Skocz do zawartości

[rama] Pomoc w doborze ramy 29 - peak 29?

Kundun

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam mocną zagadkę w doborze ramy pod 29". Obecnie latam na Kross Level A2 z 2012, rozmiar M. I mam dość duży problem bowiem po przekroczeniu 20km zaczynają mi drętwieć ręce. Na maratonach mam nawet problem w pewnym momencie z wbiciem przerzutki - tracę czucie.

Uprzedzę komentarze. Mam prawidłowo ustawione klamki, mam ergonomiczne grippy i pilnuję aby nadgarstki nie były nazbyt wygięte. Ale to nic nie pomaga. Już teraz wiem że mój problem wynika ze zbyt pochylonej pozycji i zbyt dużego nacisku na nadgarstki.

Napomknę jeszcze, że mam 185cm wzrostu, 110kg wagi i 86cm wewnętrzna długość nogi. I proszę bez komentarzy w stylu schudnij....

Planuję na przyszły sezon przeskok na 29 i zastanawiam się jaka rama będzie mniej agresywna przez co zmniejszy się nacisk na nadgarstki. Dziś dosiadałem w sklepie Talona 29 rozmiar L i wydaje się mega wygodny. Choć nie wiem czy nie za bardzo się znowu na nim siedzi jak na tapczanie. A inna kwestia że nie sprzedają samych ram :(.

Strasznie mnie korci Peak 29 i porównując geometrię Peak ma większy kąt główki ramy. Więc powinien być porównywalnie wygodny. Ale Giant nie podaje wysokości główki ramy i nie wiem czy jak podniosę siodełko w Peaku na swoje 86cm to czy pochylenie pozycji będzie podobne.

Czy ktoś złożył może Peak'a 2015 29 w ramie L i mógłby  umieścić zdjęcie przy siodle wyciągniętym mniej więcej na 86 cm od dolnej pozycji pedału ?

Jakie macie doświadczenia w kwestii wygody tej ramy na dłuższych przebiegach ?  

Pozdrowionka 

Napisano

M to pewnie okolice 17". Czyli to mało prawdopodobne abyś był zbyt pochylony, bo jeździsz na za małej ramie. Niemniej, jeśli koniecznie szukasz czegoś krótszego, wygodniejszego, zapomnij o peaku. To rama o bardzo sportowych genach, długa, o bardzo ostrych kątach, z nisko zawieszonym suportem. 
Dla porównania, twój kross miał 601mm horyzontalnie, peak ma 617. 
Talon o którym mówisz jest od peaka minimalnie krótszy i ma łagodniejsze kąty. Jest więc teoretycznie rowerem spokojniejszym, bardziej rekreacyjnym.

Napisano

M to pewnie okolice 17". Czyli to mało prawdopodobne abyś był zbyt pochylony, bo jeździsz na za małej ramie. Niemniej, jeśli koniecznie szukasz czegoś krótszego, wygodniejszego, zapomnij o peaku. To rama o bardzo sportowych genach, długa, o bardzo ostrych kątach, z nisko zawieszonym suportem. 

Dla porównania, twój kross miał 601mm horyzontalnie, peak ma 617. 

Talon o którym mówisz jest od peaka minimalnie krótszy i ma łagodniejsze kąty. Jest więc teoretycznie rowerem spokojniejszym, bardziej rekreacyjnym.

Mka w tej wersji była w okolicach 18-19". Lka była największym rozmiarem.

Zastanawia mnie jak to jest z tymi kątami. Peak ma kąt główki 72 st. ,  Talon ma 70,5. Więc jak rozumiem to Peak ma kąt bliższy 90 st więc jego widelec jest pod mniejszym skoskem (mniej wychylony do przodu). 

Na dodatek suport jest położony niżej wzgledem linii kół. Przez co automatycznie 4 litery powinny być niżej względem kierownicy. 

Sobek82, bardzo mi się podobał Twój komentarz :). W jakim rozmiarze masz tego Peak'a i pod jaki wzrost masz ustawione siodło na zdjęciach ?

Macie może jakieś inne ciekawe propozycje ram aluminiowych, pod 29" w rozsądnych pieniądzach ? 

Napisano

No to zdecydowanie ta rama odpada. Bo ja bym celował w L a widzę że jak Ty masz XL przy wzroście 6cm więcej a siodło masz dość wysoko w porównaniu do kierownika... :(

Macie jakieś inne sensowne ramy z mniej agresywną geometrią ? 

Napisano

Mam L-ke i 188cm. Po 6 godzinach w siodle czułem tylko ból dupy, jednak tyłek jeszcze nie ubity więc miał prawo. Jak dla mnie wygodna konstrukcja, a troszeczkę zmieniłem geo.

Napisano

Jak zmieniłeś geo ? Masz jakieś fotki jak wysoko jest siodło przy Twoim wzroście w porównaniu do kierownicy dla wersji L. U Sobka jest dość wysoko. Oczywiście zakładam że wszyscy stosują metodę lekko zgiętej nogi (w pełni wyprostowana na pięcie).  

