Skocz do zawartości

[Wymiana napędu] czyli kapitalny remont poczatkujacego

ekiero92

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, w zwiazku z planowana przesiadka z wolnobiegu na kasete, powstal u mnie spory metlik. Wszystko mialo wydawac sie oczywiste, jednak taka zmiana ciagnie za soba spore dylematy.

Poczatkowo zastanawialem sie nad opcja 8 biegow, jednak stwierdzilem ze chce dokonac zmian na dluzszy czas.

Postanowilem wiec dokonac wymiany calego napedu, jednak potrzebuje Waszych rad w wielu kwestiach.

Rower jest na kolach 28", jest to crossowka, ktora nie ma mi przypominac zadnego MTB.

Oto jaki zestaw planuje zakupic:

KORBA Alivio FC-M430 44/32/22 (175mm) wersja z Octalink (obecnie posiadam bodajze Suntour XCC na kwadrat 48/38/28)

KASETA Shimano CS HG50 Sora 11-30t (obecnie wolnobieg Shimano TZ-21 14-28t)

I tutaj odrazu pytanie, czy skoro w obecnej konfiguracji nie uzywalem zbyt czesto najlzejszych przelozen a generalnie bieg 3x7 powiedzmy mi wystarczal to czy teraz rower bedzie porownywalnie 'szybki'? Zalezy mi bardziej wlasnie na tym gdyz jezdze raczej po szosie i utwardzonych sciezkach dlatego nie potrzebuje koronki 32 czy 34t z tylu.

MANETKI Deore M590 3x9 ewentualnie Alivio M430 jednak nie wiem czy warto doplacac do Deore.

KLAMKI HAMULCOW Avid FR5 (obecnie mam klamkomanetki Shimano)

LANCUCH Shimano HG53

PRZEDNIA PRZERZUTKA Alivio M431

No i wlasnie...

Nie wiem jaka tylna przerzutka bylaby sensowna, myslalem nad jakas Deore jednak jest troche tych modeli.

I druga wazna sprawa to suport. Kompletnie nie wiem jak dopasowac to do swojego roweru. Wiem ze potem sa jakies problemy z linia lancucha itd, niestety komletnie tego nie kumam.

Licze na Wasza pomoc!

Napisano

KASETA Shimano CS HG50 Sora 11-30t

MANETKI Deore M590 3x9
Sora jest ośmiorzędowa manetki więc nie mogą być dziewięciorzędowe. Propozycja dla ciebie, to wymienić napęd na sorę i do tego manetki ośmiorzędowe alivio. Z przodu korba kompaktowa Sora 50T-34T (jeżeli tobie wejdzie 50T, jeżeli nie to cyclokrossowa zebatka 46T). Przy takiej korbie możesz czasami zapragnąć mieć na kasecie 32T. Jeżeli zmieniasz wolnobieg na kasetę nie zapomnij że potrzebujesz inną piastę, co się wiąże najczęściej z wymianą koła, chyba że potrafisz zaplatać koła. No i na koniec - rower będzie szybszy, jeżeli będziesz potrafił szybciej pedałować.
Napisano

Myslalem raczej nad napedem 9-rzedowym z racji latwiejszej dostepnosci czesci. Naped 8 rzedowy nie jest chyba juz tak popularny. Jaka znajde inna kasete 9rz z podobnym zestopniowaniem jak Sora? Czy jest w ogole taka?

Znalazlem cos takiego:

http://www.bikecenter.pl/p8318,shimano-sora-cs-hg50-9rz-11-30-kaseta.html

Czy to przypadkiem nie Sora 9rz?

Nie wiem czym sie roznia, ale znalazlem podobna kasete Shimano Tiagra 11-30 oraz 11-25t.

Bylbym raczej za opcja kasety 11-30 i ewentualnie korby 48 np. Alivio m4060.

Czy to dobre zestawienie?

Napisano

Mam wątpliwości, czy tak szerokie zestopniowanie (11...30) jest potrzebne w rowerze crossowym. Ja mam w uszosowionym góralu 12...25 (z grupy Claris) przy typowej korbie mtb (22-32-42) i całkowicie mi wystarcza. Na szosie nawet 12 rzadko kiedy wrzucam, a w terenie podjeżdżam wszystko to, co na góralu (pomijam oczywiście słabą trakcję wąskich opon w rowerze uszosowionym).

Napisano

Ok, czyli kaseta 11-25 i korba 44 czy 48t? Obecny zestaw czyli korba 48 i wolnobieg 14-28 mi wystarczaly jednak sa momenty ze i wrzuciloby sie cos ponad ten 7 bieg.

Napisano

Zależy gdzie i jak jeździsz. Ja mam w crossie korbę 48-38-28 z kasetą 12-36 i czasem brakuje lżejszego przełożenia. No ale mieszkam w Małopolsce, a nie na mazowieckiej patelni ;)

Napisano

Generalnie nie brakuje mi lzejszych przelozen, nie pamietam ile razy ale na pewno niewiele, uzywalem najlzejsze przelozenie 1x1.

