erbi Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Witam, W zimę zmieniłem mostek z 80 mm na 120 mm. Jeżdżę na szosie. W tamtym sezonie (mój pierwszy w ogóle) zrobiłem 4k km, bez najmniejszego bólu w kolanie. W tym sezonie (póki co 1,5 k km), właśnie jakoś od momentu zmiany mostka zaczynam czuć mocne kłucie w kolanie w miejscu mięśnia prostego uda przy rzepce. Ogólnie po zmianie mostka pozycję mam wygodniejszą, nie jestem tak skulony jak wcześniej i czuję większy komfort. Pytanie brzmi: czy zmiana mostka mógł mieć pływ na inną pracę kolan? Nie wiem gdzie szukać przyczyny bólu. Nie zmieniałem ustawień siodełka. Wizyta u fizjoterapeuty nie wykazała żadnych schorzeń, kompresja w porządku, szuflady są ok... Póki co miesiąc przerwy od treningów, czeka mnie USG kolana i być może bikefitting. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Teoretycznie mogła mieć wpływ. Możesz teraz z racji dłuższego mostka przesuwać się bliżej kierownicy i kolano może wychodzić poza oś pedałów. U mnie nawet niewielka taka zmiana w pozycji na rowerze skutkuje bólem kolan właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dywyn Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Równie dobrze może być tak że, przejeździłeś 5000 kilometrów bez problemów na złej pozycji i zupełnie przypadkiem przeciążyłeś się przy zmianie mostka. Rozciągasz się po jeździe? Masz dobrze ustawione bloki? Dobrze dobraną długość korby? Wstępnie dopasowaną pozycje na rowerze? Miałem podobny problem jak twój i załatwienie wielu problemów ze zła pozycją, brakiem dodatkowych ćwiczeń i rozciągania się pomogło mi rozwiązać problem bólu kolana. Bikefitig polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.