firefoks Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Zapewne szkoda tego roweru modernizować, więc takie inwestowanie jest bez sensu. Lepiej kupić korbę, lub zmienić rower.Moim zdaniem lepiej zmienić koło i kasetę - kosz prawie ten sam a zysk o wiele większy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 A z jaką średnią prędkością teraz śmigasz? Przy kadencji 80 na 42x14 prędkość to ~30 km/h, to na płaskim wcale nie jest mało, a kadencja taka nie jest jakaś wysoka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LocoKid Napisano 1 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 https://www.endomondo.com/workouts/510263263/10392532 widzisz statystyki bez zalogowania? To moje ostatnie 100km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Moim zdaniem absolutnie nie potrzebujesz większej korby ani mniejszej kasety. Dopiero się rozkręcasz i powinieneś nad kadencją się skupić a nie nad ciśnięciem na siłę na twardych przełożeniach. Ja mam rower 26 cali, korba 42/32/22 i kaseta 11-32. Fakt, mam kasetę 11, ale koronek 11 i 12 prawie wcale nie używam, moje ulubione przełożenie to 42/15 czyli 3x6 w moim przypadku. I na takim przełożeniu latam po 26-28 średnia. Moim zdaniem masz czym jeździć, brakuje Ci nóg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LocoKid Napisano 2 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Moim zdaniem absolutnie nie potrzebujesz większej korby ani mniejszej kasety. Dopiero się rozkręcasz i powinieneś nad kadencją się skupić a nie nad ciśnięciem na siłę na twardych przełożeniach. Ja mam rower 26 cali, korba 42/32/22 i kaseta 11-32. Fakt, mam kasetę 11, ale koronek 11 i 12 prawie wcale nie używam, moje ulubione przełożenie to 42/15 czyli 3x6 w moim przypadku. I na takim przełożeniu latam po 26-28 średnia. Moim zdaniem masz czym jeździć, brakuje Ci nóg. A też masz górek tyle co ja? Nie jeżdżę po prostym terenie, góry zaniżają mi prędkość + mam tam 15 minut postoju, bo zapomniałem wyłączyć endomondo, więc średnia prędkość strasznie poszła w dół.Jeśli chodzi o te moje zmiany, to nie potrzebuję robić rower na mega przyszłościowy. Chcę go w jakiś sposób trochę usprawnić i mi będzie wystarczył taki jaki jest. Jeśli jeżdżę ze znajomymi to muszę dostosowywać się do ich prędkości, mam tylko jedną koleżankę, która nie jeździ wyczonowo, a na jej crossie tak leciutko się jeździ i niewiele droższy od mojego był. Była to Merida za 1300-1400zł. Właśnie po tym jak wsiadłem to różnica była kolosalna, a zapłaciłem 300-400zł mniej. No i to, że "szybko" macham nogami, a nie rozwijam takiej prędkości jakiej bym chciał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copone Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 A też masz górek tyle co ja? Nie jeżdżę po prostym terenie, góry zaniżają mi prędkość @LocoKid jak bym nie był z Lublina to uwierzyłbym w te górki . Toż to trochę wzniesień i już. #...# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LocoKid Napisano 2 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 @LocoKid jak bym nie był z Lublina to uwierzyłbym w te górki . Toż to trochę wzniesień i już. Jeździłeś do Kozłówki przez Pólko i inne wioski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ink Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Bez kombinowania, ale trzeba zmienić suport Niby dlaczego? Korby często występują ten sam model z różną ilością zębów. Ja bym zmienił korbę i przednią przerzutkę jeśli będzie trzeba i jeździł. Koszt ok. 100zł z dość sensowną korbą. Polecam np. Shimano FC-M311 - koszt ok. 70zł. Kumpel zrobił na tym 10 tys.km na szosie z czego większość z sakwami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 To, że model korby jest ten sam to nic nie znaczy. Korba Alivio M430 w wersji z blatem 44 jest pod suport 118 mm, a ta sama korba M430 z blatem 48T wymaga suportu 126 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ink Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 A to nie wiedziałem Pozostaje jeszcze pomiar suportu (odczytanie długości) i szukanie korby pod taką długość. Ja mam korbę 48T i na asfalcie jest świetna. P.S. FC-M311 ma ten sam suport do 42 i 48T: http://www.