bast84 Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam, dzisiaj po raz pierwszy zabrałem się za odpowietrzanie układu hamulcowego. Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją, ale nie bardzo miałem co włożyć między tłoczki więc włożyłem (zgodnie z radą wyczytaną gdzieś tutaj na forum) zgietą kilkukrotnie kartkę grubego papieru. Po uzupełnieniu układu i zakręceniu śruby odpowietrzającej (tej przy zacisku), zacząłem kilkukrotnie pompować klamką i w tym momencie układ się rozszczelnił i cały wylał (wyleciał tłoczek bo kartka nie wytrzymała ścisku). No nic trudno, włożyłem tłoczek na miejsce (mam nadzieje że nie wiążą sie z tym jakieś negatywne konsekwencje?). Poszukałem "lepszej" rzeczy od "kartki" Padło na deseczkę, grubsza od klocków. Całą procedure powtórzyłem od samego początku, klamka ponownie "stwardniała", po wyjęciu deseczki okazało się że tłoczki na tyle wystają, że nie jestem wstanie włożyc klocków. Próbowałem rozepchać tłoczki śrubokrętem, rozchodzą się, ale po chwili wracają na miejsce i nie mam możliwości osadzenia klocków. Rozumiem, że ciśnienie w układzie jest za duże? Co powinienem teraz zrobić? Upuścić trochę oleju przez dolną śrubę (tą przy zacisku) czy przez górną (ze zbiorniczka wyrównawczego)? z góry dzięki za wszelkie sugestie. Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez bast84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Odkręć śrubę odpowietrzającą czy dekielek co tam masz i z otwartym rozepchaj tłoczki powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bast84 Napisano 28 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 czyli tą śrubę przy zacisku czy przy klamce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Przy klamce odkręć i podłóż coś albo szmatkę niech Ci tam ktoś przytrzyma. Nadmiar płynu wypłynie i powinno być git. Tylko wytrzyj wszystko dobrze żeby nie poszło potem na klocki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bast84 Napisano 28 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Dzięki wygląda na to, że działa - jutro się przejadę żeby potwierdzić. A tak na przyszłość to jakiej grubości wkładać klin miedzy tłoczki? Teraz miałem szerszy niż szerokość zestawu klocków, ale i tak coś poszło nie tak (trudno go było wyciągnąć - może za dużo klamką popomowałem?)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Około 10-11 mm ma mieć bloker. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi