Skocz do zawartości

[Piasta] Głośna praca piasty lub bębenka

Piotrek71

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

posiadam rower na piaście Shimano Deore LX z założoną kasetą 9-rzędową. Podczas jazdy z pedałowaniem, mechanizm chodzi cichutko, natomiast gdy przestaję pedałować, oprócz delikatnego cykania bębenka słychać metaliczne rzężenie. W związku z tym noszę się z zamiarem rozebrania i przesmarowania - pytanie tylko czego: czy głośna praca pochodzi z piasty, czy z bębenka? Stawiałbym na bębenek, ponieważ dźwięk ten jest słyszalny jedynie bez pedałowania, ale nie znam się aż tak dobrze na napędzie, dlatego proszę Was o porady - skąd pochodzi hałas oraz jak się go pozbyć?

Dziękuję z góry za pomoc!

Pozdrawiam

Piotr

Napisano

Ściągnij koło z roweru i pokręć w rękach, będziesz wiedział na 100% że te dźwięki pochodzą z tego elementu. A jak są jakieś dziwne to nie ma rady i trzeba rozebrać bębenek i się okaże co w nim słychać :)

Napisano

Serwis wykonany wg http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/serwis-piasty-z-lozyskami-kulkowymi-i-bebenka-na-przykladzie-piasty-shimano-fh-m580/ Bębenek rozkręcony za pomocą śrubokręta i młotka. Niestety bieżnia i kulki bębenka od strony zewnętrznej pracowały na jakimś zapieczonym smarze, w rezultacie powstały wżery w biezni, a same kulki są czarne i chropowate. Przesmarowałem wszystko i złożyłem - bez zmian. Rozumiem, że bębenek w całości do wymiany?

Napisano

Wiadomo, że Shimano zaleci wymianę całej piasty - jak każdy na świecie producent chcący zarabiać na częściach :P Jednak w sklepach natknąłem się na bębenki-zamienniki do różnych piast Shimano - koszt 40-60zł, zamiast 150-200 zł za nową piastę.

Napisano
@tobo mówił o wymianie całego bębenka, nie całej piasty - o ile dobrze zrozumiałem :)

Jeśli tak, to w porządku :-) Ja też rozważam tylko wymianę bębenka, bo piasta jest w dobrym stanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...