Skocz do zawartości

[środek do czyszczenia] - bezzapachowa benzyna ekstrakcyjna

tipvip

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak, nadaje się, ale moim zdaniem nie należy przesadzać z płukaniem. Ja w tym sezonie przestałem shakeować łańcuch w butli tylko raz na jakiś czas przecieram go szmatką namoczoną w benzynie, + trochę ogarniam kasetę i blaty korby na koniec oraz kółeczka przerzutki. Moim zdaniem płukanie w benzynie zabijało mi łańcuch ponieważ fabryczny smar ze środka wypłukać bardzo łatwo. Ale jak później sprawić, żeby znalazł się w środku?

Dawniej nikt nie shakeował łańcuchów a teraz zrobiła się jakaś taka moda i wszyscy (w tym ja) na hurrraaaa zaczęli tak szorować napęd. Ja mam negatywną opinię o tym procederze. 

Napisano

Sam używam do czyszczenia tego samego( no może trochę inna naklejka  :teehee:  )

Kupisz w każdym budowlanym markecie. Praktiker,Brico itd..

Napisano

Ile ludzi tyle opinii  :)

jeszcze sam nie wiem jak będę to czyścił... mam urządzenie z Lidla którym kiedyś czyściłem, coś tam wyczyściłem ale dalego to było od ideału...i tak pamiętam że strasznie to chlapało, jak wleje tam rozpuszczalnika to poleci cały na trawę...tak średnio ekologicznie :(....a środki ekologiczne to kogo na nie stać...

Co do zdejmowania i szejkowania to nawet sam nie wiem... bo łańcuch Deore XT CN-HG93 9rz. teraz kosztuje tylko 55zł...opłaca się dokupować spinki connexa, bawić się w szejkowanie, zdejmowanie kasety (do tego dochodzi koszt narzędzi)...czy nie lepiej czyścić szczotką i i szmatką z rozpuszczalnikiem, posmarować dzień przed...potem zetrzeć resztki i jeździć jak się zużyje to wymienić na nowy. :confused:

Napisano
Moim zdaniem płukanie w benzynie zabijało mi łańcuch ponieważ fabryczny smar ze środka wypłukać bardzo łatwo. Ale jak później sprawić, żeby znalazł się w środku?

Zwyczajnie, nasmarować, poczekać, pokręcić pomału, znów poczekać, pokręcić... na koniec wytrzeć łańcuch. Czy to taka wielka filozofia?

Nie wiem w jaki sposób szejkowanie mogłoby zabić łańcuch!!

Co Ci się z tymi łańcuchami działo? Roztapiały się w benzynie, czy jak? 

Napisano

Smar fabryczny, który jest w środku nie zostaje usunięty. Jak płuczesz to suszysz na wiór i polewasz płynnym olejem który zdecydowanie nie ma takich właściwości jak oryginalne smarowidło.

Czy w instrukcji eksploatacji roweru czy łańcucha masz gdzieś zalecenie żeby kąpać łańcuch w benzynie?

Napisano

No polemizowałbym czy nie ma takich właściwości. Ja fabryczny smar zawsze wpierw usuwam, bo jest strasznie lepki.

Czy w instrukcji eksploatacji roweru czy łańcucha masz gdzieś zalecenie żeby kąpać łańcuch w benzynie?

A czy to cokolwiek oznacza?

No i co Ci się stało z tymi łańcuchami?  

Napisano

Coś takiego jak bezzapachowa benzyna nie istnieje. Jeżeli masz problem z zapachem w domu to używaj denaturatu. Działa wolniej a wystarczy wywietrzyć mieszkanie by się pozbyć zapachu. Dla najbardziej wybrednych kiedyś w agencji reklamowej trzeba było nanosić poprawki wewnątrz biura. Na tą okoliczność zaopatrzyliśmy się w ten rozpuszczalnik http://solutions.3m.co.uk/wps/portal/3M/en_GB/Industrial-Adhesives-and-Tapes/IATD/Applications-For/Bonding-with-Adhesives/?PC_Z7_RJH9U5230GE3E02LECIE20OFU2000000_assetId=1273665398220 ładny cytrusowy zapach.

No polemizowałbym czy nie ma takich właściwości. Ja fabryczny smar zawsze wpierw usuwam, bo jest strasznie lepki.

Na fabrycznym smarze w suchych warunkach można przejechać czasami do pół tysiąca km. Idealny smar do łańcucha powinien być rzadki jak woda, penetrujący jak alkohol a po odparowaniu gęstnieć, idealnie  powinien twardnieć do warstwy diamentu.

Napisano

Moim zdaniem płukanie w benzynie zabijało mi łańcuch ponieważ fabryczny smar ze środka wypłukać bardzo łatwo. Ale jak później sprawić, żeby znalazł się w środku?

Uważasz że brud nie ma dostępu do "środka" łańcucha? 

Napisano
Na fabrycznym smarze w suchych warunkach można przejechać czasami do pół tysiąca km.

Na szosie czy w terenie? Na szosie to można na zielonym FL czasem tyle zrobić... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...