kregiel Napisano 4 Maja 2015 Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Witam, Moje klocki to: http://velo.pl/czesci/klocki-i-okladziny-hamulcowe/accent/shimano-deore-nexave-acera-tektro-dwuskladnikowe Ostatnimi czasy niestety moje klocki przestały hamować... Wykluczyłem winę hamulca zamieniając przód tył. Klocki wypalałem/ wypiekałem/ odtłuszczałem specjalnym serwisowym odtłuszczaczem/ przecierałem papierem i mimo wszystko na zaciśniętym klocku jadę dalej.... W ogóle nie ma siły hamowania. Wydaję mi się że klocki gdzieś się porządnie zatłuściły i chyba nadają się tylko do śmietnika. Proszę powiedzcie czy komuś udało się jakoś sensownie odratować klocki ceramiczno - organiczne? Z góry dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 4 Maja 2015 Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Tarcze odtłuściłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 4 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Oczywiście że tak. Korzystałem z takiego środka: http://freshwave-ep.pl/chemia-motoryzacyjna/fresh-wave/zmywacz-hamulcow/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 4 Maja 2015 Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Klamka twarda ? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymcio111 Napisano 4 Maja 2015 Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Może poprostu juz mało klocka zostało i tłoczki dalej nie mogą dojść żeby już dobrze koło zacisnąć. Ja tak miałem niedawno myślałem że jeszcze te zużycie nie jest aż takie duże i zacząłem bawić się pierwszy raz w odpowietrzanie to 3x niewychodzilo i trzeci raz z włożonym imbusem w zacisk, klamka twarda było to zmieniłem klocki na nowe i odrazu działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 4 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Klamka twarda ? Pozdro Tak, klamka twarda. Wystarczy lekko złapać by hamulec zacisnął koło. Może poprostu juz mało klocka zostało i tłoczki dalej nie mogą dojść żeby już dobrze koło zacisnąć. Ja tak miałem niedawno myślałem że jeszcze te zużycie nie jest aż takie duże i zacząłem bawić się pierwszy raz w odpowietrzanie to 3x niewychodzilo i trzeci raz z włożonym imbusem w zacisk, klamka twarda było to zmieniłem klocki na nowe i odrazu działa. Klocki są bardzo mało zużyte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Przetrzyj jeszcze klocki grubym pilnikiem tak aby zetrzeć wierzchnią warstwę. Tarczę potraktuj lekko papierem sciernym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KartofeL Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Może tłoczek Ci przecieka lekko i zatłuszcza klocki i tarcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 8 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Hamulec wraz z klockami wylądował u velo na reklamacji. Zobaczymy co powiedzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.