Wiadomo, ze gdybym zmienil na korbe 48/36/26 to z przodu byloby na najmniejszej koronce troszke lzej, natomiast z tylu zamiast 28 zebow z wolnobiegu te 25 z kasety by to w miare wyrownalo. Jak chodzi o lekkie biegi, obecny zestaw jest ok i tak mogloby pozostac, chcialbym ewentualnie dorzucic cos na ciezszych przelozeniach i zyskac rowniez na dobrym zestopniowaniu.

Napisano

Ja bym pozostał przy korbie 48. Co do kasety, to jest jeszcze w ofercie Sora 12...27 - jeśli boisz się, że 25 będzie zbyt twarda.

Napisano

Przemysle jeszcze opcje kasety. Co do korby czy Alivio m4060 bedzie dobrym wyborem?

I jeszcze pytanie, czy istnieje jakas mozliwosc aby po zakupie korby nie pasowala ona do roweru?

Czy jezeli znajde odpowiedni suport to wszystko bedzie ok?

Pytam gdyz moja obecna korba to jakis slaby kwadrat a chcialbym zamontowac octalink, jednak nie wiem jak na dzien dzisiejszy to wszystko wyglada, jest tyle opcji ze wiem czy cos mogloby kolidowac.

No i co dalej? Czy kazda tylna przerzutka 3x9 Deore bedzie ok? Czy moze sa jakies lepsze lub gorsze wersje? No i w jakiej wersji mialaby byc ta przerzutka? Slyszalem cos o dlugim czy krotkim wozku jednak nie wiem czym sie roznia? Rozumiem ze dluzszy wozek bardziej szosa mniej teren z racji braku mozliwosci zahaczenia o np. korzen?

EDIT:

Ok wiec zestaw zalozmy bedzie wygladal tak:

KORBA Alivio M4060 48x36x26

KASETA SORA 9rz 12-27

MANETKI DEORE M590//M430//M4000 (najlepszy 'wyswietlacz')

PRZEDNIA PRZERZUTKA Alivio M431

TYLNA PRZERZUTKA Alivio M4000 lub jakis Deore

LANCUCH HG53

KLAMKI Avid FR5

Czy to wszystko bedzie ze soba wspolpracowalo?

Napisano

Może być problem w pracy przerzutki tylnej i kasety. Krąży po forum (nie wiem na ile sprawdzona) pogłoska, że Shadowy nie dogadują się z kasetami mniejszymi niż 32T. rd-m4000 ma technologię Shadow, a kasetę planujesz 12-27T, więc...

Z manetkami jest tak, że m590 to ładniejsza wersja m430. Działają tak samo, inaczej wyglądają. Te ostatnie miałem i choć pracują fajnie, to z ergonomią za fajnie już nie jest, zwłaszcza jak trzeba to jeszcze pogodzić z klamkami hamulcowymi. Kształt dźwigni powoduje, że jak chcesz dobrze widzieć wskaźnik przełożeń, to trzech biegów na raz nie wrzucisz. m4000 będę dopiero testował, ale pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne (poprawili ergonomię).

Napisano

Wiesz moze jaki model pasowalby do tego ukladu???

Caly czas mam na mysli jakas Deorke...

Manetka M4000 bardzo mi odpowiada ze wzgledu na sposob w jaki wyswietla biegi jednak model wydaje sie calkiem nowy, wiec i ciezko o jakies sensowne opinie.

Alivio M430 i Deore M590 sa rzekomo wlasnie bardzo podobne, ile ludzi tyle opinii jedni twierdza ze Deore to Alivio tylko drozsze i pod inna nazwa, inni zas twierdza ze te przerzutki sie roznia... Ja osobiscie wybralbym i tak M4000 z wspomnianego wczesniej powodu jednak nie chce 'oceniac ksiazki po okladce'.

Napisano

Wiesz moze jaki model pasowalby do tego ukladu?

Każdy, który nie ma Shadow, czyli np rd-t4000, m591, m771, przerzutki szosowe czy choćby cała grupa LX. Jest w czym wybierać ;)

Manetka M4000 bardzo mi odpowiada ze wzgledu na sposob w jaki wyswietla biegi jednak model wydaje sie calkiem nowy, wiec i ciezko o jakies sensowne opinie.
Sam bym ją kupił, gdyby wcześniej dało się je gdzieś obejrzeć, a tak najpierw kupiłem m430 (ale zupełnie mi nie pasowały), a potem m770.
Napisano

m4000 będę dopiero testował, ale pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne (poprawili ergonomię).

Jezeli bedziesz mogl cos wiecej powiedziec daj na ten temat, daj znac.

Czy gdybym kupil jakakolwiek inna przerzutke poza Shadow, to reszta ukladu bedzie wspolpracowac?

No i co z dlugoscia wozka? Jaka wersja pasowalaby najbardziej?

Napisano

Jezeli bedziesz mogl cos wiecej powiedziec daj na ten temat, daj znac.
Ale to za dwa tygodnie najwcześniej...

