goliat Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 Witam Od pewnego czasu przymierzam się do kupna swojego pierwszego fulla. Początkowo byłem przekonany, że będzie to Nerve ze 120 mm skoku, aczkolwiek im więcej pytałem i czytałem, tym bardziej zastanawiałem się nad spectralem (140mm skoku). Jako, że sam wcześniej nie jeździłem na fullu, a nie chciałem kupować w ciemno to w weekend wybrałem się do Przemyśla potestować oba modele w ramach Canyon Test Ride i po przejażdżce na obu rowerach zwróciłem uwagę na dość znaczną różnicę w działaniu zawieszenia. Mianowicie spectral był bardziej "kanapowy" niż Nerve. Z jednej strony rozumiem to skoro skok w spectralu jest większy, ale żeby różnica była aż tak wyczuwalna (przy niezbyt wymagającym terenie)? Czy może była to przede wszystkim kwestia SAG-u? Nie ukrywam, że po jazdach testowych spectral zrobił na mnie lepsze wrażenie, bo zdecydowanie lepiej wybierał nierówności (minus taki, że przy zablokowanym damperze lekko się uginał w czasie jazdy po asfalcie, gdzie nerve był praktycznie całkiem sztywny), natomiast Nerve był dość twardy, nawet w trybie descend (w porównaniu do spectrala). Będę wdzięczny za opinie bardziej doświadczonych bikerów, zwłaszcza tych, którzy mieli do czynienia z obydwoma wielkościami skoku, czy różnica w działaniu zawieszenia jest faktycznie tak zauważalna, czy przy odpowiednim SAG-u różnica w działaniu powinna być jedynie minimalna?
tobo Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 Jeśli tłumienie jest ustawione pod dany rower i jego przeznaczenie to różnica może być jak najbardziej wyczuwalna.
goliat Napisano 4 Maja 2015 Autor Napisano 4 Maja 2015 W sumie to podobną odpowiedź usłyszałem od obsługi canyona, że spectral to inna geometria, inne przeznaczenie, i że "będzie działał inaczej". Nie dostałem konkretnie odpowiedzi, że będzie bardziej czuły, ale być może to właśnie mieli na myśli.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.