Yatzeque Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Witam, chcę zacząć przygodę z SPD i mam problem ze znalezieniem odpowiednich butów. chodzi o buty do MTB Mierzyłem kilka modeli - w sumie tylko firmy SHIMANO (np. XC31 czy M089) i niestety po założeniu czuję lekki ucisk w okolicach śródstopia i palców. Nie jest to ból, ale raczej komfortu nie ma i po prostu obawiam się, że po dłuższej jeździe będzie nieciekawie. A nie chcę kupować o dwa numery za duże... Pytanie czy ktoś miał podobny problem i jakie modele moglibyście polecić. temat się pojawia jak czytam, chodzi mi szczególnie o tegoroczne modele. Chodzi o raczej budżetowe rozwiązania w okolicach 300-400 zł. Mogą być tylko rzepy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sotnikov Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Przymierz gdzieś buty Speca. Mam dość szerokie stopy a w tych butach jest naprawdę wygodnie. Za 400zł można czasem kupić model Comp. Już z klamrą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 29 Kwietnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Użyj najpierw forumowej wyszukiwarki i poczytaj trochę, bo to często zadawane pytanie tutaj.Przykładowe tematy:http://www.forumrowerowe.org/topic/175034-buty-spd-szerokosc-butow-jakie-wybrac/?hl=szeroka+stopa&do=findComment&comment=1618383http://www.forumrowerowe.org/topic/180700-buty-problem-z-dobraniem-butow/?hl=szeroka+stopa&do=findComment&comment=1661585 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wpk1 Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Też mam szeroką stopę. Noszę zwykłe buty 43. Polecam : W pierwszej kolejności modele Shimano z serii Click'R. Sam kupiłem CT70 i CT46 - rozmiar 43 (czyli taki jak zwykłe buty) W drugiej kolejności Shimano MT44 - na mnie pasuje 44 (o numer wyższy niż normalne buty do chodzenia). Butów innych producentów nie mierzyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yatzeque Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 też o takich myślałem, choć chyba dość dziwnie wyglądałbym w tych butach na szosówce (którą chcę kupić)... choć akurat wygląd butów to nie żaden problem w zasadzie... A jak z ich podeszwą. Nie jest miękka za bardzo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maad11 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Spróbuj butów Bontragera (Treka). Mam podstawowy model Evoke już drugi sezon i jestem b. zadowolony - http://www.bontrager.com/model/11663 oraz przykładowy sklep http://www.agasportsklep.pl/buty-rowerowe-spd-bontrager-evoke-mtb-2015-id-1031 W sklepach stacjonarnych Treka można zazwyczaj wyrwać jakieś rabaty, więc cena powinna być niższa niż sugerowana. Zdecydowanie dużo więcej miejsca na stopy niż w Shimano. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzx Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Przymierz gdzieś buty Speca. Mam dość szerokie stopy a w tych butach jest naprawdę wygodnie. Za 400zł można czasem kupić model Comp. Już z klamrą. Szczerze, przymierzałem Compy z tego roku i były to chyba najbardziej ciasne i niewygodne buty spd jakie miałem na nogach.. a mam stopę o chyba w miarę "normalnej" szerokości. No ale to oczywiście kwestia indywidualna, trzeba mierzyć. Mavic ma modele "maxi", może Ci spasują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sotnikov Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Może coś się zmieniło w ich kroju? Ja mam model sprzed przynajmniej czterech lat. Jest szeroko i wygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wpk1 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Shimano Click'R jak dla mnie są ok. Nie są zbyt miękkie. Trochę pomagają pedały click'R, które mają dodatkową obwódkę z plastiku. Podpiera ona nieznacznie buty i trochę pomaga jeśli jedziesz w zwyklych butach. Ja jeżdżę na trekingu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
risk1 Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Mam podobny problem - szeroka stopa, wysokie podbicie a na dodatek mały rozmiar stopy. Dla mnie najlepsze były buty Diadory. Poszerzane modele robi też Shimano - niestety w Polsce niedostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yatzeque Napisano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 mierzyłem SCOTT COMPy i wydają się OK, choć nie kupiłem jeszcze. musisz sprawdzic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Na szeroka polecam Northwave Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.