webmat Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Witam. Niedawno składałem rower, jednak parę części mi nie pasowało, więc je odsprzedałem, poza tym czekając na pojawienie się odpowiedniej ramy uznałem, że mogę jeszcze dozbierać i kupić lepsze/lżejsze. O wytrzymałość się specjalnie nie boję, bo ważę niecałe 60 kg i mogę zaoszczędzić na wadze kostem "pancerności". Oto moja koncepcja, wagi spisałem z weight weniees. Proszę o sugestie, co tu można zmienić na lżejsze/lepsze w podobnej cenie : RAMA: Merida Matts Sport 500 20" //1828g AMORYZATOR: Manitou Skareb Super/Elite 80/100 mm //1907g/1510g STERY: nie wiem jakie KIEROWNICA: Tioga Taskforce XC //136g ROGI: Ritchey WCS //90g MOSTEK: Ritchey Pro 110 mm //154g SZTYCA: Smica //119g ZACISK SZTYCY: Tranz X //9g SIODEŁKO: San Marco SKN //250g PRZERZUTKA PRZÓD: Deore '05 //130g PRZERZUTKA TYŁ: Deore '05 //300g MANETKI: Alivio 3x8 '05 //308g GRIPY: Tioga //100g KORBY: Shimano Alivio FC-M440 //922g SUPORT: Shimano Alivio/FSA //330g ŁAŃCUCH: Sram PC-38 //300g KASETA: Sram PG-850 //242g HAMULCE: Avid Single 5 //214g KLAMKI: Avid Fr-5 //154g PIASTY: Novatec //420g + 150g OBRĘCZE: Alexrims ACE18 26" 32 otwory //467g + 467g SZPRYCHY: Dt Swiss Champion Black 2" //460g OPONY: Michelin Comp S Light 1,95" //460g + 460g DĘTKI: Maxxis Ultralight //116g LICZNIK: Sigma Targa //80g 300g pedały Razem wchodzi 10556g, bez sterów. Z tej listy mam już przerzutke tylna, siodełko, manetki, korby, łańcuch i gripy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ombre Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Strasznie kowadlasta korba wraz z suportem... Bodajze Truvativ Firex jest w tej cenie, a skoro jestes lekki to wytrzyma A zysk wagowy bedzie spory. Co do obreczy, bralbym Sun Rims'y Mach 4 beda lzejsze, doplata jedynie 60zl, to nie tak strasznie a 140g urwiesz Po maly tuningu bedzie ponizej 10kg Gratuluje sprzętu. Btw. Co to za piasty :ooo na przód bierz novateca, ale szosowego no i na tył... bo ja weim, w tej cenie nie mam pojecia, ale 420 to duzoooo. Pamiętaj że kółka to jedna z najwazniejszych czesci w rowerze! A... jeszcze jedno, FC-M440 to deore, a nie alivio. W sumie... naprawde wychodzi 10kg? az wierzyc sie nie chce przy takich komponentach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 SZTYCA: Smica //119g na pewno ponad 200g... ZACISK SZTYCY: Tranz X //9g na 100% więcej... W sumie... naprawde wychodzi 10kg? az wierzyc sie nie chce przy takich komponentach... Dokładnie, IMHO wyjdzie zdecydowanie ponad 11kg. Chwyty kup neoprenowe np Authora - są lekkie. Komplet Avidów SD5 waży więcej - ponad 400g. Brak linek i pancerzy, opasek na obręcze, podana jedna dętka ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webmat Napisano 29 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 fakt, troche sie rabnalem czyli detka + 116 g hamulec + 214g (tez policzylem jeden) sztyca ma 219 a nie 119 czyli +100g a zacisk 17g, czyli +8g lacznie +438g, tasm etc. ni epoliczylem bo nie mam pojecia ile to moze wazyc teraz wychodzi 10994g + tasmy, srubki, linki, pancerze etc., duzo to chyba nie wazy wiec pomine teraz juz chyba ok Macie jeszcze jakies pomysly jak zejsc z tej wagi?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Ja mam wątpliwość, czy uda ci się jeszcze drować Skareba Elite pod v-ki - chyba, że już masz ... Co do gripów: maniakom lekkości polecam gripy piankowe Titeca, model Pluto. Korków nie ważyłam, ale same gripy ważą 15g, a kupiłam je w stacjonarnym sklepie za 29 zeta, więc nie majątek . Jeśli jednak komuś zależy dodatkowo na komforcie jazdy - Author będzie zdecydowanie lepszym wyborem. O wiele lepiej tłumią drgania - są po prostu grubsze. Moje, przycięte na ~9,5 cm, ważą 30g. Pozdrówko wyważone . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webmat Napisano 29 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 hehe az takim maniakiem lekkosci nie jestem ;P @Ombre: ta korba na allegro kosztuje jakies 200 zlotych ;/ wiec chyba odpada, szczegolnie ze ta deore trafilem bardzo okazyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Heh linki, pancerze malo? To bedzie ok 200g! Na moje oko to jak zamontujesz koszyczek na bidon itp to bedziesz mial moze troce ponizej 12 kg pozatym z wagami jest roznie raz na + raz na -... Swoja droga strasznie ciezkie szprychy sobie wybrales ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webmat Napisano 29 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 koszyka troche boje sie montowac bo waga bedzie wieksza niz mojej obecnej marketowki a polecilbys jakies lzejsze szprychy?? no i jakie stery, bo nie mam pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 też mi sie widzi że co najmniej 11,5 kg wyjdzie spokojnie ja widze kolejny błąd detki maxxisa ważą nie 116 a 127 ( ostatnio kupiłem takie i ważyłem przed założeniem mostek weź boplighta jest lżejszy i tańszy 128 g http://arnik.freshsite.pl/product_info.php...roducts_id=3442 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Lekki koszyk TacX / Specialized Rig cage [<40 g obydwa]... cena ok 45-50zł Szprychy chociazby competition albo revolution w zaleznosci od zasobnosci portfela, osobiscie nie jestem rozeznany w szprychach procz DT :/. witt2 owszem mostek jest lekki ale nie ma go na 25,4 :/ a taka ma kiere - za 80zł jest tioga o-bone waga podobna a na taka srednice jak trzeba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 detki maxxisa ważą nie 116 a 127 ( ostatnio kupiłem takie i ważyłem przed założeniem Tu dużo zależy od konkretnej sztuki (zresztą podobnie jest z oponami) - po prostu trzeba zważyć te które się kupiło. Mostek Boplighta faktycznie będzie lepszym wyborem. Szprychy - DT Competition lub Revolution - będą zdecydowanie lżejsze, ale też... zdecydowanie droższe. Stery weź najlepiej na łożyskach maszynowych - będa trwalsze. Jakie? Ciezko powiedzieć - wszystko zależy od budżetu. BTW - fajne te chwyty Titec'a edit: względnie lekkie koszyczki Zefal są w sieci Decathlon - 37g, cena 9.99zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Tu dużo zależy od konkretnej sztuki (zresztą podobnie jest z oponami) - po prostu trzeba zważyć te które się kupiło. Mostek Boplighta faktycznie będzie lepszym wyborem. Szprychy - DT Competition lub Revolution - będą zdecydowanie lżejsze, ale też... zdecydowanie droższe. Stery weź najlepiej na łożyskach maszynowych - będa trwalsze. Jakie? Ciezko powiedzieć - wszystko zależy od budżetu. BTW - fajne te chwyty Titec'a dlatego właśnie pisałem że te wartości jak np 116g są nie do końca prawdziwe u mnie było dokładnie tak jak w tej aukcji: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=117716891 Przerzutka tylna Shimano Deore XT model RD-M751 SGS waży tylko 230 g na alergo dorwiesz taką za 130 PLN dore kosztuje koło 80 pln więc to 50 złotych różnicy a 80 g mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Wszystko rozbija sie o kase- lzejsze szprychy, lzejsze obrecze[sunnrimms ufo 360-370g 130zł/szt] itp... niestety ale 10 kg to wcale na poczatku nie jest proste do przeskoczenia[ja dalej nie moge przeskoczyc, musialbym isc na duzo kompromisow na ktore isc nie chce[np mam siodlo wygodne,ale 342g, manetri trigger, miske suportu alu zamiast plastikowej itp., i dlatego ciezko mi bedzie zejsc <10 kg na terenowkach.]... zeby szlifowac wage jak juz sie zejdzie do 10 kg to trzeba miec kupe kasy i zapalu, do 10 kg da sie jeszcze zejsc na czesciach we w miare sensownej cenie z sensowna wytrzymaloscia, bez wymian srob itp, ale trzeba byc zapalencem i np. na pewno lekkie siodlo, na pewno gripy, na pewno bez tarcza itp.... albo co najwyzej jedna z tych rzeczy wejdzie. Przynajmniej przy moich funduszach[a mam wlasnie czesci tanie-lekkie w wiekszosci] by tak wyszlo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Heheh, zamówiłem kilka dni temu 7szt własnie u tego sprzedawcy Ciekawe ile będą ważyć poszczególe sztuki - dam znać jak przyjdą edit: brakuje też szybkozamykaczy do kół - do Novateca dają ? Nawet jeśli tak - muszisz doliczyć ~110g. Jeśli nie - lekkie i tanie są Tranz-X na imbus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 SKN tez nie waży 250 tylko wg producenta 260 a mój doszedł prawie do 270 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solti Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Lekkość lekkością, ale Sram'a PC-38 to bym nie montował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 No i rogi - Smica czy Boplight ważą ~58g - czyli mniej niż WCS'y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 i dlatego ciezko mi bedzie zejsc <10 kg na terenowkach.]... zeby szlifowac wage jak juz sie zejdzie do 10 kg to trzeba miec kupe kasy i zapalu, do 10 kg da sie jeszcze zejsc na czesciach we w miare sensownej cenie z sensowna wytrzymaloscia, bez wymian srob itp, ale trzeba byc zapalencem . no własnie mam podobnie dalej już z waga nie ide moj authorek waży jakieś 11,5 kg i na tym koniec , tzn jeszcze tylko zmienie pedałki na lżejsze ( mam sh 505- 500g) planuje zakup http://www.greenfishsports.com/index.asp?P...PROD&ProdID=348 bo wydaje mi sie że za ta kaske to warto , jak myslicie warto? Lekkość lekkością, ale Sram'a PC-38 to bym nie montował zgadzam sie daj pc-58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 cena ok, tylko ja jakos nie mam przekonania do Chrome...wielu ludzi mowilo ze im pękły[w tym chyba skrzynia?] a jak mieszkasz w polsce do odsylac do dystrybutora na USA to nie fajnie,szczegolnei ze nasza 7Anna[dystrybutor na polske] dobrze realizuje gware. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 no właśnie sie waham dlatego pytam , w sumie to wolałbym sh540 bo moje 505 dam do zimówki i nie bede musiał kombinować ale kusi mnie cena 49$ to 150 PLN a bede w USA za 2 tygodnie i dlatego sie waham no chyba że znajde jakieś sh 540 np za 30 $ http://www.greenfishsports.com/index.asp?P...PROD&ProdID=726 a te co o nich myślisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Tak, jedne mi pękły i wymienili - szczegóły tutaj. Cranki są świetne i nie zamienię ich na nic innego, ale na wszelki wypadek lepiej mieć Polską gwarancję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Ja bym wzial albo 540-stki, bo pewne sprawdzone. Albo myslal o lookach/crankach, ale jakims innym modelu. O crome jest duzo opinii bo są stosunkowo tanie[jak na ten typ pedalow], nie szukalem opinii o niczym innym, ani nie znam za bardzo ludzi co by czym jezdzili. Wiekszosc wybiera 540-stki bo są tanie i dobre[520 dostają luzow bo maja jakis plastkikowy element ktory sie wyrabia a w 540 jest zastapiony niby metalowym... bizon mial strasznie rozklepane te swoje 520-stki] Swoja droga dość OT ;]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 a te z tytanową osia 246 g wagi? lżejsze od cranków i od 520 i za 150 PLN http://www.greenfishsports.com/index.asp?P...PROD&ProdID=726 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Sory nie znam modelu nie bede sie wypowiadal :/... jakos nie lubie tej marki, ale to moja subiektywna opinia. Poszukaj co pisza uzytkownicy na necie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webmat Napisano 30 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 dzieki za wszystkie odpowiedzi, poszukam tych części o których mówicie i zobaczę czy mnie na nie stać... np szprychy dt, wyższe modele to juz znacznie wiekszywydatek , podobnie jest z obreczami, te ostatnie kosztuja 130 a ace18 63 ;/. ale zobacze, na zlozenie rowweru daje sobie cala zime, bo i tak na ten sezon juz nie zdaze i kasy tez mi teraz nie wystarczy. macie jeszcze jakis pomysl na te stery?? powiedzmy do 100 zlotych?? To poprawiona lista: RAMA: Merida Matts Sport 500 20" //1828g AMORYZATOR: Manitou Skareb Elite 80/100 mm //1510g KIEROWNICA: Tioga Taskforce XC //136g ROGI: Smica //58g MOSTEK: Tioga O-bone //125g SZTYCA: Smica //219g ZACISK SZTYCY: Tranz X //17g SIODEŁKO: San Marco SKN //260g PRZERZUTKA PRZÓD: Deore '05 //130g PRZERZUTKA TYŁ: Deore '05 //300g MANETKI: Alivio 3x8 '05 //308g GRIPY: Titec Pluto //30g KORBY: Shimano Deore FC-M440 //922g SUPORT: Shimano Alivio/FSA //330g ŁAŃCUCH: Sram PC-58 //313g KASETA: Sram PG-850 //242g HAMULCE: Avid Single 5 //428g KLAMKI: Avid Fr-5 //154g PIASTY: Novatec //394g + 83g (przód szosowa) ZACISKI: Tranz-X //64g OBRĘCZE: sunrims mach 4 //400g + 400g SZPRYCHY: Dt Swiss Champion Black 2" //460g OPONY: Michelin Comp S Light 1,95" //460g + 460g DĘTKI: Maxxis Ultralight //250g LICZNIK: Sigma Targa //80g pedały 300g, taśmy 20g,linki 50g, pancerze 100g, Teraz jest 10831g. Sprawdzcie czy sie nigdzie nie pomylilem i czy jeszcze sie czegos ni eda poprawic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.