Skocz do zawartości

[łańcuch] Luźny łańcuch

damian8178

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Mam taki problem, mianowicie łańcuch jest dość luźny i przy dziurach na drodze potrafi uderzać o rame, nawet przy zjeździe z krawężnika. Naped jest prawie nowy, mam na nim zrobione moze 600km, skracałem łańcuch juz 2 razy i ciągle wygląda jak by byl za długi. 

Nie wiem czy to moze byc spowodowane awaria przerzutki, ona powoduje słaby naciag czy cos w tym stylu i wymienic ja, czy dalej  skracać łańcuch? 

Napisano

Sprawdź, czy masz łańcuch dobrej długości (jest dużo poradników na internecie)

Jeśli jest ok- pewnie wina tylnej przerzutki, Shimano robi wersje Shadow, które zmniejszają takie ruchy łańcucha.

Jeśli ani to ani to nie będzie rozwiązaniem, załóż sobie na tylne widełki osłonę od łańcucha, żeby nie brudził ramy- będzie też trochę tłumił hałas :)

Napisano

Dzieki za odpowiedz :) 

Jutro postaram sie sprawdzic jeszcze ta długosc łańcucha ale byl kupowany razem z kaseta i korba wiec powinien byc chyba ok. Osłona juz dawno założona choc i tak rama juz dosc mocno dostala wcześniej :/

Napisano

Kwestia stylu jazdy, ja w nowych rowerach tłukę łańcuchem po ramie - zakładam więc, że tak jest i przerzutka nawet gdy sprawna nie potrafi się przed tym obronić.

Osłonka z neoprenu czy taśmy izolacyjnej voilla!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.