jaruone Napisano 2 Maja 2015 Napisano 2 Maja 2015 Hej, Na wstępie proszę o wyrozumiałość - jestem zielony w temacie,ale mam zapał i chęci , żeby przy pomocy roweru zrzucić parę kilo i wyrobić kondycję. Pomogliście mi przy zakupie roweru, wiec liczę , że i teraz coś mi podpowiecie. Kupując rower myślałem od razu o dozbrojenie go w trenażer (tu już mam kilka typów zróżnicowanych cenowo od Elite Power Mag, po B'twina z Decathlona -zależy ile wolnej kasy będę miał) , aby móc używać roweru jako "stacjonarki" - pracuję w różnych godzinach, charakterystyka jazdy po mieście też nie nadaje się w 100% do takich treningów - wydaje mi się, że to dobry pomysł. Oczywiście zamierzam jeździć w terenie, jednak taki trening "w domu" może mieć lepsze efekty - utrzymuję stała prędkość niezależnie od otoczenia, a w terenie co chwila skrzyżowania, piesi, inni uczestnicy ruchu etc. Czytałem, że aby trening interwałowy / spalanie miało jakiś sens należy mierzyć tętno i prędkość (jeśli ktoś ma jakieś ciekawe materiały na ten temat i mógłby się podzielić będę wdzięczny - jak wspominałem zaczynam od zera bez wiedzy i sprzętu, tylko z chęciami) i tu pytanie do Was - w co się dozbroić aby trening był opomiarowany - na chwilę obecną mam tylko smartfony (android i windows phone), pewnie da się je jakoś wykorzystać, z zakupem liczników i innych dodatków wolę poczekać, aż się określę co mi jest naprawdę potrzebne. Jakie urządzenia kupić, żeby nie wywalić za dużo kasy (ale, żeby dało się łatwo przerzucić czujnik np. z przedniego na tylne koło przy trenażerze) i żeby miało to sens ?? Co należy mierzyć przy takich treningach - prędkość, puls, kadencję ?? Prosiłbym o jasne i precyzyjne wskazówki (jak wspominałem jestem zielony w tym temacie, i półsłówek lub skrótów myślowych mogę nie zrozumieć ) Z góry dziękuję za pomoc.
Szymekk Napisano 3 Maja 2015 Napisano 3 Maja 2015 Czytałem, że aby trening interwałowy / spalanie miało jakiś sens należy mierzyć tętno Źle czytałeś. Puls mierzy się przy treningu aerobowym (tlenowym). Interwały to np. jazda na rowerze 30sek szybko, 10sek wolno. I tak w kółko Nawiasem mówiąc, trening interwałowy to najlepszy trening na spalenie tłuszczu. Pulsometr przydaje się do treningu aerobowego, przy interwałach jest zbędny. Do interwałów mogę Ci polecić aplikacje Interval Timer (https://play.google.com/store/apps/details?id=sk.halmi.itimerad). Tyle ode mnie.
jaruone Napisano 3 Maja 2015 Autor Napisano 3 Maja 2015 @Szymekk dzięki za wyprowadzenie z błędu. Tu http://www.fit.pl/cwiczeniadlaciebie/w-klubie/trening-interwalowy-na-rowerze-stacjonarnym,305,1,0.html piszą o pomiarze obrotów, ale to chyba tylko orientacyjnie. Aplikacja na pewno się przyda. BTW można łączyć trening aerobowy (cardio) z interwałowym, który zalecany jest 2-3 razy w tyg. ??
Szymekk Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 Ja bym nie łączył. Sam trening interwałowy jest dość ciężki. Gdzieś czytałem, że po dobrze wykonanym treningu interwałowym masz ochotę zwymiotować wszystko, co zjadłeś przez ostatnie 3 dni :icon_cool: . Interwały są zalecane w dni nietreningowe. Cardio możesz robić równie dobrze w dni treningowe, po treningu siłowym (jeżeli chodzisz na siłownię).
JohnNoe Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 Jeśli zaczynasz od zera, to zacznij od zwykłych treningów w odpowiednich strefach tętna. Kup jakiś prosty pulsometr. Zwykle funkcje pulsometru pozwalają wprowadzić podstawowe parametry do określenia właściwych dla Ciebie stref tętna, oraz pokazują czy ćwiczysz w danej strefie. W skrócie: Wyliczamy tętno maksymalne: 220 - wiek. Strefa 1 to 50-60% tętna maksymalnego - dla osób początkujący poprawia kondycje itp. Strefa 2 60%-70% tak zwany "fat burning" - czyli strefa w której najefektywniej spalamy tłuszcz. Trening powinien trwać powyżej 40 min, aby zrzucanie kilogramów miało sens. Oczywiście są to dosyć duże uproszczenia, ale na początek powinno wystarczyć, w necie jest sporo opisane na ten temat
jaruone Napisano 4 Maja 2015 Autor Napisano 4 Maja 2015 Ja bym nie łączył. Sam trening interwałowy jest dość ciężki. Nie jednego dnia Chodziło mi raczej o taki układ tygodniowy : C-I-C-C-C-I-C (gdzie C to trening cardio połączony jednego dnia z innym wysiłkiem fizycznym np. siłownią), a I to dziań interwałów, gdzie nie ma innej nadmiernej aktywności fizycznej (nie mówię np. o podjechaniu gdzieś kilku kilometrów rowerem). Kup jakiś prosty pulsometr. Tak chyba zrobię - kumpel , którego siłownia jest drugim domem, wspominał mi wczoraj o urządzeniach które łączą się z np. bieżnią na siłowni i "wyrzucają" na wyświetlacz maszyny dane, a nawet chyba maszyna potrafi dostosować obciążenia na podstawie tych danych. Ponoć to nie jest jakaś mega droga zabawka, a sporo pomaga. Dzięki za porady - nakupowałbym jakiegoś zbędnego szajsu, a tu wystarczy zwykły pulsometr, a do roweru np. najtańszy licznik bezprzewodowy, aby na czas treningu "trenażerowego" przerzucić czujnik na tylne koło.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.