Skocz do zawartości

[przednia przerzutka] Shimano Acera regulacja

tipvip

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

za cholerę nie mogę żonie wyregulować przednią przerzutkę, albo nie zrzuca w dół  z 34 na 22 albo w górę z 22 na 34 lub na 44.

W dół pod leciutkim obciążeniem i już nie chce zrzucić, tylko na prostej wogóle bez obciążenia, próbowałem regulować "od podstaw" odpinając linkę, patrzyłem czy równoległe do łańcucha stoi przerzutka - niby wszystko ok, wykrzywiona też nie jest bo tam ciężko ją wykrzywić.

Z kolegą obstawiamy że albo linka jest zbyt stara i nie luzuje odpowiednio płynnie (ale wtedy obciążenie czy bez nie było by różnicy chyba) albo sprężyna w przerzutce się zużyła i do wymiany przednia przerzutka.

Na co obstawiacie?

Napisano

Sprawdź czy nie ma oporu na pancerzu. Może wystarczy wstrzyknąć w pancerz trochę smaru i będzie hulać  

dzisiaj sprawdzę!

Mam shimano PTFE Lube jak coś to mogę dać go w pancerz? tylko ile, 5kropel powinno wystarczyć?

Napisano

Daj tak żeby było dobrze ;) Ja biorę w strzykawkę troszkę i wciskam tak żeby zaczęło wypływać z drugiego końca. Linka wypcha nadmiar i zostanie tyle ile trzeba. Dodatkowo przydałaby się nowa linka bo stara może być postrzępiona a wtedy nie wejdzie z powrotem w pancerz.

Napisano

A nie lepiej wymienić linki  pancerze? Raz do roku i tak powinno się to robić. Mam pytanie, jaką masz manetkę zmiany biegów?

Napisano

Dzisiaj obczaje co żona tam ma, bo nie zwróciłem uwagi, może i racja że warto wymienić linki, rower na pewno pójdzie na sprzedaż po sezonie i będę składał coś lepszego dla niej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...