Skocz do zawartości

[pancerz] pełny pancerz a sztywność i działanie

tomekleczkowski

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ: 1. Pancerz nie jest idealnie sztywny i im go więcej, tym więcej ugięcia całości wzdłużnie. Zaginanie to już całkiem masakra ale zaginać musimy w pewnych miejscach każdy, więc pomijam - oby tylko nie było tego zaginania więcej przy pełnym "tak z przyzwyczajenia". Na pewno nadmiarowe pętle są gorsze niż wyostrzone "akurat" łuki. 2. Tarcie w tymże pancerzu wcale nie jest mniejsze, z mojego doświadczenia wynika, że uszczelniane końcówki są jak najbardziej wystarczające.

Ciekawe masz doświadczenia,może nie używałeś porządnego,choćby wspomnianego wcześniej pancerza z zestawu Jagwire.

Każde pośrednie połączenie jest gorsze z natury rzeczy niż pełen pancerz.Z co najmniej dwóch powodów : potencjalny luz do wybrania przy każdym naciśnięciu manetki i kolejne miejsce,gdzie może dostać się brud.

Jedyne argumenty przeciw stosowaniu pełnego pancerza to waga i względy estetyczne.

Ciekawe masz doświadczenia,może nie używałeś porządnego,choćby wspomnianego wcześniej pancerza z zestawu Jagwire.

Każde pośrednie połączenie jest gorsze z natury rzeczy niż pełen pancerz.Z co najmniej dwóch powodów : potencjalny luz do wybrania przy każdym naciśnięciu manetki i kolejne miejsce,gdzie może dostać się brud.

Jedyne argumenty przeciw stosowaniu pełnego pancerza to waga i względy estetyczne.

Mam kilkanaście lat doświadczeń :) i mimo dobrych pancerzy wolę ich jak najmniej, a zamiast tego uszczelniane skuwki. Nie ma luzów na połączeniu, zaś "natura rzeczy" Cię myli, posługujesz się intuicją w błędny sposób :) (jak wielu innych w tej materii).

Z co najmniej dwóch powodów : potencjalny luz do wybrania przy każdym naciśnięciu manetki i kolejne miejsce,gdzie może dostać się brud.

Moje doświadczenia są takie, że nie zauważyłem takiego luzu.

Argumentów jest więcej.

1. Przy dzielonym pancerzu bardzo często wymiana ostatniego odcinka przywraca sprawność zmiany biegów - jest więc taniej dla tych którzy liczą się z każdą złotówką.

2. Przesmarowanie pancerza nie jest możliwe bez ewentualnego wyciągnięcia linki, której później można już do pancerza nie włożyć. 

Wiecie co.. dziś pół dnia spędziłem na rowerze i po drodze medytowałem nad tematem. Może faktycznie nie warto niszczyć przelotek.. sam już nie wiem. Chodził mi też po głowie motyw co by na odcinkach pomiędzy przelotkami wcisnąć po prostu kawałek pancerza (wiem gupi pomysł ale bardzo podobają mi się pancerze w ciągłości). Ewentualnie myślałem też rozwiercić tylko dwie przelotki od przerzutki na tylnym trójkącie bo tam się najbardziej syfu wyłapuje.

Chyba po prostu wsadzę zestaw z uszczelnieniami. Muszę się z tym przespać jeszcze.

ooo właśnie i ja się zastanawiam jaki kolor linek, co prawda nie chce pełnego pancerza, ale jaki kolor do mnie czarny który już mam, bialy czy czerwony? Tez chce założyć te linki jagwire. Kolego esteto podpowiesz? :)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f201d926d8781948.html

ps. i jeszcze tak troszkę obok, czy taka piasta Shimano Deore XT HB-M760 V-ki 32L która nie ma tej wajchy do zamykania będzie dobra i będę mógł tę wajchę z tej piasty którą mam przełożyć?

ooo właśnie i ja się zastanawiam jaki kolor linek, co prawda nie chce pełnego pancerza, ale jaki kolor do mnie czarny który już mam, bialy czy czerwony? Tez chce założyć te linki jagwire. Kolego esteto podpowiesz? :)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f201d926d8781948.html

ps. i jeszcze tak troszkę obok, czy taka piasta Shimano Deore XT HB-M760 V-ki 32L która nie ma tej wajchy do zamykania będzie dobra i będę mógł tę wajchę z tej piasty którą mam przełożyć?

Piasta nie ma szybkozamykacza - w zestawie? 

Chodził mi też po głowie motyw co by na odcinkach pomiędzy przelotkami wcisnąć po prostu kawałek pancerza (wiem gupi pomysł ale bardzo podobają mi się pancerze w ciągłości).

Jeśli wiesz że to głupi pomysł to odpowiedz sobie sam na takie pytania.

O ile wcześniejsze dylematy sens miały to tym razem ciężko coś sensownego napisać.

Tobo, a możesz na Allegro zerknąć na nr aukcji: 5311566702 (bez samozamykacza) i 5293018863 która wybrać?

Czy ten samozamykacz można by do tej XT przełożyć?

Przepraszam za brak linkow, ale nie udaje mi się ich wkleic

Ale jednak linka szybciej rdzewiała niż w pełnym pancerzu :)

Nie zauważyłem tego przez prawie rok użytkowania, przerzutkowe mam teflonowane a z tyłu Vbrake ze standardową stalową linką sh*tmano. Po rozbebeszeniu systemu na lince hamulcowej był praktycznie nieprzerobiony olej.

A jeżdżę często po błocie który zmywam wężem ogrodowym, także bez ceregieli ;)

? Miałem tego zestaw 7,6 metra z garścią końcówek,złożyłem dwa rowery,pracuje do dzisiaj bez zarzutu (oba na pełnym pancerzu).

Prawie każdy Spec jakiego oglądałem ma to założone niezależnie od pozycji w cenniku........

Gdybym miał się czegoś czepić.....może trochę sztywnawe,ale po ułożeniu trzyma kształt.

Siema.

Pancerze założone - przerzutki i hydraulika.

Rower wygląda świetnie. Jutro muszę tylko zalać hamulce i wsio ogarnięte - nigdy tego nie robiłem mam nadzieje, że nie będzie niespodzianek

Będzie pogoda to zrobię jakieś zdjęcie i wrzucę.

Dodatkowo pochwalę się dziś doszły do mnie pierwsze spd-ki i buty. Jeszcze nie jeździłem bo zabrałem się najpierw za przewody.

Pozdr

Na pierwszy rzut oka widać bardzo dobrą jakość Jagwire. Tył chodzi bez zarzutu natomiast miałem problemy z regulacją przedniej zmieniarki i musiałem się udać po pomoc do serwisu. Gościu twierdził, że coś jest nie tak z manetką chociaż wcześniej działała idealnie. Teraz wszystko działa ale kiedy zrzucam z najwyższego biegu z przodu czuć, że linka jesr bardzo mocno napięta i potrzeba więcej siły niż zwykle do pociągnięcia manetki. Czuć tak jalby wszystko było za mocno napięte.

Opiera się na śrubie a linka jest delikatnie naprężona. Dla pewności podjadę do innego serwisu w tygodniu i poproszę by ktoś to obejrzał.

Możliwe, że coś się porobiło w manetce? w zasadzie tylko wyjąłem starą linkę, włożyłem nową i próbowałem regulować zgodnie z instrukcją z forum ale nie szło za cholerę..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...