Skocz do zawartości

[Rower] Pomoc w wyborze roweru. Merida vs. Trek

Adik_Kal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Bardzo Was proszę o opinie i porady (plusy i minusy) tych rowerów. Który z tych rowerów warto kupić i dlaczego oraz w czemu jest lepszy od tego drugiego.

1) Merida Big Seven 500       CENA: 3699 zł

http://www.rowerymerida.pl/produkt870/bigseven-500-rower-merida.html

2) Trek X-caliber 8     CENA: 3699 zł

http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/cross_country/x_caliber/x_caliber_8/

Napisano

Merida będzie lepsza ze względu na powietrzny amortyzator
To jest powietrzniak? Bo mi się wydaje, że to jednak sprężyna stalowa.

Który z tych rowerów warto kupić
Żadnego. W tej cenie spokojnie można wymagać powietrznego amortyzatora i sensownych hamulców, a tu obaj producenci dali stalowe sprężyny i najtańsze dostępne hamulce.
Napisano
To jest powietrzniak? Bo mi się wydaje, że to jednak sprężyna stalowa.

Skrót SA oznacza SoloAir tak na przyszłość :thumbsup:

w tej cenie większość producentów daje badziewne hample.  Ewentualnie znajdziesz jakiegoś lipnego rometa z lepszymi hamplami.

Napisano

Tak, kupić dowolny rower za 2000 zł (na Alivio/Acera) i władować w niego 2000 zł w lekkie koła i amortyzator powietrzny. Serio mówię.

Napisano

..i do tego jeszcze hamulce, bo jak napisano - tanie hydrauliki = badziewie i napęd na 1-2 klasy wyższy. 

I tak można jeszcze podbijać cenę. 

Napisano

Dobrze. W takim razie czy możecie mi polecić jakiś naprawdę dobry rower do kwoty 4000 zł ? 

Za 4000 pln z groszem jest np Bulls Copperhead do którego ciezko się przyczepić biorąc pod uwagę cene i wyposażenie...

Napisano

.i do tego jeszcze hamulce, bo jak napisano - tanie hydrauliki = badziewie i napęd na 1-2 klasy wyższy.  I tak można jeszcze podbijać cenę. 

Cenę można podbijać, ale skupiłem się na podanym budżecie. Napisałem plan minimum za 4000 zł, który mi osobiście dałby najwięcej frajdy z jazdy. Wolę mieć lekkie koła, niż lepsze manetki, przerzutki czy hamulce. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...