tipvip Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 za cholerę nie mogę żonie wyregulować przednią przerzutkę, albo nie zrzuca w dół z 34 na 22 albo w górę z 22 na 34 lub na 44. W dół pod leciutkim obciążeniem i już nie chce zrzucić, tylko na prostej wogóle bez obciążenia, próbowałem regulować "od podstaw" odpinając linkę, patrzyłem czy równoległe do łańcucha stoi przerzutka - niby wszystko ok, wykrzywiona też nie jest bo tam ciężko ją wykrzywić. Z kolegą obstawiamy że albo linka jest zbyt stara i nie luzuje odpowiednio płynnie (ale wtedy obciążenie czy bez nie było by różnicy chyba) albo sprężyna w przerzutce się zużyła i do wymiany przednia przerzutka. Na co obstawiacie?
Kaczorak Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 Sprawdź czy nie ma oporu na pancerzu. Może wystarczy wstrzyknąć w pancerz trochę smaru i będzie hulać
tipvip Napisano 5 Maja 2015 Autor Napisano 5 Maja 2015 Sprawdź czy nie ma oporu na pancerzu. Może wystarczy wstrzyknąć w pancerz trochę smaru i będzie hulać dzisiaj sprawdzę! Mam shimano PTFE Lube jak coś to mogę dać go w pancerz? tylko ile, 5kropel powinno wystarczyć?
Kaczorak Napisano 5 Maja 2015 Napisano 5 Maja 2015 Daj tak żeby było dobrze Ja biorę w strzykawkę troszkę i wciskam tak żeby zaczęło wypływać z drugiego końca. Linka wypcha nadmiar i zostanie tyle ile trzeba. Dodatkowo przydałaby się nowa linka bo stara może być postrzępiona a wtedy nie wejdzie z powrotem w pancerz.
Tofi Napisano 5 Maja 2015 Napisano 5 Maja 2015 A nie lepiej wymienić linki pancerze? Raz do roku i tak powinno się to robić. Mam pytanie, jaką masz manetkę zmiany biegów?
tipvip Napisano 5 Maja 2015 Autor Napisano 5 Maja 2015 Dzisiaj obczaje co żona tam ma, bo nie zwróciłem uwagi, może i racja że warto wymienić linki, rower na pewno pójdzie na sprzedaż po sezonie i będę składał coś lepszego dla niej.
tipvip Napisano 6 Maja 2015 Autor Napisano 6 Maja 2015 nie zdążyłem wczoraj rozkręcić linki, ale jak przerzucałem biegi to linka wracała sprawnie odrazu po kliknięciu. Co do sprzętu to nie jestem pewien co ma żona. Niżej zdjęcia...manetka to chyba Alivio a przerzutka to nawet nie wiem..nie pisze tam nic oprócz shimano. https://drive.google.com/folderview?id=0ByJQKthhcDhufk5PTU9qNGxWNUk2dm5ERDFvemRRQ0xUX2pIRjhnUVplSHM1UENfUHR1S3M&usp=sharing
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.