Skocz do zawartości

[rower] canyon nerve vs spectral - problem z wyborem roweru

goliat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Od pewnego czasu przymierzam się do kupna swojego pierwszego fulla. Początkowo byłem przekonany, że będzie to Nerve ze 120 mm skoku, aczkolwiek im więcej pytałem i czytałem, tym bardziej zastanawiałem się nad spectralem (140mm skoku). Jako, że sam wcześniej nie jeździłem na fullu, a nie chciałem kupować w ciemno to w weekend wybrałem się do Przemyśla potestować oba modele w ramach Canyon Test Ride i po przejażdżce na obu rowerach zwróciłem uwagę na dość znaczną różnicę w działaniu zawieszenia. Mianowicie spectral był bardziej "kanapowy" niż Nerve. Z jednej strony rozumiem to skoro skok w spectralu jest większy, ale żeby różnica była aż tak wyczuwalna (przy niezbyt wymagającym terenie)? Czy może była to przede wszystkim kwestia SAG-u? Nie ukrywam, że po jazdach testowych spectral zrobił na mnie lepsze wrażenie, bo zdecydowanie lepiej wybierał nierówności (minus taki, że przy zablokowanym damperze lekko się uginał w czasie jazdy po asfalcie, gdzie nerve był praktycznie całkiem sztywny), natomiast Nerve był dość twardy, nawet w trybie descend (w porównaniu do spectrala).

Będę wdzięczny za opinie bardziej doświadczonych bikerów, zwłaszcza tych, którzy mieli do czynienia z obydwoma wielkościami skoku, czy różnica w działaniu zawieszenia jest faktycznie tak zauważalna, czy przy odpowiednim SAG-u różnica w działaniu powinna być jedynie minimalna?

Napisano

Jeśli tłumienie jest ustawione pod dany rower i jego przeznaczenie to różnica może być jak najbardziej wyczuwalna. 

Napisano

W sumie to podobną odpowiedź usłyszałem od obsługi canyona, że spectral to inna geometria, inne przeznaczenie, i że "będzie działał inaczej". Nie dostałem konkretnie odpowiedzi, że będzie bardziej czuły, ale być może to właśnie mieli na myśli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...