Dracus Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 Witam serdecznie, W ramach informacji jeżdże na Cubie Attention (26 cali, 1i1/8 cala, 2012 rok) rocznie około 1.5-2k km 50/50% teren asfalt. Przy czym teren to małe ale dosyć strome i kamieniste górki z krótkimi odcinakami typu single track - podczas godzinnego wyjazdu robię około 250-300m przewyższeń. Ale wracając do tematu, poszukuję nowego amortyzatora ponieważ mój obecny XC28 został już praktycznie zaszlachtowany: moją wagą 100-110kg, tarczą 180mm (wiem nie powinno się ale rower dużo lepiej hamuje teraz ) oraz teren po którym jeżdżę. Obecnie moj amor działa jak plastelina i ma do tego duże luzy. W związku z tym chciałbym zmienić amorek na nowy ale mam kilka pytań. Co byłoby najlepsze do takiego rowerku jak posiadam mam możliwość kupienia Foxa Flota 32 100mm CTD za około 1400 zł () i chciałbym tej granicy nie przekraczać. A teraz pytane czy jest sens kupowania takiego amora do mojego cuba oraz czy ewentualnie można znaleźć cos sensownego ale taniej. Znalazłem jeszcze z innych amorków Rock Shoxa Recona Silver (900 zł) i Golda (1100 zł). Teraz dylemat czy kupować któryś powyższych, ewentualnie który dysponuje najlepszym stosunkiem cena/jakość czy szukać czegoś innego typu Suntour Epicon/Epixon czy RST First, czy ewentualnie coś innego np. XC32. Jestem dosyć rozbity bo chciałbym aby mój następny amorek działał jak należy, mogę w niego trochę zainwestować, ale zdrugiej strony chciałbym aby to miało ręce i nogi. Pozdrawiam, Dracus Btw kolor obojętny
seraph Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 Suntour Epicon jak wspomniałeś lub jakiś Manitou? Recon też jest ok. Raidon i XC32 pracują przyjemnie, ale są ciężkie - szczególnie ten drugi, więc jak już to Raidon.
kidot Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 Witam. Jak uważasz ,że rower spełnia Twoje oczekiwania i nie będziesz go zmieniał przez dłuższy czas to może dobrze zainwestować w dobry lekki amor.W tej cenie możesz też wychwycić RS Reba. Jeśli natomiast nie jesteś w 100% zadowolony z roweru to na pewno go nie długo zmienisz i szkoda inwestować dużo kasy. Wybierz Epixon lub Epicon ,Raidon.Obecnie to nawet xcr masz air. W starym miałeś golenie 28 teraz celuj 32. lekki-rower.blogspot.com
filipog44 Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 Moim zdaniem ten Fox Float 32 byłby dobrym wyborem, chyba najlepszym z tych, które podałeś Osobiście posiadam XC 32 solo air i nie narzekam, jak dla mnie pracuje naprawdę fajnie, ale nie wiem jak zachowywałby się pod Twoją wagą i przy tarczy 180 mm.
Dracus Napisano 4 Maja 2015 Autor Napisano 4 Maja 2015 Hey dzieki za odpowiedzi Rowerek jak na razie mi odpowiada ale w planach dlugoterminowych jest zakup fulla, przy czym w obecnym zamyśle Cube zostaje jako rower treningowy. Wydaje mi się ze obcenie na placu boju zostają 3 amorki Fox, Recon i Epikon (Reba odpada bo nigdzie w europie nie znalazłem jej w cenie niższej niż 1400 zl do mojego roweru - jak ktoś zna miejsce gdzie może być taniej to pisać ) Dlatego teraz mam dwa pytanka czy co jest lepsze epikon czy recon oraz czy duza jest rożnica pomiedzy silverem i goldem w reconach. Natomiast drugie pytanie czy kultura pracy jest znacząco rożna w pomiedzy epikon/recon a foxem - oczywiście przy założeniu że waga bikera to +100kg ). Ja doświadczenia nie mam żadnego poza XC28 który ugina się obecenie za bardzo i starym RST Capa który uginał się jeszcze bardziej Z góry dziękuję za rady Pozdr Dracus
kidot Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 Jeśli chodzi o RS Reba to musisz pochodzić po sklepach. Ja jak szukałem amora to mieli Rebę w dwóch miejscach w tej cenie +/- 50zł.Tlumaczyli tym iz maja promocje na amortyzatory 26 1 1/8 bo teraz wchodzą amortyzatory taper i 27,7 lub 29. Miałem Epicona i Fox-a różnica nie aż tak bardzo znaczna ale jednach trochę na kozyśc Foxa. Tylko za te pieniądze Foxa dostajesz nazwijmy to najprostrzego a Epicon /Epixon w tej cenie jest juz na wypasie też to w " ".Recona nie użytkowałem ale myślę ,że sprawuje się podobnie. W grę wchodzi też pewnie waga adekwatnie tych amortyzatorów.Każdy z tych amorków też ma troche inne rozwiązanie jeśli chodzi o uginanie. Między Silverem a Goldem z tego co czytałem to wszystkie gwiazdy wskazują na Golda. lekki-rower.blogspot.com
filipog44 Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 kidot dobrze mówi. Moim zdaniem niezależnie który z tych amorków wybierzesz to będziesz zadowolony. Ja bym jednak skłaniał się bardziej ku Foxie i RS niż Epiconowi.
