criss20ster Napisano 2 Maja 2015 Napisano 2 Maja 2015 Witam. Mam do Was takie pytanie. Kupiłem nowy rower i w nim widzę ze jest troszkę inny amorek niż w specyfikacji technicznej umieszczonej w sklepie, co niby było napisane że ma być blokada skoku , okazuje się że dostałem wersje exportowa hexagon x6 2014 co w sklepie nikt mnie nie poinformował ale nie chce do tego już wracać. Moje pytanie do Was czy ten amorek wystarczy do takiej normalnej jazdy z/do pracyz/do dom czasami wypad po lesie, asfalt itp ponieważ do mój pierwszy markowy tak tego typu rower i chciałbym się nieco dowiedzieć o tym wszystkim co i jak. Czy ważąc ok 85 KG muszę coś ustawiać czy w tym przypadku nie ma to znaczenia ? Cytuj
modrzew Napisano 2 Maja 2015 Napisano 2 Maja 2015 W tym "amortyzatorze" nic nie ustawisz, nawet jeśli ma on pokrętło do regulacji sag to jego obracanie nic nie daje w tej klasie sprzętu. To najprostszy, siermiężny uginacz bez tłumienia powrotu, skrzyżowanie kowadła z rurą pogo. Na dojazdy do pracy po asfalcie to sztywny widelec byłby zupełnie wystarczający, a na pewno nie dociążałby tak roweru. Jak zwykle wypada spytać czemu wybrałeś rower imitujący MTB zamiast czegoś zwinniejszego na asfalt/twarde nawierzchnie (cross, fitness)? Cytuj
talento259 Napisano 2 Maja 2015 Napisano 2 Maja 2015 Dla mnie amortyzator do takich czynności które wymieniłeś wystarczy w stu procentach. Jeśli będzie syf wycieramy golenie amortyzatora szmatką, ew przecieramy szmatką z burnoxem. Po większym przebiegu możemy zrobić serwis. Dla zwiększenia czułości po uszczelnieniu można zalać amortyzator olejem. Był o tym temat na forum Cytuj
criss20ster Napisano 2 Maja 2015 Autor Napisano 2 Maja 2015 W tym "amortyzatorze" nic nie ustawisz, nawet jeśli ma on pokrętło do regulacji sag to jego obracanie nic nie daje w tej klasie sprzętu. To najprostszy, siermiężny uginacz bez tłumienia powrotu, skrzyżowanie kowadła z rurą pogo. Na dojazdy do pracy po asfalcie to sztywny widelec byłby zupełnie wystarczający, a na pewno nie dociążałby tak roweru. Jak zwykle wypada spytać czemu wybrałeś rower imitujący MTB zamiast czegoś zwinniejszego na asfalt/twarde nawierzchnie (cross, fitness)? Bo nie wiedzaiłem o tym forum a ten rower trafił mi się przypadkiem, więc stąd do wszystko wynika gdybym wcześniej poznał to forum i Was to zapewne było by inaczej. Dobra to w takim razie jaki amorek polecasz do tego roweru ? Cytuj
jasinski21444 Napisano 2 Maja 2015 Napisano 2 Maja 2015 Suntour Epicon , Epixon , Rockshox Reba , Recon Cytuj
slawtaz Napisano 2 Maja 2015 Napisano 2 Maja 2015 wystarczy do takiej normalnej jazdy z/do pracyz/do dom czasami wypad po lesie, asfalt itp Ja bym zostawił jak jest, wg mnie nie potrzeba ci do tego lepszego amora. Cytuj
Shiryu Napisano 2 Maja 2015 Napisano 2 Maja 2015 To najprostszy, siermiężny uginacz bez tłumienia powrotu, skrzyżowanie kowadła z rurą pogo. Ja to sobie wydrukuję i powieszę na honorowym miejscu. Dawno tak cudnego podsumowania nie widziałem Cytuj
ACTIVIA Napisano 3 Maja 2015 Napisano 3 Maja 2015 Z tego co się domyślam to masz amorek z piwotami. Na teraz to z piwotami ciężko dostać dobry amorek. Jeżeli XCT przy twojej wadze jest ci za miękki to albo zmień sprężynę na twardą albo zaś zmień amorek w dobrej cenie z blokadą hydrauliczna Cytuj
criss20ster Napisano 3 Maja 2015 Autor Napisano 3 Maja 2015 Z tego co się domyślam to masz amorek z piwotami. Na teraz to z piwotami ciężko dostać dobry amorek. Jeżeli XCT przy twojej wadze jest ci za miękki to albo zmień sprężynę na twardą albo zaś zmień amorek w dobrej cenie z blokadą hydrauliczna Z piwotami ? a co to. Sorry za banalne pytanie ale dopiero uczę się o tym wszystkim więc prosiłbym o wyrozumiałość. Cytuj
Marcin9 Napisano 3 Maja 2015 Napisano 3 Maja 2015 Piwoty służą do mocowania hamulców typu v-brake http://fcdn.mtbr.com/attachments/brake-time/850256d1385557550-how-fix-stiff-pivot-stub-4ghrom.jpg Cytuj
criss20ster Napisano 3 Maja 2015 Autor Napisano 3 Maja 2015 Właśnie nie mam amorka z piwotami, bo mam hamucle tarczowe hydrauliczne Cytuj
ACTIVIA Napisano 3 Maja 2015 Napisano 3 Maja 2015 No to masz bardzo duży wybór amorków pod tarczówki. Akurat mam w promocji Nowego czarnego Raidona XC RL-R 26" ze sterówką 1/1/8" ALU za 500zł Cytuj
modrzew Napisano 3 Maja 2015 Napisano 3 Maja 2015 Dobra to w takim razie jaki amorek polecasz do tego roweru ? Sztywny widelec ;>Zostaw to co masz i zajeździj na amen. Amortyzator nie służy do tego żeby ręce nie bolały jak się trafi na szczerbę w asfalcie tylko dla polepszenia trakcji w trudniejszym terenie. Niestety taki w pełni działający widelec swoje kosztuje, a gawiedź chce mieć takie rzeczy w najtańszych rowerach udających MTB, więc mamy to co mamy: atrapy amortyzacji, pseudotarczówki, itp. Ma wyglądać "pro", "MTB" i być tanio. I po to powstają takie linie jak Hexagon. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi