Mik0laj Napisano 1 Maja 2015 Napisano 1 Maja 2015 Witam serdecznie. Od roku postanowiłem troszkę zrzucić kg na stare lata (34l) zatem zakupiłem swój pierwszy rower by pomógł mi w tym i się udało( z dietą 15 kg :-) ) ale nie dawał mi frajdy i Gianta crossowego sprzedałem a kupiłem Talona 3 27.5 . Sprzedawca twierdził po przymiarce ,że zakup L (dł rury podsiodłowej 48 cm) w moim przypadku (180 cm ,84 cm wew. noga) będzie dobrym wyborem. Zadzwoniłem do 3 sklepów i tylko jeden z nich był za M (43 cm). Także byłem utwierdzony w zakupie. Pozycja w takich rowerach była i jest mi obca. Mam prośbę czy ktoś jest z okolic Mikołowa i jest w stanie zerknąć,doradzić bo zamiast się cieszyć z zakupu to się zastanawiam czy dobór ramy był dobrym wyborem.
Rulez Napisano 1 Maja 2015 Napisano 1 Maja 2015 Jeśli preferujesz krótkie ramy i pozycję mniej wyciąginętą, to rower w rozmiarze M mógł być lepszym wyborem (pewien problem to zastosowanie długiej sztycy), teraz nie za bardzo masz możliwość manewru, trzeba by zastosować krótszy mostek .
Mik0laj Napisano 1 Maja 2015 Autor Napisano 1 Maja 2015 Tu jest problem bo na rowerze górskim jeździłem za młodego a crossowy to jednak wygoda wiec rozeznania w temacie brak. Ustawiłem długość siodło metoda pięty w poziomie tez myślę jest dobrze do środka pedała. Podkładki o grubości 1 cm z dołu dałem na górę i tak to wygląda teraz wygląda moja pozycja na rowerze https://www.dropbox.com/sh/y8sm9x89gu7gavk/AAB-Naivt19LUMf8IvY1VZ6Na?dl=0 Rower natomiast tak Co do długości mostka to obecnie jest 100 mm choć na środę mam 80 mm z tym samym kątem do odbioru. M na długość była by może idealna bo 595 względem tych 615 co mam ale chciałem uniknąć dość mocno sportowej pozycji i długiej sztycy bo obecnie już do maksa zostało 29 mm
Rulez Napisano 1 Maja 2015 Napisano 1 Maja 2015 Teraz właśnie jest sportowa, wyciągnięta pozycja ... trudno by było uzyskać sportową pozycję na krótszej ramie M ... długa sztyca nie oznacza sportowej pozycji. Z siodełkiem nie ma co kombinować, ustawia się optymalną pozycję względem korby i tyle, pozostaje jedynie mostek. Możliwe też, że inny rower ( nie Giant) bardziej by ci pasował.
Mik0laj Napisano 1 Maja 2015 Autor Napisano 1 Maja 2015 Czyli uważasz ze jednak jest za duża ta rama co do moich warunków nawet po wymianie mostka na krótszy o 20 mm ? Mierzylem tez M z Krossa i było tak samo bo odległość górnej rury to tylko 2 mm w stosunku co do L 20 cali Gianta (rura podsiadlowa 48 wiec dziwne oznaczenie Gianta w tych calach ) Co do siodła to nim nic nie koryguje, ustawiłem tak jak powinno być.
Rulez Napisano 1 Maja 2015 Napisano 1 Maja 2015 To zależy od preferencji, mi np. taka rama by nie przeszkadzała, mam 182 cm wzrostu, jednak zdecydowanie wolał bym jeździć z mostkiem 80 mm ... Uważam, że powinieneś spróbować z mostkiem 80 bądź nawet 70 mm. Oznaczenie wielkości ramy oznacza tylko długość rury podsiodłowej, różni producenci przy podobnej długości tej rury mają ramy o innej długości, kupując ower powinno się patrzeć na niego kompleksowo, nie tylko poprzez długość rury podsiodłowej, powinno się też brać pod uwagę preferencje kupującego.
Mik0laj Napisano 1 Maja 2015 Autor Napisano 1 Maja 2015 Też jestem ciekaw czy te 2 cm różnicy dużo zmieni .,,,w środę się okaże . Co do wielkości ram to teraz jestem o wiele mądrzejszy jak to wszystko ma się do wymiarów użytkownika szkoda tylko ,że po fakcie.
Rulez Napisano 2 Maja 2015 Napisano 2 Maja 2015 Można jeszcze zastosować kierownicę z większym gięciem do tyłu, trzeba by lekko poeksperymentować, ale prawie na pewno jakąś optymalną pozycję można uzyskać. 2 cm długości mostka to naprawdę dużo, i różnica będzie odczuwalna.
Mik0laj Napisano 13 Maja 2015 Autor Napisano 13 Maja 2015 Sklep miał tyg opóźnienie w dostawie ale już u mnie i zamontowany. Jednak te 2 cm robi różnicę. Rower tez się mi zdecydowanie lepiej prowadzi na krótszym mostku. Dzięki Rulez za rady ;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.