Mod Team durnykot Napisano 5 Maja 2015 Mod Team Napisano 5 Maja 2015 oczywiście przy założeniu że waga bikera to +100kg Przy podanej wadze Fox będzie zbyt wiotki- Epicon czy też Recon będą zdecydowanie sztywniejsze.
Dracus Napisano 5 Maja 2015 Autor Napisano 5 Maja 2015 Teraz jeszcze jedno pytanie, skoro Fox będzie zbyt wiotki to do jakiej wagi ten Fox byłby sztywny ?
marcin_ostrów Napisano 5 Maja 2015 Napisano 5 Maja 2015 Reba 26 na 1 1/8 http://www.alltricks.com/mtb/forks/forks/rockshox-reba-rl-26-solo-air-forks-100mm-15mm-axle-2014-131-170370.html Za resztę złóż koło na ośce 15mm, przy Twojej wadze się przyda M
Mod Team durnykot Napisano 5 Maja 2015 Mod Team Napisano 5 Maja 2015 Dracus, ważę w porywach 90 kg, mam Foxa F100 i sztywność wzdłużna pozostawia wiele do życzenia. Mam porównanie z Magurą, Manitou, DT Swiss i Fox jest daleki od ideału. Co nie oznacza ,ze to zły widelec- zależy od prywatnych preferencji.
Dracus Napisano 5 Maja 2015 Autor Napisano 5 Maja 2015 No to dobrze, dziękuję za porady Teraz wracając do wątku zainteresowała mnie ta reba za 280 euro. Mam nadzieję że ona powinna być w miarę sztywna bocznie. Natomiast następne pytanie jakie mi się nasuwa to czy w cenie 200-300 zł moża kupić koło na sztywną oś z centerlockiem ? Jako że pomysł się dopiero pojawił to ja na razie jestem całkowicie zielony w tym temacie ;/ Ewentualnie pytanie jaka jest rożnica pomiędzy Rebą Solo a Reconem Gold tzn. czy jedyna rożnica sprowadza się do wagi ? Pozdr Dracus Właśnie sprawdziłem na stronie RS i amorek podany w pierwszym poście to Recon Gold TK i pomimo tego co jest napisane na stronie sklepu nie posiada on Motion Control. Ten system występuje tylko w Reconie Gold RL, dlatego wydaje mi się obecenie, że ten amorek odpada ;/ (a wydawało mi się że wszystkie goldy maja MC). Chyba że uda mi się znaleźć wersje RL w jakiejś rozsądnej cenie. Natomiast jakie modele Manitou byłyby dobre jak na moją posturę Pozdr Dracus
Mod Team durnykot Napisano 5 Maja 2015 Mod Team Napisano 5 Maja 2015 Zajrzyj na dt4you na Wyprzedaż. Chłopaki mają często koła Dt Swiss ze sztywną osią w rozsądnych pieniądzach. Ostatnio mieli koła za jakieś 400 pln. za koło. Ewentualnie na Bikestacji,ale z nimi to loteria.
marcin_ostrów Napisano 5 Maja 2015 Napisano 5 Maja 2015 Na dt4you jest E2000 za 398 http://dt4you.com/DT4YOU/Fotki/DT/W1E2000ACIXS100614.jpg
Dracus Napisano 7 Maja 2015 Autor Napisano 7 Maja 2015 Hey dziekuję wszystkim za pomoc, po ostatecznych dywagacjach decyzja zapadła i udało mi się kupić nowego Foxa 32 CDT Evo za 300 euro . Co do sztywności to mam nadzieję, że nie będzie najgorzej. A obecny cel to zamiar zgubienia kilkunastu kg więc będzie tylko lepiej Pozdrawiam, Dracus
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.