Wafellini Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Witam. Szukam amortyzatora pod rame Giant Talon 27,5 cala.Amortyzator mialby sluzyc do szybkiego zjezdzania po korzeniach i kamieniach na tyle na ile hardtail pozwala, bandy, hopki tez w chodza w gre. Krotko mowiac: cos uniwersalnego, ale raczej mocnego.Kola mam na osi 9mm, ale jesli w przyszlosci mam zalowac tego ze kupilem amortyzator pod ta os, to juz wole rozwazyc zmiane na sztywna.Planuje wydac 1500zl, amortyzator moze byc nowy lub uzywany.Z gory dzieki za pomoc! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Nic mocnego pod koło 27,5" ze sterówką 1 1/8" i ośką 9 mm się nie znajdzie , najwyżej coś takiego, nie za mocnego , z ośką 15 mm : http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/epixon-tr-2015/275-cali_amortyzator-epixon-tr-rl-r-275-os-15mm-czarny-2015/727 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wafellini Napisano 28 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Dziekuje za odpowiedz. Nurtuje mnie jeszcze jedno. Z racji tego ze wybor amortyzatorow pod 27.5 (szczegolnie uzywanych) jest raczej ubogi, to jak wyglada kompatybilonosc innych rozmiarow? Pisze tutaj o 26 i 29 cala.Jakie sa przeciwwskazania takiego rozwiazania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Do 26 może być ciężko zmieścić większe koło. Przy 29 będziesz miał przód roweru podniesiony go góry. Tutaj masz Rebe rockshoxa http://allegro.pl/rock-shox-reba-rl-100-mm-27-5-1-1-8-nowy-disc-i5304053538.html raczej nic lepszego nie znajdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jogi109 Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Nic mocnego pod koło 27,5" ze sterówką 1 1/8" i ośką 9 mm się nie znajdzie , najwyżej coś takiego, nie za mocnego , z ośką 15 mm : http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/epixon-tr-2015/275-cali_amortyzator-epixon-tr-rl-r-275-os-15mm-czarny-2015/727 Czemu niby nie za mocnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Nie problemem są tu koła w rozmiarze 27,5 a sterówka 1 1/8 cala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wafellini Napisano 28 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Przy 29 będziesz miał przód roweru podniesiony go góry. Szczerze powiedziawszy to nawet lepiej gdyby troche sie podniosl do gory. Sam nie jestem niski (prawie 190cm), ale obawiam sie ze jesli wrzuce amortyzator 100+ i 29 cali calkowicie zepsuje to geometrie roweru, albo po prostu oderwie glowke od reszty ramy (a najchetniej celowalbym w cos okolo 130mm). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Geometrie na pewno zepsuje. Rower na kołach 27,5 jest projektowany pod taki widelec a nie pod wyższy 29. W tej cenie i pod takie wymiary raczej nie znajdziesz widła o skoku 130mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Nie no, wideł znajdzie, ten który podałem można ustawić na 130 mm z takim skokiem i tak wypaczy geometrię ramy która jest zaprojektowana pod 100 mm. (ale można go ustawić na inny skok np. 120 mm) ten widelec chyba najlepszy wybór. Czemu niby nie za mocnego? No bo mocny , do hopek jest np Suntour AION : http://www.srsuntour-cycling.com/pt/bike/forks/Aion-LO-R-15QLC32-27-5-4846.html Epixon nie jest słaby, ale nie jest zaprojektowany do hopek ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Ten rower nie jest zaprojektowany do hopek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wafellini Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 @skjaatel na dobra sprawe to ten rower do niczego nie jest zaprojektowany, na szose jest kiepski, do zjazdu sie nie nadaje, na hopki tez niet i do jezdzenia po lesie tez sa o wiele lepsze. Nawet zeby pojechac nim po bulki do sklepu jest sredni bo nie ma koszyka. Rynek czesci uzywanych do rowerow 27,5 jest na tyle ubogi na dzien dzisiejszy ze albo sprobuje dopasowac cos z 26, albo poczekam miesiac i kupie cos nowego, porzadnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Do jeżdżenia po lesie w niezbyt szybkim tempie jest akurat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 już nie przesadzajcie ja za małolata skakałem po hopkach na rowerze za 800 zł i nic mu się nie stało (oprócz krzywych kół). No ale to takie szczeniackie wybryki były generalnie nie polecam ryzykować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.