Skocz do zawartości

[do ~4500] Kross level r-8 czy Radon ZR Team 8.0? lasy, miasto, turystyka, szybka jazda.

tomntm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Który z tych rowerów byłby lepszy

http://www.radon-bikes.de/en/bikes/mountainbike/hardtail/zr-team-275/zr-team-275-80-le/

czy

http://www.kross.pl/pl/mtb-xc-275/level-r8

O mnie: 180cm, 80kg, długość nogi około 84cm

Przeznaczenie: jazda po lasach (piach, górki itp.), dojazdy do pracy (miasto), rzadziej turystyka (górska).

Zależy mi, żeby rower był stosunkowo lekki, szybki i dobrze wybierał nierówności. Lubię szybko jeździć. Koła 27,5.

Który z tych modeli byłby najlepszy ew. polecilibyście coś innego w podobnej cenie?

Gdzie w PL (np. Kraków) można przymierzyć się do Radona?

Napisano

Chcesz porównać rowery "nieporównywalne" bo Radon to wysokiej klasy sprzęt a R8 to najdelikatniej określając średniak.

Nie ma szans w Krk przymierzyć Radona. 

Pewnie miałeś do czynienia z 29er i dlatego tylko 650B bo nie wiem czy ten pierwszy rozmiar na Twoje zastosowanie nie był by najlepszy.

A z innych propozycji "do zobaczenia na żywca" to masz to; http://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_Rline_275_10,10,668,672,14068,2015.html

Napisano

Który z tych rowerów byłby lepszy ZR Team 27,5 8.0 LE – RADON Bikes czy Level R8 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

Zdecydowanie Radon, dosłownie pod każdym względem. Gdybym tylko miał tyle kasy to sam bym go brał.

Napisano

Dzięki za Wasze opinie.

Teraz mocno zastanawiam się nad Radonem. Szczególnie, że wychodzi taniej od Krossa. Romet przekracza budżet. 

Radon ma tylko dziwne rozmiary ramy - brak 19", z 18" od razu przeskok na 20". Trochę obawiam się brać bez przymiarki. Jak myślicie, która byłaby odpowiednia?

Napisano

Tak jak mówiłem, ja bym się nawet nie zastanawiał i brał Radona na Twoim miejscu, ale to Twoja decyzja :) Co do rozmiaru ramy - na Twój wzrost zarówno 18" jak i 20" powinna być ok. Jeśli wolisz minimalnie bardziej wyprostowaną pozycję na rowerze - wybierz 18", jeśli natomiast wolisz bardziej pochyloną - bierz  20". Tutaj trudno jednoznacznie określić, która byłaby dla Ciebie lepsza. Jednak myślę, że na obu tych rozmiarach czułbyś się dobrze.

Napisano

Radon ma tylko dziwne rozmiary ramy - brak 19", z 18" od razu przeskok na 20".
Radony w wersji team mają trochę krótsze ramy od wersji race dlatego polecam 20", przekrok tego rozmiaru to ok 80 cm więc będziesz miał jeszcze 5 cm luzu między górną rurą  a klejnotami.
Napisano

Radon 20" na pewno jest optymalny jeśli chodzi o długość ramy, jednak będzie dosyć wysoki jak na 180 cm i nogę 84 cm ...

Napisano

że będzie dosyć wysoki?
Chodzi o wysokość w "przekroku", Radon przy ramie 20" ma 80 cm a długość Twojej nogi wynosi 84 cm więc masz 4 cm luzu. To jest dużo i mało w zależności w jakim terenie będziesz jeździł. W trudniejszym terenie (większe kamienie, grube konary itp) zalecany większa wolna przestrzeń pod klejnotami, w lżejszym (lasy, drogi polne czy szutrowe itp) 4 cm powinno w zupełności wystarczyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...