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Alivio-Acera/SI_0094A/SI-0094A-001-POL_v1_m56577569830677434.pdf Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 3 Maja 2015 Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Ale kombinacje...A wystarczy koło + kaseta, razem 120 zł. Wszystko pasuje plug&play, są szybkie przelożenia, pozbywamy się wolnobiegu. Nie zawsze Wujek Dobra Rada ma rację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LocoKid Napisano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 To ja zrobię tak, poczekam aż mi przyjdą nowe opony i je wypróbuję. Może okaże się, że to wystarczająco dla mnie. Trochę mi namieszaliście w głowie, bo już sam nie wiem co zrobić. Odezwę się jak zmienię opony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LocoKid Napisano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Zdecydowałem się na Korbę.http://allegro.pl/shimano-korba-deore-fc-m590-44x32x22-175mm-cr-i4910917476.htmlTaka mi się spodobała, macie jakieś opinie o niej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ink Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 To dalej korba do MTB, nie widzę sensu zmieniać na 44, jeśli już to 48. Deore, gdy reszta jest z najniższej półki, to też słaby pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Korba dobra, do tego koło tylne na kasetę i będą z tego roweru ludzie Niestety koszty podwoją jego wartość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LocoKid Napisano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 To dalej korba do MTB, nie widzę sensu zmieniać na 44, jeśli już to 48. Deore, gdy reszta jest z najniższej półki, to też słaby pomysł. A tam słaby pomysł, skoro jest dobre deoro to mi dłużej posłuży Myślę, że jak wsadzę samą korbę to już nie będę musiał już kasety wsadzać ani koła, bo mi wystarczy . Powtarzam, że chcę go trochę ulepszyć, a nie robić z niego ścigacza i wymieniać wszystko po kolei. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 dobre deoro to mi dłużej posłuży Podstawowy błąd. Części są praktycznie tak samo żywotne wszystkie, a nawet skłaniałbym się ku stwierdzeniu, że te drogie są mniej żywotne bo są odchudzone do granic możliwości. Już nie mówiąc o łożyskach suportu tego typu jak w tej Deorce, które padają jak muchy dosłownie... Chciałbym doczekać dnia, w którym zajeździsz korbę Acera lub nawet Altus. Suport pomijam, ale te na kwadrat dobre i tak są bardzo żywotne, a tanie... Już daruje sobie komentowanie pomysłu wkładania korby HT2, a zostawianie wolnobiegu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ink Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Mi na 48/14 czasami brakuje już przełożenia. Najczęściej są to prędkości >35 km/h z górki ale przydałaby się mniejsza zębatka z tyłu. Jeśli chcesz zrobić z tego crossa a wstawić korbę 44 to powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Pomyłka, do skasowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Założyłeś temat, bo chciałeś aby rower jeździł szybciej. Chcesz zmienić korbę z blatem, który ma o 4.8% więcej zebów Jeśli wsadziśz kasete z koronką 11t, to procentowo zmiana wyniejsie 21.5 - jak myslisz co będzie miało większy wpływ na twardość przełożenia? Pomijając fakt, że naprawdę nic zmieniać na razie nie musisz, zajedź obecny napęd i wtedy przy wymianie można pomyśleć o modyfikacjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LocoKid Napisano 8 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Ale opinie są podzielone na ten temat, wybiorę jedno to znegujecie drugie. Wybiorę drugie to tamci to znegują i tak w kółko...Najgorsze jest to, że się nie znam i nie bardzo znam plusów jednego i drugiego. Czyli mówicie, że lepiej będzie jak wstawię koło z kasetą, wtedy będzie lepszy przyrost szybkości? I nie chodzi mi tu o to, że będę mógł machać nogami jeszcze szybciej tylko o to, żebym musiał mocniej pedałować a szybciej jechać btw. zamontowałem dzisiaj Geax Mezcale, jutro robię trasę jakieś 70km, zobaczę jaki wpływ mają na moją prędkość.Zapytam inaczej:Mam 300 zł do dyspozycji, w jaki sposób byście go ulepszyli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlun1 Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Ja bym zmienil kolo pod kasete i wybral z takimi przelozeniami jakie najbardziej mi sie przydadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polak322 Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Tak samo Ci polecę, jak kilka osób wcześniej. Zacznij od nowego koła z piastą pod kasetę i wtedy myśl o dalszych przeróbkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LocoKid Napisano 8 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 I to będzie tak samo jak z korbą, że będę musiał więcej siły wkładać i będę szybciej jeździł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Przepraszam bardzo... Masz już maturę? Rozumiesz pojęcie proporcji lub bardziej mechanicznie przełożenia? Wyżej miałeś w nie jednym poście robione porównania jak Ci się przełożenie pozmienia i czego tu nie rozumieć? Im mniej zębów z tyłu, a więcej z przodu tym szybciej z tym, że z tyłu wpływają znacznie bardziej... Już abstrahując od faktu, że jeździsz siłowo i za jakiś czas kolana Ci to wypomną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.