No i co z dlugoscia wozka? Jaka wersja pasowalaby najbardziej?
Książkowo tylko SGS, ale w praktyce GS też da radę. 
Napisano

A czy w tej konfiguracji przy wybraniu przerzutki szosowej sory SS bedzie to wpsolpracowala z manetkami  m4000/Alivio M430 i Deore M590? Czy warto doplacic 50zl do sory sl-3500?

Napisano

Raczej tak, bo uzywam obecnie 3-4 biegi po miescie i naped chce zredukowac do 1x9. (z 3x8) Przerzutke mam obecnie rd-m430 i nie wiem jakie manetki 9b do niej i w przyszlosci do rd sory wybrac

Napisano

Rozgladalem sie za korba M4060 i przypadkowo trafilem na bardzo podobna, w bardziej odpowiednim dla mnie kolorze (czarnym) korbe T4060. Mozecie mi powiedziec czym poza waga sie roznia?

Obie maja tarcze 48x36x26 tak jak chcialem, jednak dalej nie wiem na czym polega roznica miedzy nimi...

http://www.rosebikes.pl/article/shimano-alivio-fc-m4060-crankset/aid:742178

http://www.rosebikes.pl/article/shimano-alivio-fc-t4060-crankset-742207/aid:742209

Obie te korby maja zintegrowane osie, na obrazku jedynie widac 'dziurke' w M4060, ale to chyba bez znaczenia?

Czytalem ze podobno grupa "M" to grupa MTB, natomiast "T" jest trekkingowa...

tylko jak to wyglada w praktyce? Ktora z nich powinna byc wytrzymalsza?

Napisano

Wiem ze bylo juz kilka tematow z tym zwiazanych, ale mimo to zapytam.

Jakis czas temu zmianialem przednia przerzutke z Tourney na Alivio, mialem i nadal mam dosyc spory problem z wyregulowaniem tej nowszej, bardzo czesto slychac tarcie lancucha o prowadnice, probowalem juz naprawdę wiele kombinacji ale nie mozna uzyskac kompletnej ciszy mimo ze staram sie nie robic przekosow.

Ostatnio zwrocilem uwage na to, ze Tourney byl dedykowany dla kata 63-66 natomiast Alivio dla 66-69.

Zastanawiam sie czy moglo miec to tak znaczacy wplyw i teraz ide w kierunku szukania Deore pod naped 9rz, wlasnie z katem 63-66 tak jak bylo to fabrycznie.

Nie ma jednak duzego wyboru, wiekszosc przerzutek ma kat 66-69.

Czy ja zle szukam, czy moze sa jakies grupy przerzutek dedykowane bardziej dla takiego kata ramy jaki posiadam?

W koncu jest to cross a nie MTB...

Szukalem M430, M530, M590 wszystkie top swing, dla wiekszosci aukcji wlasnie kat 66-69.

Napisano

Jakis czas temu zmianialem przednia przerzutke z Tourney na Alivio, mialem i nadal mam dosyc spory problem z wyregulowaniem tej nowszej, bardzo czesto slychac tarcie lancucha o prowadnice, probowalem juz naprawdę wiele kombinacji ale nie mozna uzyskac kompletnej ciszy mimo ze staram sie nie robic przekosow. Ostatnio zwrocilem uwage na to, ze Tourney byl dedykowany dla kata 63-66 natomiast Alivio dla 66-69

Jeśli chodzi o tarcie o prowadnicę to kąt przerzutki nie ma tu nic do rzeczy, jest to tylko kwestia prawidłowej regulacji.

Napisano

Mam wrazenie ze jak przerzutka jest ustawiona na gorna tarcze to jest bardzo malo miejsca dla lancucha.

Czy powinienem probowac zamontowac ja wyzej? Regulacja sruba "h" nie pomaga, poniewaz zawsze trze albo o lewa albo o prawa w zaleznosci jak ustawie, nie ma jakby tutaj srodka ktory jest neutralny i wystarczajaco odlegly z dwoch stron dla lancucha. Jest po prostu ciasno a przerzutka znajduje sie na oko 3mm nad najwieksza zebatka...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Shiryu, wiesz juz cos moze na temat manetek m4000?

Przegladajac kasety sory, natrafilem takze na kasete SLX HG-80, z rozstawem 11-28.

Sory sa kasetami szosowymi, ale skoro SLX mialby podobny rozstaw to czy sa jakies roznice?

12-27 oraz 11-28 sa zblizone, jednak nt. Sory niektorzy twierdza ze latwo je zajechac.

Podobne pytanie ponownie w temacie korby M4060 // T4060... Na czym polega roznica przy tych samych rozstawach zebatek?

Napisano

Shiryu, wiesz juz cos moze na temat manetek m4000?

Wciąż nie tyle, ile bym chciał ;) Wygląda na to, że zamknęli mechanizm z m430 w nowym opakowaniu. Pracują bardzo porządnie, nowe dźwignie są wygodniejsze niż stare, ale wrzucenie trzech przełożeń na raz ciągle wymaga dość długiego kciuka.

Ciagle mam zamiar porządnie porównać jedne i drugie, ale nawet na jazdę nie mam czasu, co dopiero na dłubanie w garażu :rolleye:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...