xdjradox Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Cześć, Mam prośbę o opinię porównawczą dla 3 rodzajów hamulców tarczowych mechanicznych. Jako że mam xtr-owe klamkomanetki które już na rowerze zostaną to właśnie chcę kupić mechaniki. Hydraulika może kiedyś ale to pieśń przyszłości, inna rama itp, do rzeczy: Przeszukując alledrogo znalazłem 3 różne firmy i modele w mniej więcej tej samej cenie ( ok 270 zestaw na gotowo) za nowe hamulce. To czego oczekuję to skuteczność na takim samym poziomie jak teraz v-brake (xtr) i bez pogorszenia na mokro, z v-kami wiadomo jak jest na mokro. Zmieniam v-ki na tarcze bo mam inne koła (27,5) tylko pod tarcze i będzie zmiana amortyzatora. Avid BB5 - opinie ma ogólnie dobre jak na mechanikę, lecz podobno klocki potrafią ocierać o tarcze w terenie, ogólnie opinie ok http://allegro.pl/hamulec-tarczowy-avid-bb5-203-160-przod-z-tarcza-i5275633124.html Accent freezer 2 - podobno jest to kopia BB5 lub wzorowane na bb5, mało opinii ale żadnej złej nie przeczytałem, może coś zostało ulepszone względem avida, to jest druga wersja frezera bo był chyba frezer 1, może coś poprawili, chyba zaciski są lżejsze od bb5 http://www.bikekatalog.pl/2012//komponenty/358/Accent.Freezer.2/ Winzip - bardzo mało opinii,raczej neutralne, kto miał ten w sumie chwalił ale nie wiem co powie osoba która później wybrała bb5, tu jest dziwny opis na allegro, sprzedawca napisał że - cytuję !!! TEN MODEL POSIADA REGULACJĘ KLOCKÓW Z DWÓCH STRON TAK SAMO JAK HAMULCE AVID BB7 !!! http://allegro.pl/hamulce-tarczowe-winzip-p180-t180mm-super-cena-i4999671938.html Rzeczywiście winzip wygląda że ma regulację obydwu klocków ale czy pozostałe rozwiązania są w nich dobre i skuteczne? Prośba o sprostowanie jeżeli błądzę ale czy to nie jest tak że Avid bb5 to dobry hamulec zaprojektowany parę ładnych lat temu i od tamtej pory jego konstrukcja się nie zmienia (jest bb7 i teraz wszyscy mają hydrauliczne) a pozostałe acent, winzip to kolejne kopie avida działające tak samo lub lepiej? Dobrze jeżeli wypowiedział by się ktoś kto używał dokładnie tych modeli accent i winzip. Thanks in advance Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Z tego co czytałem to accent freezer 2 to kopia BB5 nawet klocki te same. Któryś z userów go testował. Podobno są bardzo dobre i kosztują mało (bez tarcz jakieś 40 zł) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xdjradox Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Accent jest chyba nawet lżejszy od avida, właśnie jedyną rzeczą która można by poprawić w bb5 to zwiększyć powierzchnie klocków ale to jest w wyższym modelu bb7 i chyba w winzip.Na forum znalazłem opinie że winzip jest ok ale szybko łapie luzy, tylko nie wiem czy to dotyczy modelu który wskazałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.