz też robić ,że jednego dnia rower następnego basen i tak ciągle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.