Skocz do zawartości

[rower] geomteria roweru crossowego/mtb

hak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

mam w planach zakup roweru crossowego/mtb. Jako że nie potrafię określić gdzie będę chciała tym rowerem jeździć to cały czas mam wątpliwości co do typu. Moje pytanie dotyczyć ma jednak geometrii. Bez względu na to, który typ wybiorę nie chciałabym skończyć z ramą o gemoterii mocno turystycznej, dlatego jeśli ktoś potrafiłby powiedzieć z głowy, na które firmy zwrócić uwagę lub które z tego powodu wykluczyć to będę zobowiązana. Przez "mocno turystyczną geometrię" rozumiem wyprostowaną sylwetkę na kształt kobiet w spódniczkach jeżdżących po mieście na holenderkach z wiklinowymi koszyczkami przy kierownicy.

W grę nie wchodzą rowery z allegro (wiem, że są często polecane ze względu na to że przewyższają rowery znanych firm ze względu na osprzęt), ale powiedzmy, że bardziej zależy mi na ramie, a resztę uznaję za rozwojową. Dodatkowo nie interesują mnie ramy typowo damskie - ramy firmy specialized dla kobiet - tak, ale ramy w stylu kellys clea - nie.

I ostatnia rzecz - czy ktoś jest w stanie powiedzieć coś dobrego lub niedobrego na temat firmy Northtec. Przeglądając forum od jakiegoś czasu, dopiero wczoraj natknęłam się na tą firmę po raz pierwszy i wydaje się, że cena w stosunku do osprzętu jest całkiem korzystna.

Napisano

Northtec jest ok. Co do ramy to zależy ile chcesz wydać, ale skoro wspominasz o allegro to wnioskuję, że chodzi Ci o te "tańsze" rowery. W takim przypadku ramy markowe i nie markowe są zupełnie porównywalne - każdy producent ściąga ramy z Azji, a potem dopiero maluje je po swojemu. Żaden Specialized, czy inny Kross nie zrobi Ci prezentu w postaci super ramy w budżetowym rowerze...

Co do geometrii to wydaje mi się, że jeśli kupisz męski rower to pozycję będziesz miała w miarę sportową nawet na crossie, bo męskie ramy są dłuższe niż damskie co "wymusi" pochyloną pozycję. Crossy nie są obecnie trekkingami bez bagażnika, a i tak zawsze można obniżyć kierownicę np żeby się bardziej pochylić i dociążyć przód.

Napisano

W większości wypadków rowery crossowe mają krótsze ramy niż porównywalne rowery mtb (czyli pozycja mniej wyciągnięta) przeważnie też mają wyższe głowki ramy - czyli pozycja bardziej wyprostowana (sumując pozycja mniej sportowa), jednak są wyjątki i trzeba na to zwracać uwagę przy zakupie konkretnego roweru.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi.

Jeszcze chciałabym zapytać o różnicę między rowerem crossowym a mtb w przypadku jazdy po mieście. Będzie to duża różnica na niekorzyść mtb?

Napisano

Będzie to duża różnica na niekorzyść mtb?

W rowerach mtb również występują różne kąty ram,więc sylwetka rowerzysty też będzie różna. Jeśli kupisz np. Krossa z serii Hexagon,sylwetka będzie bardziej wyprostowana ,z kolei  seria Level mają ramy sportowe,sylwetka rowerzysty pochylona. 

Jeśli nie wiesz co wybrać,to może mtb typu Kross hexagon. Do jazdy na twardej nawierzchni kupujesz opony węższe i masz namiastkę crossa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...