tomntm Napisano 1 Maja 2015 Napisano 1 Maja 2015 Cześć Który z tych rowerów byłby lepszy http://www.radon-bikes.de/en/bikes/mountainbike/hardtail/zr-team-275/zr-team-275-80-le/ czy http://www.kross.pl/pl/mtb-xc-275/level-r8 O mnie: 180cm, 80kg, długość nogi około 84cm Przeznaczenie: jazda po lasach (piach, górki itp.), dojazdy do pracy (miasto), rzadziej turystyka (górska). Zależy mi, żeby rower był stosunkowo lekki, szybki i dobrze wybierał nierówności. Lubię szybko jeździć. Koła 27,5. Który z tych modeli byłby najlepszy ew. polecilibyście coś innego w podobnej cenie? Gdzie w PL (np. Kraków) można przymierzyć się do Radona?
beskid Napisano 1 Maja 2015 Napisano 1 Maja 2015 Chcesz porównać rowery "nieporównywalne" bo Radon to wysokiej klasy sprzęt a R8 to najdelikatniej określając średniak. Nie ma szans w Krk przymierzyć Radona. Pewnie miałeś do czynienia z 29er i dlatego tylko 650B bo nie wiem czy ten pierwszy rozmiar na Twoje zastosowanie nie był by najlepszy. A z innych propozycji "do zobaczenia na żywca" to masz to; http://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_Rline_275_10,10,668,672,14068,2015.html
filipog44 Napisano 1 Maja 2015 Napisano 1 Maja 2015 Który z tych rowerów byłby lepszy ZR Team 27,5 8.0 LE – RADON Bikes czy Level R8 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie Zdecydowanie Radon, dosłownie pod każdym względem. Gdybym tylko miał tyle kasy to sam bym go brał.
tomntm Napisano 1 Maja 2015 Autor Napisano 1 Maja 2015 Dzięki za Wasze opinie. Teraz mocno zastanawiam się nad Radonem. Szczególnie, że wychodzi taniej od Krossa. Romet przekracza budżet. Radon ma tylko dziwne rozmiary ramy - brak 19", z 18" od razu przeskok na 20". Trochę obawiam się brać bez przymiarki. Jak myślicie, która byłaby odpowiednia?
filipog44 Napisano 1 Maja 2015 Napisano 1 Maja 2015 Tak jak mówiłem, ja bym się nawet nie zastanawiał i brał Radona na Twoim miejscu, ale to Twoja decyzja Co do rozmiaru ramy - na Twój wzrost zarówno 18" jak i 20" powinna być ok. Jeśli wolisz minimalnie bardziej wyprostowaną pozycję na rowerze - wybierz 18", jeśli natomiast wolisz bardziej pochyloną - bierz 20". Tutaj trudno jednoznacznie określić, która byłaby dla Ciebie lepsza. Jednak myślę, że na obu tych rozmiarach czułbyś się dobrze.
rodszyld69 Napisano 1 Maja 2015 Napisano 1 Maja 2015 Radon ma tylko dziwne rozmiary ramy - brak 19", z 18" od razu przeskok na 20". Radony w wersji team mają trochę krótsze ramy od wersji race dlatego polecam 20", przekrok tego rozmiaru to ok 80 cm więc będziesz miał jeszcze 5 cm luzu między górną rurą a klejnotami.
Rulez Napisano 1 Maja 2015 Napisano 1 Maja 2015 Radon 20" na pewno jest optymalny jeśli chodzi o długość ramy, jednak będzie dosyć wysoki jak na 180 cm i nogę 84 cm ...
rodszyld69 Napisano 2 Maja 2015 Napisano 2 Maja 2015 że będzie dosyć wysoki? Chodzi o wysokość w "przekroku", Radon przy ramie 20" ma 80 cm a długość Twojej nogi wynosi 84 cm więc masz 4 cm luzu. To jest dużo i mało w zależności w jakim terenie będziesz jeździł. W trudniejszym terenie (większe kamienie, grube konary itp) zalecany większa wolna przestrzeń pod klejnotami, w lżejszym (lasy, drogi polne czy szutrowe itp) 4 cm powinno w zupełności wystarczyć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.