Napisano

Zobacz jak umie wysoko stoi kiera z podkladkami ;)

Musiałbyś chyba wziąć ramę do DH by kiera była wyżej od siodła ale nie jestem pewny.przy moim siodle i tak wydaje mi się że zbyt prosto siedzę, może dlatego że mam łapy jak u małpy ;)

Napisano

Sobek, jak napisałeś o tych podkładkach to dopiero się połapałem że złą fotkę oglądałem (profilowe zdjęcie). Tam jest bez podkładek. A faktycznie jak włożyłeś te dystanse to wygląda przyzwoicie kwestia pochylenia.
Zerknąłem na furę Durateca. Widzę że geo zmienione przez dłuższy widelec. Bo u Ciebie pochylenie wyglada też dość sensownie (w sensie nie ma za dużego pochyłu). Choć ja chyba bym poszedł w zabawę z podkładkami. 

Dodałem do swojego garażu fotę mojego klekota co by było wiadomo o jakiej wysokości siodełka ja mówię. Sorry za jakość, robiona na szybko. 

Napisano

A no widzisz, przy gotowcu rura sterowa jest zazwyczaj docięta na podkładkę i wysokość mostka, ja składałem sam i miałem niedociętą rurę sterową więc zostawiłem więcej i dodałem 70 mm, ludzie się śmieją(wymienię podkładki na czarne chyba)
ale mi odpowiada nie czuje bym miał potrzebę obniżyć kierownicę.

pozdrower

pozdrawiam Łódź byłem na Avengedach w Atlas arenie w zeszłym roku ;)

Napisano

1) Przy takiej nadwadze na każdej ramie sportowej będą Cię bolały ręce. Trzeba często zmieniać pozycję. Dodać rogi. Założyć gripy ESI. Gripy ergonomiczne to pic na wodę fotomontaż. Sam miałem kiedyś nadawagę, choć nie tak dużą i też miałem problem z dłońmi. Zniknął dopiero po zjechaniu do wagi kolarskiej.

2) W tej chwili masz za mały rower, to pogarsza sprawę z pewnością.

3) Zmiana ramy na peaka nic nie zmieni. Pozycja jest równie agresywna.

Odciążyć dłonie możesz tylko podnosząc wyżej kierownicę kosztem prowadzenia roweru i aerodynamiki i dobierając odpowiednio do wzrostu wielkość roweru. Talon to dobry pomysł, bo to rama rekreacyjna. Ale ból nie zniknie. Ważysz prawie 40kg za dużo. Cudów nie ma.

A na razie daj wszystkie podkładki pod mostek, sam mostek na duży plus, kierownica z gięciem do góry. To poprawi trochę sprawę. Wywal gripy ergonomiczne i załóż najgrubsze ESI. Jak już będziesz miał ESI to spróbuj jazdy bez rękawic. Często to one są powodem problemów.

Napisano

Sobek

Ja chyba zrobię podobnie. Ja na maratony jeżdźę czasami z mocowaniem pod fotelik Hamaxa i też widzę jak się ludzie nabijają. Mi to totalnie nie przeszkadza (byle bym dziecka przez przypadek nie zabrał), więc parę podkładek to w ogóle żaden problem. 

Pozdrowionka dla Gryfina - nie byłem  :P

Mateusz

1) Z nadwagą to nie jest tak do końca prawda bo dla osoby ćwiczącej od 17lat na siłowni BMI itp mozna sobie ....  Choć wiadomo, że z tych 110 jak bym 15kg tłuszczu urwał to niewątpliwie wszystkim wyszło by na korzyść. Najbardziej rowerkowi :).

Obecnie mam gripy ergonomiczne z rogami. Jak ich nie miałem to problem pojawiał się dużo wcześniej. Więc nie powiem, że nie pomogły ale nie rozwiązały problemu. 

2)  Rower w teorii jest pod mój wzrost ale teraz już wiem, że nie przy mojej wadze. Ale to już też pisałem.

3)  W obecny rower nie chcę investować czegoś czego później nie przełożę do 29. Dlatego nie mam jak dodać podkładek. O tych ESI nie słyszałem, muszę sobie o nich poczytać.

Moje pytanie dotyczy, nie jak poprawić obecną sytuację tylko jaką ramę kupić.

Problem w tym że producenci nie chcą sprzedawać oddzielnie swoich ram i takiego Talona loozem nie kupię. Jeszcze żeby było w przyzwoitej kwocie. Peak 29 ma fajną cenę i zakładam że ze sporą ilością podkładek powinienem uzyskać równie rekraacyjna pozycję jak na Talonie.

Tak czy siak dzięki za podpowiedź. 

Z chęcią posłucham o innych propozycjach ram w rozsądnych pieniądzach jakie mógłbym gdzieś dostać. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...