Skocz do zawartości

Pomoc w ustawieniu pozycji na rowerze Giant Talon 27.5

Mik0laj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie. Od roku postanowiłem troszkę zrzucić kg na stare lata (34l) zatem zakupiłem swój pierwszy rower by pomógł mi w tym i się udało( z dietą 15 kg :-) ) ale nie dawał mi frajdy i Gianta crossowego sprzedałem a kupiłem Talona 3 27.5 . Sprzedawca twierdził po przymiarce ,że zakup L (dł rury podsiodłowej 48 cm) w moim przypadku (180 cm ,84 cm wew. noga) będzie dobrym wyborem. Zadzwoniłem do 3 sklepów i tylko jeden z nich był za M (43 cm). Także byłem utwierdzony w zakupie. Pozycja w takich rowerach była i jest mi obca. Mam prośbę czy ktoś jest z okolic Mikołowa i jest w stanie zerknąć,doradzić bo zamiast się cieszyć z zakupu to się zastanawiam czy dobór ramy był dobrym wyborem.  

Napisano

Jeśli preferujesz krótkie ramy i pozycję mniej wyciąginętą, to rower w rozmiarze M mógł być lepszym wyborem (pewien problem to zastosowanie długiej sztycy), teraz nie za bardzo masz możliwość manewru, trzeba by zastosować krótszy mostek .

Napisano

Tu jest problem bo na rowerze górskim jeździłem za młodego a crossowy to jednak wygoda wiec rozeznania w temacie brak. Ustawiłem długość siodło metoda pięty w poziomie tez myślę jest dobrze do środka pedała. Podkładki o grubości 1 cm z dołu dałem na górę i tak to wygląda teraz wygląda moja pozycja na rowerze https://www.dropbox.com/sh/y8sm9x89gu7gavk/AAB-Naivt19LUMf8IvY1VZ6Na?dl=0

Rower natomiast tak 69b5ba930a63f56b3ccebe06caf64dcb.jpg

Co do długości mostka to obecnie jest 100 mm choć na środę mam 80 mm z tym samym kątem do odbioru. M na długość była by może idealna bo 595 względem tych 615 co mam ale chciałem uniknąć dość mocno sportowej pozycji i długiej sztycy bo obecnie już do maksa zostało 29 mm

Napisano

Teraz właśnie jest sportowa, wyciągnięta pozycja ... trudno by było uzyskać sportową pozycję na krótszej ramie M ... długa sztyca nie oznacza sportowej pozycji.

Z siodełkiem nie ma co kombinować, ustawia się optymalną pozycję względem korby i tyle, pozostaje jedynie mostek.

Możliwe też, że inny rower ( nie Giant) bardziej by ci pasował.

Napisano

Czyli uważasz ze jednak jest za duża ta rama co do moich warunków nawet po wymianie mostka na krótszy o 20 mm ? Mierzylem tez M z Krossa i było tak samo bo odległość górnej rury to tylko 2 mm w stosunku co do L 20 cali Gianta (rura podsiadlowa 48 wiec dziwne oznaczenie Gianta w tych calach )

Co do siodła to nim nic nie koryguje, ustawiłem tak jak powinno być.

Napisano

To zależy od preferencji, mi np. taka rama by nie przeszkadzała, mam 182 cm wzrostu, jednak zdecydowanie wolał bym jeździć z mostkiem 80 mm ...

Uważam, że powinieneś spróbować z mostkiem 80 bądź nawet 70 mm.

Oznaczenie wielkości ramy oznacza tylko długość rury podsiodłowej, różni producenci przy podobnej długości tej rury mają ramy o innej długości, kupując ower powinno się patrzeć na niego kompleksowo, nie tylko poprzez długość rury podsiodłowej, powinno się też brać pod uwagę preferencje kupującego.

Napisano

Też jestem ciekaw czy te 2 cm różnicy dużo zmieni .,,,w środę się okaże . Co do wielkości ram to teraz jestem o wiele mądrzejszy jak to wszystko ma się do wymiarów użytkownika szkoda tylko ,że po fakcie.

Napisano

Można jeszcze zastosować kierownicę z większym gięciem do tyłu, trzeba by lekko poeksperymentować, ale prawie na pewno jakąś optymalną pozycję można uzyskać.

2 cm długości mostka to naprawdę dużo, i różnica będzie odczuwalna.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Sklep miał tyg opóźnienie w dostawie ale już u mnie i zamontowany. Jednak te 2 cm robi różnicę. Rower tez się mi zdecydowanie lepiej prowadzi na krótszym mostku. Dzięki Rulez za rady ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...