Skocz do zawartości

[Mechanizm Korbowy] Usprawnienie roweru

LocoKid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem posiadaczem roweru Kross Hexagon X2. Rower bardzo mi się podoba no i nie był drogi, więc nie można wymagać od niego cudu. Pojeździłem już na nim pół roku i chciałbym go usprawnić, żebym mógł szybciej jeździć. Na najcięższych biegach na prostej za bardzo macham nogami, a za wolno jeżdzę. Wujek podpowiedział mi, żebym wymienił przedni mechanizm korbowy na 48 ząbkowy np.
http://allegro.pl/mechanizm-korbowy-9rz-175mm-48x36x26t-bez-lozysk-i5226408020.html
Mój aktualny mechanizm korbowy to: Cyclone 42/34/24T.  Nie mogę nawet za bardzo znaleźć coś na jego temat.
Byłem w jednym ze sklepów, ale sprzedawca powiedział mi, że on nie może mi wybrać żadnego mechanizmu, ponieważ trzeba cały ten mechanizm rozebrać i coś tam pomierzyć. Skierował mnie do swojego serwisu, ale ja nie jestem ufny, zbyt dużo naciągaczy, więc chciałbym się dowiedzieć czy to prawda? Czy wymiana mechanizmu korbowego dobrze przyczyni się do rozwijania lepszej prędkości?

Razem z korbą do wymiany przednia przerzutka i suport, a sprzedawca pewnie chciał mierzyć suport tak, żeby go nie wymieniać tylko dobrać korbę, ale to średni pomysł.

Druga sprawa to taka, że na przełożeniu, które masz czyli 42/14 można spokojnie jechać ponad 40 km/h (nie uwierzymy, że jedziesz tyle po płaskim :teehee: ) i nie machać jak chomik. Wydaje Ci się, że kręcisz szybko, bo masz niewytrenowane płuca i serce - pedałowanie 100 obr/minutę to żaden wyczyn jak troszkę poćwiczysz i tym tropem bym szedł :sweat: Do tego przestawienie się z siłowej jazdy na kadencyjną ma same plusy i kolana na starość będą Ci wdzięczne :thumbsup:

Zmiana korby na crossową pozbawi Cię lekkich przełożeń i na podjazdach będzie problem :yucky:

Zamiast wymiany korby pomyślałbym na wymianą tylnego koła tak, żeby mieć 8 biegów i najmniejszą zębatkę 11T, a nie 14T jak obecnie - tutaj może być pies pogrzebany...

Wywalić wolnobieg i wstawić kasetę 11-28T lub 11-30T

A mógłbyś coś więcej powiedzieć mi o tym zabiegu?

Jeździć lubię bardzo, ale jestem zielony jeśli chodzi o te sprawy.

Oznaczenie  kasety 11-28T oznacza, że muszę mieć opone wielkości 28?

Jeśli będę chciał wymienić wolnobieg na kasetę czy nie trzeba jeszcze wymieniać połowy rzeczy?

Jakie to są mniejwięcej koszta?

11-28 oznacza, że najmniejsza zębatka ma 11, a największa 28 zebów. Z rozmiarem koła nie ma to nic wspólnego :teehee:

Będziesz musiał wymienić tylne koło i kupić nową kasetę i łańcuch. Manetki zmiany biegów tymczasowo mogłyby zostać - nie obsługiwałyby po prostu jednej zębatki z tyłu.

Myślę, że koszt oscylowałby w okolicach 200 zł, czyli troszkę drożej niż nowa dobra korba, ale korzyści o wiele większe i rower stanie się "przyszłościowy".

Aby się pozbyć wolnobiegu koniecznym się staje wymiana całej piasty w kole. Czyli albo się kupuje całe koło albo samą piastę i zaplata na nowych szprychach do starej obręczy. W twoim przypadku najlepiej po prostu kupić całe nowe kompletne koło z bębenkiem pod kasetę.

