kulas2004 Napisano 3 Maja 2015 Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 (edytowane) Witam, Chciałem się poradzić w sprawie mojego amortyzatora Manitou R7 Elite 2007 ABS. W ostatnim czasie zaobserowałem wyciek oleju z okolic pokrętła regulacji tłumienia powrotu. Zaniepokojony tym faktem przeprowadziłem pełny serwis widelca (wymiana olejów, czyszczenie itp). Po złożeniu wszystkiego w całość amortyzator pracuje znakomicie. Dzisiaj odbyłem 30 kilometrową wycieczkę po dość wyboistej okolicy i na oponie przedniego koła widać plamy oleju. Kiedy palcem przetarłem pokrętło tłumienia była na niej jedna czy dwie kropelki oleju. Wydaje się, że nic wielkiego. Poniżej link do zdjęć jak to wygląda: https://plus.google.com/u/0/110465081156195081378/posts/extD3Wzc1e7?pid=6144637065746600690&oid=110465081156195081378 Chciałem zapytać co może być powodem tego wycieku oraz czy zagraża on żywotności amoryzatora w krótkim okresie czasu ( innymi słowy czy można z tym jeździć do momentu wyeliminowania wycieku) Dodatkowo po wymianie olejów nie działa mi blokada tłumienia. Czy powodem tego może być zbyt niski poziom oleju ? (miałem problem z umieszczeniem na swoim miejscu tłumika kiedy oleju było więcej). Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Kulas. Edytowane 3 Maja 2015 przez kulas2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 3 Maja 2015 Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Ten tłumik wkłada się bardzo łatwo, tylko trzeba to robić przy otwartym tłumieniu kompresji, źle poskładałeś tłumik. Wyciek dołem to uszkodzona uszczelka przy gwincie na końcu tłumika odbicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulas2004 Napisano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 (edytowane) Mówiąc o otwartym tłumieniu kompresji masz na myśli przekrecenie w prawo wystajacego od góry z tłumika trzpienia na który później nakręca się kapturek regulacyjny? Gąbki znajdujące się na tłumiku powinny wejść gładko do środka czy trzeba je trochę wcisnąć? Nie orientujesz się może czy łatwo zakupić taka uszczelkę? Czy z takim uszkodzeniem mogę w miarę bezpiecznie jeździć czy wymieniać to jak najszybciej się da? Pozdrawiam Kulas. Edytowane 3 Maja 2015 przez kulas2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 3 Maja 2015 Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Uszczelnić można typowymi oringami dostępnymi w sklepie z uszczelnieniami, otwarty tłumik to pokrętło w prawo, gąbki powinny wejść bez problemu. Nie polecam jazdy na niesprawnym tłumiku, w tej chwili, skoro nie można go zablokować jest niesprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulas2004 Napisano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Dzięki za informację. Poszukam na schemacie czy jest średnica tej uszczelki (nie kojarzysz może jaka to?) Tłumik planuje zmienić na wersję abs+ wiec może jeszcze chwile wytrzyma? Pozdrawiam Kulas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 3 Maja 2015 Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Tłumik otwórz, rozbierz ponownie i zalej olejem, jak nakazuje producent. Uszczelkę z dołu dostaniesz bez problemu, aż dziw bierze, że tak przepuszcza olej. Moja też nie trzyma idealnie, ale śladów na oponie nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulas2004 Napisano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Wygląda na to, że moja się już dokonała żywota.. Czym czyścicie 3 gąbki znajdujące się na tłumiku i ile one potrafią wchłonąć oleju z tłumika ? Nie ma ktoś dostępu do schematu budowy tego widelca ? Szukam go na googlach ale coś nie widać. Chciałbym wyśledzić jaka to uszczelka bez wcześniejszego rozbierania widelca aby czas naprawy był jak najkrótszy Pozdrawiam Kulas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 3 Maja 2015 Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 (edytowane) Schemat, właściwie jest taki sam jak 2007 (strona 29) : http://www.manitoumtb.com/assets/Service%20Manuals/2009%20Fork%20Service%20Manual.pdf Edytowane 3 Maja 2015 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulas2004 Napisano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Dzięki za linka. Niestety ze schematu nie wynika jaka tam może być uszczelka bo nie jest tak dokładny. Jak by ktoś miał namiar na tą uszczelkę byłbym wdzięczny za informację Pozdrawiam Kulas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi