criss20ster Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Witam. Mam do Was takie pytanie. Kupiłem nowy rower i w nim widzę ze jest troszkę inny amorek niż w specyfikacji technicznej umieszczonej w sklepie, co niby było napisane że ma być blokada skoku , okazuje się że dostałem wersje exportowa hexagon x6 2014 co w sklepie nikt mnie nie poinformował ale nie chce do tego już wracać. Moje pytanie do Was czy ten amorek wystarczy do takiej normalnej jazdy z/do pracyz/do dom czasami wypad po lesie, asfalt itp ponieważ do mój pierwszy markowy tak tego typu rower i chciałbym się nieco dowiedzieć o tym wszystkim co i jak. Czy ważąc ok 85 KG muszę coś ustawiać czy w tym przypadku nie ma to znaczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 W tym "amortyzatorze" nic nie ustawisz, nawet jeśli ma on pokrętło do regulacji sag to jego obracanie nic nie daje w tej klasie sprzętu. To najprostszy, siermiężny uginacz bez tłumienia powrotu, skrzyżowanie kowadła z rurą pogo. Na dojazdy do pracy po asfalcie to sztywny widelec byłby zupełnie wystarczający, a na pewno nie dociążałby tak roweru. Jak zwykle wypada spytać czemu wybrałeś rower imitujący MTB zamiast czegoś zwinniejszego na asfalt/twarde nawierzchnie (cross, fitness)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Dla mnie amortyzator do takich czynności które wymieniłeś wystarczy w stu procentach. Jeśli będzie syf wycieramy golenie amortyzatora szmatką, ew przecieramy szmatką z burnoxem. Po większym przebiegu możemy zrobić serwis. Dla zwiększenia czułości po uszczelnieniu można zalać amortyzator olejem. Był o tym temat na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
criss20ster Napisano 2 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 W tym "amortyzatorze" nic nie ustawisz, nawet jeśli ma on pokrętło do regulacji sag to jego obracanie nic nie daje w tej klasie sprzętu. To najprostszy, siermiężny uginacz bez tłumienia powrotu, skrzyżowanie kowadła z rurą pogo. Na dojazdy do pracy po asfalcie to sztywny widelec byłby zupełnie wystarczający, a na pewno nie dociążałby tak roweru. Jak zwykle wypada spytać czemu wybrałeś rower imitujący MTB zamiast czegoś zwinniejszego na asfalt/twarde nawierzchnie (cross, fitness)? Bo nie wiedzaiłem o tym forum a ten rower trafił mi się przypadkiem, więc stąd do wszystko wynika gdybym wcześniej poznał to forum i Was to zapewne było by inaczej. Dobra to w takim razie jaki amorek polecasz do tego roweru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Suntour Epicon , Epixon , Rockshox Reba , Recon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawtaz Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 wystarczy do takiej normalnej jazdy z/do pracyz/do dom czasami wypad po lesie, asfalt itp Ja bym zostawił jak jest, wg mnie nie potrzeba ci do tego lepszego amora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 To najprostszy, siermiężny uginacz bez tłumienia powrotu, skrzyżowanie kowadła z rurą pogo. Ja to sobie wydrukuję i powieszę na honorowym miejscu. Dawno tak cudnego podsumowania nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 3 Maja 2015 Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Z tego co się domyślam to masz amorek z piwotami. Na teraz to z piwotami ciężko dostać dobry amorek. Jeżeli XCT przy twojej wadze jest ci za miękki to albo zmień sprężynę na twardą albo zaś zmień amorek w dobrej cenie z blokadą hydrauliczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
criss20ster Napisano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Z tego co się domyślam to masz amorek z piwotami. Na teraz to z piwotami ciężko dostać dobry amorek. Jeżeli XCT przy twojej wadze jest ci za miękki to albo zmień sprężynę na twardą albo zaś zmień amorek w dobrej cenie z blokadą hydrauliczna Z piwotami ? a co to. Sorry za banalne pytanie ale dopiero uczę się o tym wszystkim więc prosiłbym o wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 3 Maja 2015 Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Piwoty służą do mocowania hamulców typu v-brake http://fcdn.mtbr.com/attachments/brake-time/850256d1385557550-how-fix-stiff-pivot-stub-4ghrom.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
criss20ster Napisano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Właśnie nie mam amorka z piwotami, bo mam hamucle tarczowe hydrauliczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 3 Maja 2015 Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 No to masz bardzo duży wybór amorków pod tarczówki. Akurat mam w promocji Nowego czarnego Raidona XC RL-R 26" ze sterówką 1/1/8" ALU za 500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 3 Maja 2015 Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Dobra to w takim razie jaki amorek polecasz do tego roweru ? Sztywny widelec ;>Zostaw to co masz i zajeździj na amen. Amortyzator nie służy do tego żeby ręce nie bolały jak się trafi na szczerbę w asfalcie tylko dla polepszenia trakcji w trudniejszym terenie. Niestety taki w pełni działający widelec swoje kosztuje, a gawiedź chce mieć takie rzeczy w najtańszych rowerach udających MTB, więc mamy to co mamy: atrapy amortyzacji, pseudotarczówki, itp. Ma wyglądać "pro", "MTB" i być tanio. I po to powstają takie linie jak Hexagon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi