Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] jakie dla ciężkiego

SajetanO

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Najlepiej metaliki bo jak je zalejesz to do piekarnika i już a i siła jest większa, a jakie wybrać Tu poczytaj.

Dlaczego akurat metaliki ? Jak jest u nich z żywotnością ?

Napisano

Bo daje się je odratować po zalaniu olejem. Lepiej hamują i są najdłużej żywotne. Minusy to piszczenie jak są mokre i ciut większe zużycie tarcz.

Napisano

Tak widziałem z tym, że nie widzę żadnych modeli które by pasowały do mnie ;/

Z tym, że rodzaj nie powinien być podyktowany raczej warunkami w jakich się jeździ ?

Przykładowo na asfalt i w zasadzie tylko na suche warunki co najlepiej wg was wybrać ?

Napisano

Ja obecnie uzywam Avid Elixir 7 Carbon+tarcze A2Z i bardzo polecam. Uzywam tarcz 160mm i jeszcze mi mocy nie braklo, modulacja swietna, waze 74kg. Przy Twojej wadze mysle ze 180mm Cie katapultuje....

Napisano
Tak widziałem z tym, że nie widzę żadnych modeli które by pasowały do mnie ;/

Kształt klocków w Shimano jest taki sam w prawie każdym hamulcu i można to dobierać po kształcie , tak pisali w jednym temacie.

Napisano

Dzięki koledzy za pomoc. Na miejscu mam do wyboru tylko te B01S z "lepszych" ofert :/

Chyba je kupię dla porównania z tymi które szlag trafił bo 700km to trochę mało wg mnie.

Swoją drogą jest możliwość aby wyregulować pracę tłoczków ? Jeśli układ nie jest zapowietrzony, a nie działają one równo to co może być przyczyną nierównomiernej pracy ?

Napisano

To zależy , jak klocki były zryte nierówno to masz pewnie źle ustawiony hamulec i tyle. Żeby sprawdzić czy chodzą równo możesz wyjąć klocki i nacisnąć delikatnie klamkę (bardzo delikatnie , żeby tłoczki nie wypadły). Jeśli jednak nie chodzą równo zacisk do rozebrania i przesmarowania tłoczki.

Napisano

Kup metaliki. Tak jak wyżej pisali, można je reanimować, skuteczniej hamują i tak dalej... Jeśli jeździsz spokojnie to tarcza i klocki będą służyć latami. W moim odczuciu lepiej mieć sprawne hamulce, nawet jeśli mają mieć nadmiar mocy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...