11-28 dla przykładu to stopniowanie kasety czyli liczba zębów na każdej koronce. Najmniejsza 11 zębów i tak przez kolejne aż do największej 28 zębów.

Są kasety 7rzedowe i tu nic nie wymieniasz tylko kupujesz za parę groszy podkładkę na bębenek. Przy kasecie 8 rzędowej konieczna staje się wymiana jednej manetki.

11-28 oznacza, że najmniejsza zębatka ma 11, a największa 28 zebów. Z rozmiarem koła nie ma to nic wspólnego :teehee:

Będziesz musiał wymienić tylne koło i kupić nową kasetę i łańcuch. Manetki zmiany biegów tymczasowo mogłyby zostać - nie obsługiwałyby po prostu jednej zębatki z tyłu.

Myślę, że koszt oscylowałby w okolicach 200 zł, czyli troszkę drożej niż nowa dobra korba, ale korzyści o wiele większe i rower stanie się "przyszłościowy".

Jak ja za sam mechanizm korbowy chciałem dać 250 zł, a Ty mi mówisz, że dobra korba jest tańsza niż 200zł :D

Wymiana opony z 26 na 28 bardzo przełożyłaby się na na prędkość? I tak jest to niemożliwe, bo rama mi na to nie pozwoli, przynajmniej tak mi powiedział wujek.

Jeżeli wymienie tylne koło, kupię nową kasetę i łańcuch bardziej mi się to przełoży na prędkość niż kupiłbym ten mechanizm korbowy?

Najgorsze jest to, że im więcej informacji dostaję tym bardziej nie wiem co już będzie najlepsze.

Obecnie masz przełożenie 42/14=3, po zmianie korby będzie 48/14=3,43, a po przejściu na kasetę 42/11=3,82.

Jak widać największy wzrost przełożenia uzyskasz po przejściu na kasetę, a dodatkowo nie pozbawisz się lekkich, terenowych biegów. Zyskasz też żywotniejszą piastę...

Kół nie zmienisz na 28' głównie dlatego, że straciłbyś hamulce, bo w ramę z wąską oponą by się zmieściły - tak na marginesie :yucky:

Po pierwsze nie musisz kupować aż tak drogiej korby na osi zintegrowanej. Spokojnie wystarczy bardzo dobra Alivio M431 http://allegro.pl/korba-alivio-fc-m431-44-32-22-175-octalink-wklad-i5293779391.html Jest już z wkładem suportu.

Po drugie zakładasz jakieś wąskie opony typu 1,5" max 1,75". Wysokie ciśnienie i już jest efekt. O kasecie już wiesz.

Po trzecie wreszcie rower sam nie jedzie więc trzeba popracować nad kadencją i odpowiednim tempem.

Po czwarte w końcu jak chcesz zrobić "ściganta" z MTB to trzeba się pozbyć tej "kotwicy-uginacza" na rzecz sztywnego widelca.

Po drugie zakładasz jakieś wąskie opony typu 1,5" max 1,75". Wysokie ciśnienie i już jest efekt. O kasecie już wiesz.

A do roweru MTB opona 1,5" czy 1,75" nie będzie wyglądała komicznie? Mam w garażu jeszcze kolarzówkę gianta od kumpla i tam mam mega cienkie opony kendy, ciśnienie również duże, ale tak często mi się dętki przebijały, że zrezygnowałem z takich opon. Nie chcę z niego robić wyścigowego tylko chcę go po prostu przyśpieszyć :)

Dla niektórych w ogóle "przeróbka" MTB na coś bardziej szosowego jest komiczna tylko kogo to interesuje. Na oponach zyskuje się całkiem realnie a jak nie chcesz takich to w przyszłości wymień na takie, które toczą się znakomicie na asfalcie. To między innymi Conti Race King 2.0.

Tak na marginesie to oponom o szerokości nawet 1,5" jest bardzo daleko do opon w typowej kolarce. Ja na 1,75" normalnie robię niektóre ścieżki w naszych górach więc z przebijaniem to też mit.

Opony to już zamówiłem takie:
http://bikestory.pl/test-opon-geax-mezcal-26-2-1-kevlar/
więc w tej kwestii już i tak nic nie zmienię.

Obecnie masz przełożenie 42/14=3, po zmianie korby będzie 48/14=3,43, a po przejściu na kasetę 42/11=3,82.

Jak widać największy wzrost przełożenia uzyskasz po przejściu na kasetę, a dodatkowo nie pozbawisz się lekkich, terenowych biegów. Zyskasz też żywotniejszą piastę...

Kół nie zmienisz na 28' głównie dlatego, że straciłbyś hamulce, bo w ramę z wąską oponą by się zmieściły - tak na marginesie :yucky:

A mógłbyś dać mi linki do dobrych części, o których wspominasz? Takie idealne dla mnie, żeby nie były ani za słabe, ani za dobre to bym sobie zamówił. Tylko zostaję jeszcze kwestia czy potraficie dopasować korbę dla mnie tylko po modelu jaki ja posiadam? Myślę, że skoro sprzedawca miał problem to i tutaj będzie problem,a chciałbym uniknąć serwisu, bo nawet gość mi powiedział, że to by sporo wyszło.

Plus oczywiście nowy łańcuch. A dlaczego koniecznie chcesz zmieniać korbę? Zmienia się ją razem z suportem i nie ma problemu i nic nie trzeba mierzyć...

Nie chcę koniecznie wymieniać korby, tak mi doradził wujek dlatego pytałem was o zdanie. Jak jest inny, lepszy sposób na to, żebym mógł rozwijać lepsze prędkości to nie ma problemu :). Jestem zielony w tych sprawach, dlatego założyłem tutaj konto i nie chcę wszystkiego robić pod wpływem impulsu.

No to piszemy żebyś zmienił koło :teehee: Korby nie trzeba... Jeśli rama Ci pasuje i chcesz inwestować w ten rower to pierwsze co powinieneś zmienić to właśnie koło na takie pod kasetę i zrobić sobie napęd 3x8.

Potem pomyślałbym na zmianą amortyzatora, a jak nie jeździsz w terenie dużo to nawet nad zmianą na sztywny widelec.

Czyli z tym co sprzedawca mi mówił, że trzeba wszystko pomierzyć to było po prostu naciągnięcie mnie na wydatek u nich w serwisie ? :D
Czyli podsumowując muszę kupić:
-Koło pod kasetę
-Kasetę
-Nowy łańcuch?

Byłem w jednym ze sklepów, ale sprzedawca powiedział mi, że on nie może mi wybrać żadnego mechanizmu, ponieważ trzeba cały ten mechanizm rozebrać i coś tam pomierzyć. Skierował mnie do swojego serwisu, ale ja nie jestem ufny, zbyt dużo naciągaczy, więc chciałbym się dowiedzieć czy to prawda?

Być może chciał i również Ty dobrać korbę to starego suportu więc gość logicznie powiedział co i jak. Nie przez przypadek na wkładach suportu są nalepki z dokładnymi wymiarami.

Tak dokładnie tak. Taki zestaw musisz kupić jak chcesz mieć napęd 3x8 grający z obecnymi manetkami 3x7 - po prostu bez jednego biegu.

Koła pod V-ki jakieś drogie nie są, kaseta wystarczy HG50, a łańcuch polecany jest KMC X8 lub Connexx 800/804/808.

Jeśli chcesz to zrobić samemu to przyda się klucz do kaset i skuwacz do łańcucha. Potem tylko regulacja i masz 2 dodatkowe szybkie biegi.

Bez kombinowania, ale trzeba zmienić suport i  przednią przerzutkę do tego. Potrzebny będzie ściągacz i klucz do suportu...

Do tego stworzymy dziwny rower ATB, ale bez lekkich przełożeń... Taki brak kombinacji?

A tak zmodernizuje tył i będzie miał już całkiem rozwojowy rower na przyszłość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...