Tiburon Napisano 5 Maja 2015 Napisano 5 Maja 2015 Witam serdecznie. Proszę Was o poradę, przymierzam sie do kupna roweru, niestety budżet mam bardzo ograniczony jest to 600zł. Rower potrzebuję do wyjazdów tak 1-2 razy w tygodniu, aby zachęcić się do jazdy, w przyszłości jak załapię bakcyla to być może kupię coś droższego, już nie patrząc na wagę, ale na komfort i ogólną jakość. Obecnie zależy mi na bezpieczeństwie, aby rama nie pękła i nie doszło do nieszczęścia. Wiem że budżet jest śmiesznie niski, ale jest coś w tym przedziale cenowym dla mnie bezpiecznego? Dziękuję i pozdrawiam. Ps. rower nowy.
Shiryu Napisano 5 Maja 2015 Napisano 5 Maja 2015 jest coś w tym przedziale cenowym dla mnie bezpiecznego? (...) Ps. rower nowy. Nie ma. Musisz szukać używek.
Tiburon Napisano 5 Maja 2015 Autor Napisano 5 Maja 2015 Czyli mam rozumieć, że np. tutaj http://allegro.pl/show_item.php?item=5288491754 wzmacniane koła, z wyglądu solidna stalowa rama, nie gwarantuje bezpieczeństwa? Napiszcie proszę na co mam zwracać uwagę w rowerach (używanych) biorąc pod uwagę mój ciężar, jakie powinien mieć parametry techniczne, co wzmacniane, co podwójne itp.
Shiryu Napisano 5 Maja 2015 Napisano 5 Maja 2015 Rama raczej się nie złamie. Może nawet przeżyć resztę osprzętu. Ale nie musi. Pedały za to rozlecą się momentalnie. Korba, suport i hamulce marki "Ciesz się, że w ogóle jest", gwarantują niespotykane gdzie indziej wrażenia. Po korbie spodziewaj się pływania pod naciskiem (czyli też np. ocieranie prowadnicy przedniej przerzutki o łańcuch BEZ możliwości pozbycia się tego problemu). Wolnobieg to rozwiązanie nie tyle przestarzałe, co już archaiczne i słynące z bardzo małej trwałości pod obciążeniem przekraczającym 70 kg (tylna oś zwyczajnie się wygina). Efekt to napęd permanentnie hałasujący i nie nadający się do wyregulowania. Do tego manetki pracujące z gracją skrzyni biegów w UAZie czy tam C-330... Koła "wzmacniane"? Czym? Jak? Wiesz, jak to sprawdzić? Papier wszystko przyjmie, w tym też takie bajki... Jeśli budżet jest nie do ruszenia, to szukaj używanych rowerów z kasetą: w praktyce to napędy 3x8 oraz (BARDZO rzadkie) 3x7, gdzie kaseta jest oznaczona symbolem cs-hg(XX) zamiast mf-tz(XX).
Tiburon Napisano 5 Maja 2015 Autor Napisano 5 Maja 2015 Bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź, w związku z tym mam kolejna prośbę, jeżeli jednak mógłbym nagiąć budżet, to jaka jest cena minimalna roweru dla osoby o tej wadze, aby był bezpieczne i jak mogę to proszę o linki do takich rowerów (wiem że proszę o wiele, ale dla mnie to czarna magia, a chcę zobaczyć czy ten sport jest dla mnie, ponieważ np. bieganie odpada).
Shiryu Napisano 5 Maja 2015 Napisano 5 Maja 2015 Minimum przyzwoitości w wypadku nowych rowerów to Lazaro Integral v2, czyli okolice 1000 zł.
seraph Napisano 5 Maja 2015 Napisano 5 Maja 2015 Spartacus Cross 3.0 , czyli bliźniak Lazaro - 999 zł. To jest minimum, ale to bardzo dobra cenowo opcja.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.